Мова ненависті - що це таке, і чому важливо їй протидіяти?

11.04.24, 18:00

Про це йшлося під час тренінгу, який провели Ганна Горобцова та Вікторія Талашкевич у Кропивницькому - за підтримки благодійного фонду "Gender Zed". Справа в тім, що мова ворожнечі, або ще її називають мовою ненависті, стосується будь-якої форми спілкування чи вираження — усної, письмової чи символічної — і ви точної її відчували, читали, бачили.

Мова ворожнечі - це коли йде напад на певну групу людей чи дискримінація якоїсь групи на основі таких ознак, як раса, етнічна приналежність, релігія, сексуальна орієнтація, гендерна ідентичність, інвалідність або національність. Це можуть бути "жарти", образи, погрози, переслідування чи підбурювання до насильства. Або виправдання такого насильства. Протидія мові ворожнечі є важливою з кількох причин: По-перше, мова ворожнечі порушує людську гідність, що створює атмосферу страху, залякування та відчуження. А це точно може призвести до психологічної шкоди та травми багатьом людям.

По-друге, мова ворожнечі сприяє дискримінації та поширенню упереджень і стереотипів. Особливо щодо маргіналізованих спільнот. Це може підживлювати дискримінацію в різних сферах життя, включаючи роботу, житло, освіту та охорону здоров'я. Пам'ятаєте, як заворушення в аерпорту Махачкали минулого року призвели до небажання місцевих здавати квартири представникам і представницям єврейської спільноти? Третій ризик, який провокує мова ворожнечі, це загроза соціальній згуртованості, розкол і недовіра у суспільстві, ворожнеча між різними групами. І це тоді, коли ми маємо такого потужного зовнішнього ворога?

Мова ненависті розмиває почуття спільності та солідарності, необхідні для здорового та інклюзивного суспільства, для нашої перемоги як країни. Звісно, мова ворожнечі - жартики, погрози, - провокує насильство та конфлікти проти цільових груп. Навіть новітня історія в Україні показала, що підбурювальна риторика може перерости в акти дискримінації, переслідування, фізичного насильства і навіть геноциду. Згадайте, як накинулись мешканці та мешканки Нових Санжар на своїх же українців, коли їм сказали, що ті везуть з собою ковід?

Підсумовуючи, варто сказати, що мова ненависті, хейтерство у соцмережах підриває демократичні цінності, знищує свободу вираження думок. Мова ворожнечі підриває принципи рівності, справедливості та поваги до прав людини, на яких побудована демократія. Створює бар’єри для досягнення рівності та соціальної справедливості. Протидія мові ворожнечі, зокрема щодо вразливих груп - представників і представниць ЛГБТІК-спільноти, людей з числа ВПО, ветеранів та війскькових і інших груп, - вимагає наших з вами спільних зусиль. І багато багато правових заходів, освітніх ініціатив, залучення громади до обговорення засад толерантності та взаєморозуміння. Важливо розвивати культуру поваги, емпатії та інклюзивності, одночасно дотримуючись принципів свободи слова в межах, які захищають людей від шкоди та дискримінації.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!