​Жінка у світі чоловіків

11.03.24, 18:00

До Міжнародного дня боротьби за права жінок і міжнародний мир, який відзначають 8 березня, у відділі документів з економічних, технічних та природничих наук головної книгозбірні області відбулася презентація віртуального медіапроєкту «Жінки в науці: галерея історичних портретів».

Гендерна рівність означає, що жінки та чоловіки повинні мати однакові можливості, права та обов'язки. Та чи стали жінки нарівні з чоловіками? Саме це питання обговорювали майбутні юристи – студенти Донецького державного університету внутрішніх справ під час заходу.

Захід розпочався мініпрезентацією книги соціологині, економістки та письменниці Керолайн Кріадо Перес «Невидимі жінки». Авторка книги ще під час навчання в магістратурі у Лондонській школі економіки робила гендерні дослідження нерівності чоловіків та жінок. У своїй книзі «Невидимі жінки» вона переконливо доводить: світ – це чоловічий проєкт, у якому жінки досі лишаються непомітними.

Майже всі сфери життя підлаштовані під чоловічі потреби, некомфортні та часто небезпечні для жінок. Рівність статей – міф. Але нерівність виникає не через злий намір. Просто з давніх-давен і до наших днів за замовчуванням вважалося, що людина – це чоловік. У чоловічому суспільстві заслуги та роботи чоловіків привертають більше уваги і цінуються вище, ніж досягнення жінок. Тому в науковому середовищі та серед пересічних громадян про винаходи та відкриття жінок майже невідомо.

Три тижні тому світ відзначав Міжнародний день жінок та дівчат у науці. Саме до цієї дати та з метою популяризації досягнень жінок-науковиць відділ документів з економічних, технічних та природничих наук ОУНБ ім. Д.Чижевського створив власний віртуальний медіапроєкт «Жінки в науці: галерея історичних портретів», який представляв на широкий загал.

Присутні з цікавістю дізнавалися про невідомі факти з життя видатних дослідниць: «повелительки кліток» нейробіологині Рити Леві-Монтальчині; «матінки ядерної бомби» радіофізикині Лізи Майтнер; першої у світі програмістки дочки Джорджа Гордона Байрона Ади Лавлейс.

Великий подив у присутніх викликав той факт, що першою у світі жінкою, яка отримала водійські права, була не хто інша, як двічі лауреатка Нобелівської премії, видатна фізикиня та хімікиня Марія Склодовська-Кюрі.

Медіапроєкт «Жінки в науці: галерея історичних портретів» розміщено на сайті бібліотеки за посиланням https://library.kr.ua/virtual-media/zvnhip/. Запрошуємо до перегляду!



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!