Кам’яні малюнки показали у Кропивницькому

25.08.23, 18:00

Фотовиставку «Кам’яні малюнки» представило у бібліотеці Чижевського відоме подружжя фотомитців та мандрівників Юрій і Лариса Лебедєви. Шанувальники їхньої творчості звикли бачити пейзажні чи жанрові знімки під час фоторозповідей про цікаві мандрівки або фотовиставках, але цього разу перед їхніми очами були представлені незвичні світлини, зроблені не під час подорожей, а у фотолабораторії.

На виставці у відділі мистецтв подружжя представило три десятки світлин зі знайденими ними «кам'яними малюнками». У кожного з цих малюнків своя цікава історія.

Вже в розкопках житла наших стародавніх предків зустрічаються предмети, які не мають утилітарного призначення — набори кольорової гальки, кальцитові квіти, мушлі. Але сама ідея художнього відображення могла виникнути тільки при наявності природного малюнка, у якому людина вперше побачила спрощене зображення звіра чи риби.

Стародавньою мистецькою технікою, крім малювання, є мозаїка. Спочатку вона виконувалась з кольорових камінців («римська» мозаїка). Пізніше почали враховувати не тільки колір, а й природний малюнок каменю, використовуючи його для отримання закінченого зображення («флорентійська» мозаїка). Звідси один крок до творчого пошуку з вгадуванням образу, сюжету, що вже існує в малюнчастому камені. Так за участю людини створений природою малюнок стає витвором мистецтва.

Інколи малюнок впадає в очі відразу, а буває, що треба покрутити камінчик в руках, змінюючи ракурс, освітлення, і тоді несподівано «виникає» зображення, яке надалі потребує тільки влучної назви. Побачити сюжетний малюнок частіше вдається в дрібних камінчиках – там вже «відсічено зайве», та й дрібні камінчики зустрічаються частіше, ніж великі брили...

Робота з фотографіями каменю дозволяє приводити знайдені зображення до розміру, при якому вони добре сприймаються. При необхідності можна ще й коригувати малюнок вибором освітлення та іншими звичними фотографам методами.

Під час мандрів у горах Лебедєви не тільки роздивлялися і фотографували мальовничі пейзажі, але й поповнювали свою колекцію камінчиків. Гори - Хібіни, Саяни, Полярний Урал, Прибайкалля, Памір, Кавказ, Карпати, Великий Атлас і, звичайно, Крим дарували їм цікаві знахідки. А іноді можна побачити малюнок на камені навіть ідучи по бруківці рідного міста.

Звичайно не всі мінерали схильні до «художньої творчості», деякім треба допомогти, використавши їх природні якості — колір, форму, іризацію. Але є й мінерали – визнані «творці». Так, немає мінерального виду, різноманітнішого за своїм забарвленням і малюнком, ніж яшма, і тому пейзажні яшми приховують найнесподіваніші ландшафти. А у родоніту рожеві тони поєднуються з чіткими малюнками дендритів оксидів марганцю, наче наведених тушшю, що утворює нерукотворні пейзажі з силуетами деревних гілок на тлі заходу сонця тощо. Химерні за малюнком бувають агати і онікси — пейзажні або з образами казкових істот, що виникають, звичайно, в згоді з вашою фантазією.

Малюнки з цих та інших зразків мінералів і гірських порід представлені на виставці. Дивіться і ви побачите!

Відкриття виставки можна побачити за посиланням https://youtu.be/nNARmMs2X8Q .



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!