​Пів року після виборів: чи не забули кропивницькі депутати приймати громадян, – моніторинг

02.06.21, 9:52

Серед 868 депутатів 16 міських рад, діяльність яких моніторилася у рамках всеукраїнської громадської кампанії “Атестація депутатів місцевих рад”, 13% не виконують законодавчо визначеного обов’язку щодо прийому виборців. У Кропивницькому відсутні системні проблеми зі здійсненням прийому виборців депутатами. Депутати не ховаються від виборців, і це ми вважаємо позитивною тенденцією. Про це під час пресконференції 1 червня 2021 року у місті Кропивницькому розповіли експерти кампанії.

Як розповів голова ГО “Асоціація Політичних Наук” Дмитро Сінченко, відомості щодо здійснення прийому громадян абсолютної більшості депутатів місцевих рад оприлюднені на офіційних сайтах цих рад, однак при цьому майже в половині міських рад, охоплених моніторингом кампанії, станом на початок квітня цього року інформація щодо прийому громадян доступна стосовно не всіх депутатів. Найбільше таких депутатів - в Одеській і Миколаївській міських радах (п’ята частина всього депутатського корпусу). Також не доступна інформація щодо прийому громадян частини депутатів міських рад Луцька та Херсона (17% та 13% відповідно), Полтави та Києва (7% та 5%, відповідно).

“Значні зміни у порядок прийому громадян внесли карантинні обмеження. При цьому, як встановили наші експерти, абсолютна більшість депутатів здійснює прийом громадян на початку своєї каденції, зокрема в умовах «червоної» зони карантинних обмежень, обираючи альтернативні способи спілкування з жителями своїх міст та запроваджуючи додаткові безпекові заходи. Однак з 868 місцевих депутатів 13% не виконують цього законодавчо визначеного обов’язку. Найбільше депутатів, стосовно яких не вдалось підтвердити здійснення прийому громадян, було серед депутатів Сумської (45%), Херсонської (41%), Київської (24%) та Полтавської (17%) міських рад”, - повідомив експерт.

Нерідко місцеві обранці попри вимогу Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» здійснювати особистий прийом громадян щонайменше раз на місяць, делегують ці повноваження помічникам. У трьох міських радах кількість таких випадків є суттєвою: 27% в Одеській міській раді, 17% у Хмельницькій міській раді та 15% в Херсонській міській раді. Серед депутатів Київради така практика є найбільш поширеною: більшість депутатів використовують допомогу помічників у виконанні цього обов’язку (72% з всіх депутатів, здійснення прийому якими було підтверджено).

“Спірного забарвлення ця практика набуває тоді, коли делегування обов’язку щодо здійснення прийому громадян призводить до того, що депутати особисто зустрічаються з громадянами рідше ніж раз на місяць”, - підкреслив Дмитро Сінченко.

Крім того, експерти заявили, що практика попереднього запису громадян на прийом та відсутність доступної інформації про графік особистого прийому депутатами і регулярне ігнорування депутатами прийому не відповідає вимогам чинного законодавства, а також обмежує рівні можливості для всіх громадян комунікувати зі своїми представниками в міських радах.

Результати моніторингу засвідчили, що серед депутатів всіх 16 міських рад, які були охоплені моніторингом, найбільш популярним місцем здійснення прийому є виділене окреме приміщення комунальної власності для потреб здійснення прийому громадян (30%) або ж приміщення організації партії (24%).

З 42 депутатів Кропивницької міської ради 41 веде прийом виборців особисто, замість одного депутата прийом здійснює його помічник у окремому брендованому приміщенні, відкритому саме для цих цілей. Проте, за словами помічниці, якщо виборець наполягатиме на особистій зустрічі з депутатом – така зустріч відбудеться.

На офіційному сайті Кропивницької міської ради оприлюднена інформація про всіх 42 новообраних депутатів міської ради.

«Всі 42 депутати оприлюднили інформацію щодо дати народження, графіку прийому, досвіду роботи, контактних даних (телефон та електронна скринька), рівно половина депутатів оприлюднили інформацію про своїх помічників, але у профілі жодного депутата немає інформації про освіту, родину, а також жоден депутат не скористався можливістю, передбаченою в регламенті, оприлюднити додаткову інформацію про себе, наприклад про свою громадську чи наукову діяльність, подані звернення та запити, внесені проекти рішень чи поправки до них», - зазначила виконавча директорка «Асоціації Політичних Наук» Олена Бойко.

Отже, проблема з неповним оприлюдненням інформації пов’язана не з позицією самих депутатів, а із роботою апарату міськради – депутати надають інформацію, яку у них централізовано збирають в апараті. Анкети, які роздали депутатам, не містять опцій, щоб надавати вищенаведену інформацію, якої бракує у профілях на сайті.

Зважаючи на посилення ролі політичних партій під час виборів, їх роль посилилась і у міжвиборчий період, тому більшість депутатів використовують для здійснення прийому саме партійні приймальні. З повним текстом узагальнення практик здійснення прийому громадян депутатами міських рад обласних центрів та міста Києва можна ознайомитися за посиланням.

Повний текст звіту щодо здійснення прийому громадян депутатами Кропивницької міської ради розміщений за посиланням.

Моніторинг здійснення прийому громадян депутатами 15 міських рад обласних центрів: Вінниці, Івано-Франківська, Києва, Кропивницького, Луцька, Львова, Миколаєва, Одеси, Полтави, Рівного, Сум, Харкова, Херсона, Хмельницького, Черкас та Чернігова, а також Києва, - проводився у період з 1 лютого 2021 р. по 31 березня 2021 р. представники громадської кампанії «Атестація депутатів місцевих рад».

Контакти: ГО «Асоціація Політичних Наук»,

телефон 0505641454, e-mail: presscentr5@gmail.com

Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад» за посиланням.

За постійними оновленнями кампанії можна слідкувати:

На веб-платформі Атестація депутатів місцевих рад

В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація»



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!