​Студенти пофіксять одноліткам здатність влаштовуватися на роботу

15.02.24, 18:00

Найчастіше студенти, які ще навчаються у закладах вищої освіти працевлаштовуються на роботу для здобуття досвіду та необхідних практичних навичок. Але чи знають вони, як підготувати власне резюме, як налаштуватися на співбесіду, де шукати інформацію про вільні вакансії?

Кілька студентів Центральноукраїнського державного університету імені В.Винниченка вирішили допомогти молоді знайти відповіді на ці питання, і подали заявку на участь в інноваційній програмі UPSHIFT.
Сьогодні ми знайомимося з командою “Fixers”, в яку увійшли Олександр Стеренчук, Кирило Іванов та Ольга Поліщук.

- Розкажіть, будь ласка, як ви познайомилися між собою? Що вас об'єднує як команду?

Олександр Стеренчук: “Тут все просто. Ми всі навчаємося в одному університеті, на одному факультеті математики, природничих наук і технологій, але на різних курсах. З Кириллом ми на одній спеціальності, нас познайомив спільний товариш. А залучити Ольгу мені порекомендувала людина зі студради.

- Скажіть, будь ласка, яка проблема об'єднала вас в рамках програми UPSHIFT?

Олександр Стеренчук: “Проблема – працевлаштування студентів під час навчання. Це складно, бо не всі компанії готові брати до себе молодь, котра ще навчається і не має досвіду. Та й самі студенти часто не знають, куди хочуть піти на роботу і що робити, як пройти співбесіду, як перебороти страх перед спілкуванням з HR-ом, де і що шукати. Інша проблема, це те, що молодь хоче працювати мало, а отримувати багато. Тим часом роботодавець налаштований, щоб працівники працювали багато, а заробляли не більше, ніж це економічно доцільно для підприємства. Це теж треба пояснити молоді”.

- Чому ви хочете вирішувати саме цю проблему?

Олександр Стеренчук: “Коли людина може легко знайти роботу, економіка у країні стає кращою. Більше людей можуть займатися благодійністю і допомагати армії, а держава може виділяти більше стипендій талановитій молоді. Коли економіка слабка, коли платиться мало податків, тоді і студенти отримують менше стипендій та мають шукати, де ж отримати роботу. Ми також прагнемо розвіяти міф, що навчання в університеті гарантує якісне працевлаштування після його закінчення. По-чесному, майже всім треба і в університеті навчатися, і працювати, суміщаючи ці два процеси”.

- Що саме ви робите у рамках проекту? Чого вам вже вдалося досягти?

Олександр Стеренчук: “Я зараз займаюся тим, що шукаю техніку, яка допоможе нам записувати подкасти для молоді, домовляюся з продавцями. У нас буде частково медійний, інформаційний проект, в рамках якого ми будемо вести і Інстаграм, і Тік-Ток, і YouTube. Ми будемо розглядати найактуальніші темі по працевлаштуванню. Також хочемо зробити чат-бот, я взяв збір матеріалу для нього на себе, це моя відповідальність”.

Кирило Іванов: “Я займаюся розробкою логотипу проекту. Поки що у мене приблизно форма є. Але вона потребує редагування і треба буде продумати різні дизайнерські моменти”.

Ольга Поліщук: “Подкасти будуть на YouTube, а зніматися будуть у різних місцях, де ми домовимося. Так само і з тренінгами - плануємо проводити їх у молодіжному центрі “Кома”, у Гончаренко центрі. Мабуть, це буде на початку лютого”.

- Розкажіть, будь ласка, про тих людей, чиє життя ви будете змінювати?

Олександр Стеренчук: “Це будуть і студенти, і школярі та школярки старших класів, які можуть цікавитися темою працевлаштування. Наші подкасти можуть змінити їх бачення щодо роботи, щодо важливості складання резюме. Їм все одно доведеться колись цьому навчатися, і ми хочемо, щоб вони не витрачали час на помилки. Плануємо дати їм структуровану інформацію у легкому форматі. Це буде економія і часу, і нервів”.

Ольга Поліщук: “Для ведення тренінгів ми будемо запрошувати не тільки HR-консультантів, а й менеджерів крупних компаній, які вже перечитали не одну тонну резюме, провели багато співбесед. Також плануємо запросити психолога чи психологиню, він пояснити, як швидко побороти стрес перед співбесідою, як правильно презентувати себе. хочемо запросити фінансового консультанта, щоб пояснити, як інвестувати ті кошти, які люди заробляють”.

Олександр Стеренчук: “У нашому чат-боті буде зібрана інформація, де можна написати резюме, там будуть готові конструктори, поради, посилання, щоб не треба було самому шукати”.

