Міжрегіональний нетворкінг «Кулінарні корифеї» пройшов у Кропивницькому

10.07.23, 17:00
Панельна дискусія на тему "Надання якісних та безпечних продуктів споживачам: Український та європейський досвід"
Панельна дискусія на тему "Надання якісних та безпечних продуктів споживачам: Український та європейський досвід"

У рамках посилення продовольчої безпеки в Україні, команда «Team Europe Кропивницький» спільно з громадською організацією «Добромир» та Агенцією сталого розвитку «Хмарочос» провели 7-8 липня у місті Кропивницький міжрегіональний нетворкінг за підтримки Представництва ЄС в Україні.

Протягом останнього року на Кіровоградщині і в Україні виникло, або відновило роботу багато волонтерських ініціатив, котрі готують сухі супи та борщі і передають їх людям на території, що постраждали від повномасштабного вторгнення.

«За нашими оцінками у державі стабільно та грунтовно працює більше півсотні таких груп, і ми кілька місяців думали та планували, як зробити так, щоб бодай частина з них познайомилася між собою, а ще – підвищили власну обізнаність про безпеку харчових продуктів, яка важлива на всіх етапах від перероблення та зберігання, аж до приготування та споживання сухих супів і борщів», - ділиться членкиня команди «Team Europe Кропивницький» Вікторія Талашкевич. За її словами, для цього спочатку провели аналіз та зібрали контакти про всі публічні волонтерські спільноти, які роблять сухі супи та борщі. Далі створили групу у Телеграмі для спілкування і, нарешті, подали запит до Представництва ЄС в Україні на підтримку нетворкінгу.

Команда волонтерок із міста Помічна
Команда волонтерок із міста Помічна
Через оголошення у медіа та соцмережах організатори заходу запросили до Кропивницького представників та представниць тих ініціатив, які займаються сухими супами. Планували зібрати десять людей, але вдалося так спланувати бюджет, щоб прийняти більше двох десятків!

«Ми познайомили гостей міста із Ніжина, Канева, Києва, Помічної та селища Варва, що на Чернігівщині, із проектом «Баба Єлька», а такою кнайпою «Бамбетель», а наступного дня провели грунтовну панельну дискусію «Надання якісних та безпечних продуктів споживачам: Український та європейський досвід», - розповідає очільниця громадської організації «Добромир» Олена Коряк.

Також волонтери завітали на воркшоп з основ фасування сухих супів та борщів у спільноті «Добромир», котра щосуботи фасує 1800-2000 пакетів із сухими супами. Важлива роль у цих процесах належить тим юним волонтерам і волонтеркам, яких залучила до фасування супів Агенція сталого розвитку «Хмарочос». Їх зараз вже більше півсотні, і ряди «Молодіжної кухні» поповнюються: запрошуємо молодь долучатися!

Відвідини етно-лабораторії "Баба Єлька"
Відвідини етно-лабораторії "Баба Єлька"
«Коли формувалася спільнота «Добромир», не було розмежування - діти, молодь, чи дорослі. Всі мобілізувалися, організували швидке гуманітарне реагування і почали діяти. Але ось вже півроку ми цілеспрямовано розвиваємо молодіжне крило. Я моніторила і не знайшла чогось подібного в Україні, де б молодь системно волонтерила у цій ніші. Це додає нашій команді більшої відповідальності, адже кейс «Молодіжної кухні» буде натхненням, прикладом, рішенням для інших», - переконана експертка Агенції «Хмарочос» Ірина Ткаченко. Саме вона модерувала згадану вище панельну дискусію, і гарно організувала все таким чином, що присутні і перезнайомилися між собою, і поділилися рецептами успіху, і поговорили про виклики, невдачі та помилки.

Воркшоп із фасування сухих супів
Воркшоп із фасування сухих супів
Потужно підсилив експертизу волонтерів у сфері обліку та звітності продовольчих ініціатив виступ бухгалтерки ГО «Добромир» Тетяни Кравчук. Вона розповіла, чому активістам варто організовуватися та офіційно реєструватися, якими є переваги набуття статусу неприбутковості та що варто передбачити під час підписання меморандумів про співпрацю, а також актів прийому-передачі гуманітарної допомоги.

«Наші вихідні пройшли з вкладом у саморозвиток. Ми познайомилися з однодумцями-колегами, поділилися своїм досвідом і взяли для себе дещо нове з метою удосконалитися не лише в самому процесі комунікації між волонтерами, а й багато чого цікавого в сфері документообігу. Дякуємо за теплий прийом, зустріч, досвід», - пише Ольга Александрів, лідерка ініціативи «Сильні волею» із селища Варва, що на Чернігівщині.


Проєкт втілювався командою Team Europe Ukraine у м. Кропивницький за підтримки Представництва Європейського Союзу в Україні.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!