​Соціальне підприємництво: Кропивницький вимір і європейський досвід

17.06.21, 21:50

Команда Team Europe Кропивницький за підтримки Представництва Європейського Союзу в Україні провела в обласному центрі жваву та насичену дискусію на тему «Соціальне підприємництво: Кропивницький вимір і європейський досвід» за участі представників і представниць громадських організацій, бізнесу та активних громадян.

Ця тема постала на порядку денному ще й тому, що днями Кіровоградщина увійшла до переліку регіонів, в яких будуть реалізовуватися заходи проекту міжнародної технічної допомоги «EU4Youth – Розкриття потенціалу молодих соціальних підприємців в Молдові та Україні» (Проект EUnlocking). Лабораторія соціального підприємництва Кіровоградської області діятиме на базі Агенції регіонального розвитку, котру очолює член команди Team Europe Кропивницький Олександр Гавриленко. Саме він і запропонував винести питання розвитку соціального підприємництва на панельну дискусію.

На відміну від численних онлайн заходів, дискусію було організовано офлайн – у гостинній локації освітньо-культурного простору Гончаренко Центру, а до участі в якості спікерів та спікерок зголосилися керівниця проектного департаменту громадської організації «Турбота» Ольга Гріднєва та засновник соціального проекту «Krop.River.Tour» Євген Савранський.

«Метою нашого заходу стало залучення громадськості до обговорення ролі і місця соціального підприємництва в Україні, на Кіровоградщині та в Європі, а також презентація досвіду соціальних підприємств області», - розповідає членкиня команди Team Europe Кропивницький Вікторія Талашкевич.

Вона модерувала панельну дискусію та запропонувала до обговорення кілька важливих питань. Спочатку йшла мова про міжсекторальне партнерству і співпрацю на рівні бізнес-влада-громада. Присутні висловили свої думки щодо того, що на їх думку є соціальним підприємництвом, і чим воно схоже із традиційним підприємництвом та традиційною благодійністю. В ході дискусії дійшли згоди, що основою є прагнення соціальних підприємств вирішувати проблеми і при цьому отримувати дохід.

У багатьох країнах світу є законодавчо визначене поняття «соціальне підприємництва». В Україні наразі таких нормативів немає. Чи є це причиною, яка заважає розвитку соціального підприємництва і чи потрібні законодавчі регулювання у цьому питанні, також обговорювати учасники та учасниці зустрічі. Зрештою, присутні знайшли плюси та мінуси в обох ситуаціях. І наприкінці поговорили про те, що соціальне підприємництво керується тими ж загальноекономічними законами, що й інші бізнеси. Але зробити зробити соціальні підприємства конкурентоспроможними та ефективними можуть кілька речей. По-перше, ефективність використання ресурсів, по-друге, інноваційність, по-третє, використання ресурсів і можливостей, котрі іншим непотрібні.

Після панельної дискусії відбулася презентація досвіду відомого місцевого соціального підприємства, якому нещодавно виповнилося 85 років. Мова про ПОГ «Кропивницьке УВП УТОГ», яку презентувала заступниця директора підприємства із комерційних питань Олена Коряк. Йшла мова про ті виклики, котрі постають перед соціальним підприємством, і шляхи виходу із складних ситуацій.

Нагадаємо, що ініціатива Team Europe об'єднує експертів і фахівців із різних сфер, які прагнуть посилити різносторонні відносини між Україною та ЄС. Експерти діляться ідеями для поширення європейських цінностей та способу життя, підтримки українських реформ, залучення фінансової та технічної допомоги ЄС у кожен куточок України. Заходи Team Europe підтримує Представництво ЄС в Україні.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!