​Свято вишиванки у Чижевського

21.05.23, 14:00

Відзначати Всесвітній день вишиванки стало доброю традицією бібліотеки Чижевського. В головній книгозбірні області з нагоди свята відбувалося велике дійство. Бібліотека гуділа молодими голосами і рясніла вишиванковими візерунками.

На бібліотечному майданчику кропивничани та гості міста залюбки брали участь у вуличній акції «Одягни вишиванку, Україно моя!». Під час вікторини вони дізнавались, що символізують кольори та квіти, якими оздоблювались орнаменти вишитих сорочок. А на книжковій виставці знайомились з книгами відомої майстрині ручного шиття, мереживоплетіння та малярства Лідії Бебешко «Українські вишиванки. Орнамент. Композиції», «Українська вишиванка. Мальовничи узори. Мотиви. Схеми крою» та «Вишивальі традиції України. Білі та писані сорочки». На виставці були представлені чудові видання Марії Чумарної «Тайнопис вишивки» та «Вишивання долі», а також книги про святковий одяг різних регіонів України.

В Інтернет-центрі відбулася віртуальна екскурсія «Таємничий код предків», під час якої студенти ЦНТУ дізнались про стародавнє походження одягу з вишивкою на території України. Так, дослідники вишивки налічують близько 250 старовинних швів на основі 20 технік і вишивка у кожному регіоні України — унікальна.

Про це та про те, що вишивка наносилася насамперед із сакральною метою, як оберіг від зла, та багато іншого юним відвідувачам та їхніх батькам бібліотекарі розповідали під час майстер-класу з виготовлення аплікації сорочки – вишиванки «Дивні візерунки сяють, мов живі…».

Під час вікторини «А над світом українська вишивка цвіте» студенти кооперативного фахового коледжу економіки і права імені Сая, фахового коледжу харчування та торгівлі та Донецького університету внутрішніх справ перевіряли свої знання про свято та його першопричину: коли святкують День вишиванки, хто був ініціатором його проведення, з яких часів сорочка-вишиванка живе в Україні, хто ввів моду носити вишиванку під піджак та інші.

Поруч в головному бібліотечному холі проходила виставка-інсталяція «Сорочки зі скрині», на якій були представлені старовинні жіночі та чоловічі сорочки з колекції відомої кропивницької педагогині та майстрині Лариси Гарбузенко та репліки жіночих додільних сорочок зі Слобожанщини від майстрині-вишивальниці з Харкова Ганни Баранової. Поряд свою продукцію – український класичний та сучасний вишитий одяг – представили магазини «Аполлон» та «Charwish».

Родзинкою свята стала театралізована вистава театру мод імідж-центру «Ольга». Яскраві образи українок, втілені моделями, знову і знову переконували глядачів, що вишиванка – не тільки елемент нашої історії, а важлива частина нашого сучасного буття.

«Вишиванку не випадково називають кодом нації. Вона наш зв'язок з предками, вона символ кохання й вірності, оберіг, закодована програма на щасливу долю, вона – тайнопис серця. Вітаємо усіх українців з Днем вишиванки!» - звернулася до гостей директорка книгозбірні Валентина Животовська.

Запрошуємо кропивничан та гостей міста до бібліотеки Чижевського.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!