​Медіа-2021: реформи, виклики, можливості

16.06.21, 16:00

Днями у Києві з ініціативи партії «Слуга Народу» відбувся форум «Медіа 2021: реформи, виклики, можливості». На нього з’їхалися медійники з різних куточків України, зокрема і кореспондент сайту «Тусовка».

Під час форуму представники центральних та регіональних ЗМІ разом з провідними експертами країни обговорювали питання захисту прав українських журналістів та протидії дезінформації у медійному просторі.

Спілкувались з журналістами та відповідали на актуальні питання Олександр Корнієнко, голова політичної партії «Слуга Народу», Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики, Тетяна Циба, голова підкомітету з питань права громадян на інформацію Комітету ВР з питань свободи слова та Поліна Лисенко, керівниця Центру протидії дезінформації.

«Закон про медіа створює зрозумілі правила для всієї індустрії. Він об’єднує шість існуючих на сьогодні законів про інформаційні агентства, друковані засоби масової інформації, телебачення, радіомовлення тощо. Цей документ починає частково регулювати й інтернет, і споживання аудіовізуальної продукції. Законопроєкт вперше дає розуміння того, яким чином регулятор може діяти щодо російської інформаційної агресії», – зазначив Олександр Ткаченко.

Офіційні медіа мають усвідомлювати свій вплив на суспільство та відповідально ставитися до можливостей, які забезпечує свобода слова – заявила народна депутатка фракції «Слуга Народу» Тетяна Циба.

«Ми у комітеті часто стикаємося з тим, що деякі представники медіа скаржаться на неможливість висловити власну думку та обмеження у свободі слова. Але нерідко у свідомості цих людей поняття свободи слова викривлене», – розповіла Тетяна Циба.

За її словами, в українському законодавстві є тільки одне обмеження, яке визначається як мова ворожнечі. Але воно занадто абстрактне.

В ході зустрічі Поліна Лисенко розповіла про Центр протидії дезінформації при РНБО.

За її словами, центр посилить безпеку держави. Він займається збором інформації з усього інформаційного поля, аналізом, яка інформація є загрозливою, напрацьовує можливі алгоритми відповіді на неї та рекомендує суб’єктам реалізовувати цю відповідь. Центр протидії дезінформації не є каральним органом чи органом цензури, а навпаки є другом для ЗМІ.

«Перед нами стоять виклики: дезінформація, інформаційні впливи, маніпуляції, так звані вкиди. Те, що шкодить національній безпеці та кожному громадянину. Створення центру – це можливість України на державному рівні протистояти ворогу. Спеціальне програмне забезпечення дозволяє центру в режимі 24/7 бачити всі інформаційні атаки: з якого боку вони спрямовані, хто є можливим суб’єктом і об’єктом атаки, які загрози вона може в собі нести.», – зазначила керівниця Центру Поліна Лисенко.

Під час форуму медійникам презентували чат-бот «Інформаторка», за допомогою якого журналісти зможуть: знайти інформацію про депутатів; отримати в гарній якості фото депутата; переглянути розклад ефірів, який оновлюється щогодини; бути в курсі головних новин і коментарів від керівництва партії та фракції; дізнаватися першими про важливі публічні заходи; писати свої запитання і отримувати на них відповіді прямо у телеграм.

«Слуга Народу» – найдіджитальніша партія в Україні, що поважає роботу журналістів, а тому робить комунікацію з ними максимально зручною та швидкою», – підсумував презентацію чат боту очільник політсили Олександр Корнієнко.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!