​Місцеві бюджети можуть втратити "тютюновий" податок

18.05.21, 14:00

В урядовому законопроекті закладено концепцію положення щодо вилучення з бюджетів громад 5% роздрібного акцизу з тютюну. Такі норми вигідні власникам роздрібних мереж, які не хочуть адмініструвати місцевий акциз з тютюну і призведуть до неповоротної втрати ресурсів кожної окремої громаді, - йдеться у повідомлені Кіровоградського РВ АМУ.

Наразі роздрібні торговці (кіоски і магазини, які продають цигарки) сплачують 5% відповідного податку, що також йде до місцевих бюджетів. Проте урядовим законопроєктом зобов’язання хочуть перекласти це зобов’язання на великих гравців – виробників та імпортерів тютюнових виробів.

Чергова законодавча новація передбачає перерозподіл акцизу на місцеві громади, як передбачається в документі, буде відбуватись через державний бюджет. Водночас, запропонований механізм не може забезпечити справедливе зарахування податку до місцевих бюджетів. Загальна сума бюджетних втрат територіальних громад, за підрахунками експертів Асоціації міст України, сягне 2,4 млрд грн.

«Такі норми вигідні власникам роздрібних мереж, які не хочуть адмініструвати місцевий акциз з тютюну. Не думаю, що тютюнові кампанії будуть підтримувати таку ініціативу. Сьогодні вони мають на своєму боці всі громади, які борються з нелегальним обігом сигарет, бо отримають акциз с легально проданих цигарок. У разі якщо муніципальну владу позбавлять місцевого акцизу з тютюну, то їй простіше буде підтримати ініціативи про жорсткі обмеження продажу тютюнових виробів на території громад. Хто тоді програє більше виробники, ретейл, Мінфін? Думаю питання риторичне – всі» - наголосив Олександр Слобожан, Виконавчий директор Асоціації міст України.

Сподіваємося, що на боці громад будуть і народні депутати від Кіровоградщини Юрій Кузбіт, голова підкомітету з питань бюджетної політики та удосконалення положень Бюджетного кодексу Комітету ВРУ з питань бюджету та Олег Воронько, член Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики й продемонструють позицію щодо непідтримки таких норм в парламентських комітетах, інформує Асоціація міст України.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!