- Скажіть, будь ласка, що для вас було, як для учасників і учасниць програми UPSHIFT, найскладніше в цій програмі? Можливо, якісь виклики або проблеми, з якими ви стикалися?

Олександр Стеренчук: “Найскладнішим було те, треба було постійно працювати, а не лише відвідати приємний буткемп, і після нього повернутися до звичного режиму. Проект додає роботи. І найбільша проблема – це пошук техніки, щоб купити її згідно правил грантодавця, і це не можна робити, як зазвичай людина купує собі щось. Це здавалося складним, але я трішки напружився, і все пішло набагато легше”.

Кирило Іванов: “У мене зі складних моментів – це придумати саму концепцію нашого зовнішнього вигляду, візуал. Адже зустрічають по одягу, а потім розбираються, наскільки ми розумні. Тож, я зараз сиджу і думаю над нашим іміджем, з чим нас будуть асоціювати. На буткемпі ж було здорово те, що він тривав чотири дні. Бо перший день і половина другого дня я витратив на те, щоб зрозуміти, що там було і до чого. Я не можу так відразу включитися, і вперед”.

Ольга Поліщук: “У мене була проблема, яка вже вирішена, бо, коли ми повернулися після буткемпу, мені довелося вирішувати власні справи, і часу на UPSHIFT не було. Але зрештою я увійшла у колію”.

- Якби ви могли одним словом описати ваші враження відчуття від участі в програмі UPSHIFT, то що це було б за слово і чому саме воно?

Олександр Стеренчук: “У мене приходить в голову тільки слово “Робота”, бо ти і працюєш, і робиш щось корисне. Звісно, потрібно інвестувати і час, і зусилля, а цього робити не завжди хочеться. Але є слово “треба”.

Кирило Іванов: “У мене участь у програмі асоціюється зі словом “Виклик”. Це не виклик до моєї майстерності, але внутрішній виклик у тому, чи зможу я зробити життя для себе та інших кращим. А ще ж я творча особистість, тож я сприймаю цей проект комплексно. Вважаю, що до всього підходити з душею. Тому у мене робота іноді може просто стояти кілька днів, бо я просто сиджу і не розумію, як її продовжити. А потім - “хоп!” і за півгодини в роблю все, компенсуючи втрачений час”.

Ольга Поліщук: “Я б асоціювала свої враження словом “Відповідальність”. Я відчуваю на собі відповідальність, що можу когось поінформувати, когось підтримати, комусь допомогти в цій сфері.

- Після завершення проєкту, через кілька місяців, чи бачите ви якимось чином його продовження? І якщо так, то що це буде?

Олександр Стеренчук: “Наші відео, які ми запишемо, будуть і далі доступні глядачам. З чат-ботом буде складніше, бо треба буде або перевести його на якісь власні сервери, або продовжувати його оплату. Сам проєкт може продовжуватися, ми хочемо знімати наступні відео, відповіді на питання, запрошувати гостей. Навряд чи нам буде потрібно ще додаткове фінансування. Головне, що була камера і бажання працювати у цьому напрямку.

- Чи відчуваєте ви якісь зміни у собі від участі в проєкті UPSHIFT? Порівнюючи свій стан місяць-півтора тому і зараз, можливо, ви отримали якісь знання, емоції, може відбулися певні внутрішні зміни?

Олександр Стеренчук: “У мене покращилась витривалість через проект і необхідність виконувати більші обсяги роботи. Звісно, я зустрів багато нових людей, через що відкрив у собі нові сторони”.

Кирило Іванов: “Я відчув багато різних емоцій на буткемпі. Паралельно триває навчання, є власні проекти, і від цього все це змішалося в один коктейль, який я намагаюся розгребти останні дві місяці”.

Ольга Поліщук: “У мене підвищилась терпеливість, бо ми різні люди, у всіх власні погляди, думки, і коли ми обговорюємо щось, бувають моменти, коли думки розбігаються, але потрібно привести все до одного знаменника. Це гарне вміння - не випускати пар, а спокійно ставитися до нової думки, щоб було спільне рішення”.

ДОВІДКА: Програма UPSHIFT у Кіровоградській області реалізується ГО "СКЦ «Задзеркалля»" за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та Федерального міністерства економічного співробітництва і розвитку Німеччини через німецький державний банк розвитку KfW. Більше дізнатися про цю та інші команди, які беруть участь у програмі UPSHIFT можна на сайті https://upshiftukraine.org, і в Інстаграмі https://upshiftukraine.org, UPSHIFT — це глобальна програма Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), яка реалізується у понад 40 країнах. Програма надає можливість молоді пройти тренінг за методологією Human Centered Design (людиноорієнтований дизайн), отримати менторську підтримку та ресурси, щоб створити соціально важливі проєкти.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!