​Особливості забезпечення права на працю в умовах війни на Кіровоградщині

22.03.23, 14:00

Громадська організація «Територія успіху» на базі якої працює приймальня Української Гельсінської Спілки з прав людини у місті Кропивницький, підготувала звіт щодо забезпечення права на працю в умовах війни в Кіровоградській області. Аналітичний звіт готувався у другому півріччі 2022 року в період широкомасштабної агресії РФ проти України та фокусується на забезпеченні права на працю вимушено переміщених осіб в центрі України. Звіт охоплює період від 24.02.2022 року до завершення 2022 року.

«Ми відслідковували відкриті джерела, контактували з органами влади, інститутами громадянського суспільства, ВПО та проаналізували стан ринку праці в Кіровоградській області.Варто зазначити, що у питанні доступу до публічної інформації відповідними розпорядникам збережено баланс суспільних інтересів. Запитувана інформація надавалась усно та письмово у повній мірі та вчасно», - розповів координатор Кропивницької приймальні УГСПЛ – Євген Козій під час презентації звіту у Гончаренко центрі.

За інформацією з відкритих джерел відомо, що ринок праці в Кіровоградській області не стабільний вже три роки - через війну та COVID-19. Кількість працевлаштованих у 2022 році вдвічі менше ніж в 2021 році. Негативний вплив спричиняють постійні атаки Російської Федерації на об’єкти інфраструктури, що ускладнює реалізацію права на працю у нормальному режимі (відсутність стабільного енергопостачання, теплопостачання, доступу до мережі Інтернет, мобільного зв’язку, загрози ракетних ударів та систематичні повітряні тривоги, тощо).

Станом на 26.12.2022 року у зв’язку з військовою агресією РФ проти України в Кіровоградській області зареєстровано та проживає 89 003 ВПО, які складають 65 954 сімей. Серед іншого, Кіровоградщина у 2022 році надала притулок 48 965 ВПО з числа людей працездатного віку, 3836 ВПО з числа людей з інвалідністю, 14 253 ВПО з числа пенсіонерів, 24 711 ВПО з числа дітей.

З початку повномасштабної війни послугами служби зайнятості Кіровоградської області скористалися 3886 ВПО.

За місцем перебування шукачів роботи:

·Кропивницький район – 2194 особи

·Олександрійський район - 933 особи

·Новоукраїнський район – 390 осіб

·Голованівський район – 369 осіб

В період січня-листопада 2022 року професійне навчання пройшли 64 ВПО.

«Серед професій, за якими навчалися безробітні: швачка, перукар (перукар-модельєр), слюсар з ремонту сільськогосподарських машин, слюсар з ремонту колісних транспортних засобів, водій автотранспортних засобів, продавець продовольчих та непродовольчих товарів, продавець-консультант, слюсар- ремонтник, офіціант, бармен, монтажник гіпсокартонних конструкцій, кухар, молодша медична сестра та інші», - коментує координатор Кропивницької приймальні УГСПЛ – Євген Козій.

За сприяння центрів зайнятості Кіровоградської області у період з 24.02.2022 року по 30.11.2022 року працевлаштовано 724 ВПО, у т.ч. 396 безробітних.

·Кропивницький район – 442 особи

·Олександрійський район - 172 особи

·Новоукраїнський район – 67 осіб

·Голованівський район – 43 особи.

Із загальної чисельності осіб, які скористалися послугами служби зайнятості, статус безробітного отримали 2942 ВПО.

До участі у громадських та інших роботах тимчасового характеру були залучені 58 осіб. Безробітні, які були залучені до громадських робіт, виконували роботи з благоустрою; екологічного захисту навколишнього середовища; робота із соціально вразливими верствами населення, надання допомоги військовослужбовцям ЗСУ та їх сім’ям, тощо.

У 2022 році роботодавцям надавалась компенсація витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб унаслідок проведення бойових дій під час дії воєнного стану в Україні. Компенсація витрат надавалась у розмірі 6500 гривень щомісяця за кожну працевлаштовану особу, за яку роботодавцем сплачувався єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Загальна тривалість надання компенсації витрат не може перевищувати двох місяців з дня працевлаштування особи.

«На Кіровоградщині протягом 2022 року 342 роботодавця отримали позитивні рішення про виплату компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок державної допомоги. Роботодавці працевлаштували 753 особи», - розповідає координатор Кропивницької приймальні УГСПЛ – Євген Козій.

Починаючи з 01.07.2022 року стартувала державна програма «Є Робота», якою передбачено, зокрема, надання мікро грантів для створення або розвитку власного бізнесу. Учасники програми можуть отримати мікро грант у розмірі від 50 тис. грн до 250 тис. грн для придбання обладнання, сировини, матеріалів, оренди приміщення та ін. Обов’язкова умова – створення одного або двох робочих місць (залежно від суми гранту). Станом на 20 грудня 2022 року по Кіровоградській області прийнято позитивні рішення про надання гранту 41 особі, з них 7 – внутрішньо переміщені.

За оперативною інформацією до Кіровоградської області підтверджено релокацію 21 підприємства з 7 регіонів України. Крім того, до міста Кропивницький із територій активних бойових дій релоковано 7 закладів освіти.

Основні законодавчі зміни стосувались:

·порядку переведення працівника та зміну істотних умов праці

·порядку розірвання трудового договору

·можливості призупинення дії трудового договору

Важливо зазначити, що у 2022 році за працівником, який призваний на військову службу за призовом під час мобілізації на особливий період (із числа резервістів в особливий період або прийнятими за контрактом) середній заробіток не зберігається.

Рекомендації:

  1. Розробка програм щодо залучення інвестицій та посилення реалізації програми релокації бізнесу із зони бойових дій на територію Кіровоградської області.
  2. Логістична реформа та реформа транспортного сполучення.
  3. Розробка та впровадження місцевих програм підтримки підприємців шляхом залучення міжнародних фондів та бюджетних ресурсів.
  4. Зміни в законодавстві для підтримки суб’єктів господарювання, які працевлаштовують ВПО.
  5. Інвестиції в енергетичну безпеку Кіровоградської області для безперебійної роботи підприємств, малого та середнього бізнесу.
  6. Вирішення питання з доступним житломдля ВПО.

Звіт підготовлено за фінансової підтримки чеської організації People in Need, у рамках ініціативи SOS Ukraine. Зміст публікації не обов’язково збігається з їхньою позицією.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!