Книга про будинки Кропивницького

31.01.22, 14:00

Перші в цьому році краєзнавчі студії у бібліотеці Чижевського провів краєзнавець і дослідник історії Кропивницького та Кіровоградщини Володимир Поліщук. Він презентував нове дослідження, присвячене будинкам Єлисаветграда-Зінов’євська-Кірового-Кіровограда-Кропивницького, – «Ліфт на третій поверх».

Починається воно з одноповерхових будинків. Де був побудований перший в місті будинок? Ось що думає Володимир Поліщук: «Оскільки поки що не знайдено підтверджень того, що на території нинішнього міста Кропивницького на початок будівництва фортеці св. Єлисавети було якесь поселення, то, перші будівлі, споруджені на території фортеці, можна вважати першими будинками міста. Хоча, можливо, першою була й будівля за межами фортеці – тимчасове житло будівників фортеці».

Володимир Поліщук
Володимир Поліщук
В книзі опублікований план із зображенням фасадів кам’яних цивільних споруд, гауптвахти та караульного приміщення при бастіоні святої Катерини на території фортеці. Документ датований 31 грудня 1801 року.

Найстарішим будинком міста, згідно з книгою «Пам'ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною» (1956), вважається будинок на розі вулиць Преображенської та Тарковського, датований 1800 роком, і визначений як «пам'ятник єдиної житлової будови початку ХІХ століття, яка збереглася на Кіровоградщині».

Атрибутованих двоповерхових будівель, про які усе відомо, в місті менше двох десятків. Це будинок лікаря Вайсенберга, де зараз знаходиться обласний департамент охорони здоров’я, будівля відділення державного банку по Великій Перспективній, велика хоральна синагога, громадська жіноча гімназія – ЦДПУ імені Винниченка та інші.

Коли побудували в місті перший триповерховий будинок, в якій саме будівлі встановили перший у Єлисаветграді ліфт і яка багатоповерхівка сейсмічно найбільш надійна – про все це написано і проілюстровано в новому дослідженні Володимира Поліщука «Ліфт на третій поверх».

Про це і багато іншого під час презентації розповів автор, чий виступ можна подивитись на бібліотечному каналі YouTube. Невдовзі електронний варіант книги з’явиться на сайті бібліотеки Чижевського.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!