​Безпеки і небезпеки інтернету

12.02.24, 12:00

У вівторок другого тижня лютого щорічно у світі відзначається День безпечного інтернету. Цьогоріч такий захід відбувся вже 21 раз. Проводять його з метою поширення знань про правильне – безпечне і відповідальне – користування сучасними комунікаційними й інформаційними каналами, до яких належить інтернетове всемережжя.

Фахівчині інформаційно-бібліографічного відділу обласної книгозбірні імені Дмитра Чижевського не залишились осторонь і заохочували кропивничан у цей день долучитись до акції просто неба «Безпеки і небезпеки інтернету». Містянам пропонували взяти участь в опитуванні «Переваги і недоліки спілкування у мережі «Інтернет»: власне бачення плюсів та мінусів інтернет-спілкування вони занотовували на аркуші фліпчарту, поділеному відповідно навпіл.

Як виявилося, інтернетом користується переважна більшість опитаних. Учасники стверджували, що розуміють як переваги всемережжя, так і ризики користування ним. Серед переваг зазначали можливість мати широке коло спілкування зі світом; підтримувати зв’язок із друзями та рідними, як би далеко вони не знаходились; навчатись онлайн, користуватись швидким і відкритим доступом до різноманітної інформації; хтось додав до переваг навіть інтелектуальний розвиток. Серед небезпек інтернету учасники зазначили такі: вплив на свідомість людини, маніпуляції, багато неправдивої інформації, ефект «самотності у мережі», бо не бачиш живої людини поряд. Багато хто наголошував на загрозах інтернету для дітей, які замість гарного фізичного розвитку прикуті до гаджетів, де на них чатують оманливі пропозиції, небезпечні групи, платформи чи ігри, що містять сцени насильства, агресії або сексуально розбещують.

Результати опитування і неформального спілкування з містянами засвідчили: респонденти впевнені, що переваг у користуванні інтернетом все ж таки більше, ніж ризиків і загроз. Проте не всі опитані можуть протидіяти інтернет-шахраям, розпізнавати фейки і маніпуляції, убезпечити дітей від небажаного для них контенту. Що ж робити? Бути більш обізнаними в темі!

Задля цього бібліотекарки роздавали охочим роздруківки «8 дієвих способів розпізнати фейкову інформацію», запрошували відвідати в Інтернет-центрі бібліотеки лекцію «Цифрова грамотність: фундамент безпеки в інтернеті», яку спеціалісти центру приготували до Дня безпечного інтернету, а також пропонували переглянути на сайті бібліотеки корисні медіапроєкти, які допоможуть користуватися інтернетом безпечно: «Безпека онлайн», «Як навчитися фільтрувати інформацію», «Правила безпеки в інтернеті». До речі, на сайті бібліотеки їх можна знайти за посиланням: https://library.kr.ua/virtual-media/.

Як завжди, всім, хто прагнув глибше зануритися в тему інтернет-безпеки, бібліографині пропонували ознайомитися з добіркою видань на виносній полиці. А тут бібліотеці є чим похвалитися! Декілька видань хочемо представити більш детально. У книзі Юлії Фоменко «Комп’ютери та безпека» йдеться про віруси, хакерство, фішинг та як від них захиститися, надійність паролів і безпеку даних. Глава книги «Розблоковане батьківство» клінічного психолога Елізабет Кілбі присвячена такій темі: «Інтернет-ризики і безпека дітей». Не можна було обійти увагою книги найшанованішого експерта в царині комунікаційних технологій, інформаційних війн і фейків, доктора філологічних наук, заслуженого журналіста України Георгія Почепцова, автора понад сорока книжок такої тематики. В обласній книгозбірні є достатньо видань цього автора, бібліотекарки розмістили для ознайомлення найновіші й найбільш популярні: «Токсичний інфопростір», «Від покемонів до гібридних війн: нові комунікативні технології XXI століття», «Виртуальные войны. Фейки». Книги Г. Почепцова – як протигаз для всіх, кому вистачить хоробрості визнати, що нашою свідомістю керують через деформовані факти й підтасовані свідчення. Автор роз'яснює, як створюються фейки, чому ми «ведемося» на сфабриковані сенсації і який зиск з того мають можновладці.

Читання книг Почепцова озброїть вас розумінням того, як протистояти маніпуляціям і допоможе розвинути критичне мислення.

Не залишилися поза увагою прихильників інтернета ще й такі видання: «Війна лайків. Зброя в руках соціальних мереж» П. В. Сінгера й Емерсона Т. Брукінга; «Мистецтво залишатися непоміченим. Хто ще читає ваші імейли?» Кевіна Митника, а також дуже екстравагантна за формою подачі книга Карла Бергстрома й Джевіна Веста «Феєрична фігня! Високе мистецтво скепсису у світі повної маячні», в якій два професори радять, як зупинити дезінформацію і знайти правду у світі фальшивих новин і підтасованих даних.

Вулична акція засвідчила, що тема безпечного користування інтернетом дуже важлива й актуальна, а користувачам всесвітньої мережі потрібно бути обачними і більш обізнаними щодо можливих онлайн-небезпек. Посприяти цьому допоможуть ресурси бібліотеки. Наші можливості – до ваших послуг.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!