​На шляху до ефективної екологічної складової стратегії розвитку: у Первозванівці пройшла зустріч експертів з активом громади

26.11.21, 10:00

Минулого тижня у селі Первозванівка на Кіровоградщині, у рамках проекту «Взаємовідповідальність влади, громади та бізнесу за реалізацію екологічної складової стратегічного плану Первозванівської ОТГ», що його реалізовує громадська організація "Флора" за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в межах грантового компоненту проєкту EU4USociety, відбулася робоча зустріч.

Зустріч була із представниками та представницями органів місцевого самоврядування, депутатського корпусу та спільноти місцевих активістів Первозванівської громади, в рамках якої йшлося про принципи та переваги сталого розвитку екологічного врядування для територіальних громад, а також про переваги та шляхи залучення широкого кола стейкхолдерів до процесу напрацювання стратегій громад.

В рамках зустрічі Людмила Шестакова, виконавча директорка ГО «Флора» наголосила на важливості об’єднання зусиль громадськості, органів місцевого самоврядування, депутатського корпусу, бізнесу для позитивних перетворень у громаді. Також керівниця проєкту «Взаємовідповідальність влади, громади та бізнесу за реалізацію екологічної складової стратегічного плану Первозванівської ОТГ» Ірина Мунтян коротко представила учасникам і учасницям його суть та основні кроки на шляху до побудови реальної та дієвої екологічної компоненти стратегії розвитку громади, які буде зроблено в рамках проєкту.

Вона наголосила на важливості переходу від короткострокових планів, представлених у Програмах соціально-економічного розвитку, до, принаймні, середньострокового планування з визначенням стратегічних й операційних цілей та заходів для їх реалізації. Окремо виступив
кандидат соціологічних наук, керівник Центрально-української соціологічної лабораторії Едуард Клюєнко, який анонсував проведення дослідження громадської думки щодо екологічних проблем Первозванівської громади. Він коротко пояснив сутність соціологічних опитувань та умови їх успішного здійснення, наголосивши, що саме за допомогою інструментарію соціології можливо виміряти та продемонструвати гостроту проблеми за допомогою цифр.

Віталій Филенко, Голова Громадської організації «НОВА Енергія» та Голова правління Асоціації «ЕнергоТрансперентність», говорив про шляхи залучення підприємств, що здійснюють видобуток корисних копалин на території громади, до побудови соціального партнерства та залучення забруднювачів до вирішення екологічних проблем, а також представив досвід та реальні кейси взаємодії громад та добувних підприємств нафтогазоносного регіону.

Віталій Філенко також провів з учасниками важливу сесію, спрямовану на виявлення найбільш суттєвих та глобальних проблем ОТГ та на поліпшення комунікації й навичок укладання домовленостей між усіма учасниками. За допомогою інтерактивного ігрового методу учасники змогли наочно побачити сутність розподілу ресурсів в умовах їх обмеженої кількості, пересвідчились, що аби отримати найбільшу вигоду з наявних ресурсів, необхідна чітка та продумана стратегія з урахуванням інтересів усіх учасників. Експерт з приємністю відзначив, що серед усіх громад, в яких йому доводилось проводити схожі заходи, учасники цієї зустрічі знаходяться в числі тих, хто найшвидше виявив потужні навички комунікації та вирішення конфліктної ситуації з позицій виграшу обох сторін.

Для обговорення екологічних проблем, учасники розділились на групи та власноруч створювали презентації свого бачення актуальних проблем регіону та способи їх вирішення.

Таким чином завдяки цій робочій зустрічі вдалося налагодити тісну співпрацю з жителями Первозванівської ОТГ, виявити найбільш болючі екологічні проблеми довколишніх сіл та провести навчально-комунікативну роботу, що є вкрай важливим для подальшої розробки екологічної складової стратегії розвитку ОТГ.

Матеріал підготовлено за підтримкиЄвропейського Союзу таМіжнародного Фонду «Відродження» в межах грантового компоненту проєкту EU4USociety. Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу».



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!