​У Кропивницькому навчали громадській безпеці та соціальній адаптації під час війни

19.12.22, 16:00

На початку грудня відбувся заключний круглий стіл за проєктом «Програма з розширення можливостей заради відновлення порозуміння для лідерів громад в Україні «Мир у цифровий час», який реалізовували ГО «Обласний жіночий інформаційний центр» у співпраці з Обласною універсальною науковою бібліотекою імені Дмитра Чижевського.

Проєкт започаткувала ГО «Фундація прав людини» за підтримки Інституту зовнішніх культурних зв’язків (IFA) коштами Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.

Як зазначила координатора проєкту у Кіровоградській області, голова ОЖІЦ та директорка бібліотеки Валентина Животовська, за два роки в рамках проєкту була проведена величезна робота, реалізували багато заходів, в яких взяли участь тисячі жителів Кіровоградщини.

Так, цього року відбулися п’ять 4-денних навчальних шкіл-тренінгів у Києві, 2-денні семінари за темами «Блогінг під час війни. Нові виклики», модератором та спікером якого виступила амбасадорка проєкту, заступниця директора бібліотеки Чижевського Оксана Ткаченко, та «Арт-терапевтичні засоби відновлення у воєнний час», який проводила завідувачка відділом мистецтв Світлана Ушакова. Десять блог-кафе за мініпроєктами наших амбасадорок стосувались громадської безпеки в надзвичайних ситуаціях, медіаграмотності та критичному мисленню в умовах інформаційних загроз, психологічному здоров’ю під час війни, алгоритму дій у разі радіаційної безпеки та інших важливих тем.

Надзвичайно цікавою формою роботи стало проведення форум-театру «Хвилина на самотність», під час якого учасники шукали і знаходили вирішення такої соціально-психологічної проблеми як самотність. А особливістю цього року стало відзначення Міжнародного дня мир яскравим арт-фестивалем.

«В цьому році новинкою для нас була менторська програма. Наталія Ткаченко як менторка проєкту провела вісім зустрічей, на яких обговорювалися, наприклад, робота з інформацією під час війни, соціальні мережі як інструмент реалізації соціальних ініціатив, комунікації і блогерство та лідерство і командні ролі та інші теми», - розповіла амбасадорка проєкту, заввідділом соціокультурної діяльності Анна Бородавкіна.

Як розповіла завідуюча відділом документів з питань медицини та охорони здоров’я Оксана Завіна, цьогорічні блог-кафе були присвячені громадській безпеці та соціальній адаптації під час війни: «Так, блог-кафе «Психологічне здоров’я під час війни» ми проводили з Анною Колєвою, практичним психологом, координатором Центру медико-психологічної реабілітації обласного госпіталю ветеранів війни для студентів Донецького державного університету внутрішніх справ. Інформаційна бесіда супроводжувалась практичними порадами: Анна представила студентам п’ять технік заспокоєння та боротьби зі стресом».

«Для одного з блог-кафе ми обрали актуальну тему «Шахрайство в інтернеті», аби розповісти учасникам про основні схеми та спільні ознаки шахрайства в Інтернеті, а саме головне, як захиститися і що робити, якщо все ж таки потрапив до рук шахрая», - розповіла амбасадорка проєкту, бібліотекарка відділу документів іноземними мовами Дар’я Печенюк.

Своїм досвідом у реалізації проєкту поділилися Тетяна Колєчкіна, Анна Титченко та Наталія Гапіченко, яка розповіла про Mustpost - сайт, створений в рамках проєкту. Приємно, що учасники проєкту з Кіровоградщини стали найактивнішими дописувачами: з листопада минулого року вони опублікували майже вісім сотень постів! Темами були права людини, поведінка у конфліктах, гендерна рівність, самовдосконалення, книжкові огляди, соціальні мережі, здоров’я, краєзнавство, лідерство, портал державних послуг «Дія» та інші. Від початку повномасштабного вторгнення і певної паузи тематика дописів зазнала змін. З’явилась велика кількість статей по психології, про інформаційну війну, дезінформацію та інформаційну гігієну, культуру та мистецтво під час війни, Україну та українців за кордоном тощо.

«Проєкт дуже цікавий. Кожному з нас він дав нові знання, нові форми роботи та співпраці і нових друзів. Він продемонстрував, що ми – команда, яка має великий потенціал, і що разом ми робимо дуже гарну справу», - резюмувала Валентина Животовська і висловила спільну думку про необхідність продовження проєкту «Програма з розширення можливостей заради відновлення порозуміння для лідерів громад в Україні «Мир у цифровий час».



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!