​Сила п’ятьох підлітків допомогає сотням дорослих!

20.06.24, 12:00

Десять молодіжних команд на Кіровоградщині пройшли навесні навчання в рамках програми UPSHIFT, організоване громадською організацією “Слов’янський культурний центр “Задзеркалля”, та отримали шанс втілити свої ідеї і вирішити соціальні проблеми за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та Федерального міністерства економічного співробітництва і розвитку Німеччини через німецький державний банк розвитку KfW. Одна з таких команд — “Сила п’ятьох” із Новоукраїнки.

Команда складається із п’яти підлітків: Каріни Коваленко, Вікторії Насеткіної, Єлізавети Бубнової, Єгора Мутіна та Іллі Дергачова. Сьогодні ми поспілкувалися з кількома дівчатами з команди, та дізналися, як триває проєкт.

- Скажіть, яка соціальна проблема об’єднала вашу команду у рамках програми UPSHIFT? Чому ви хочете вирішувати саме цю проблему?

Каріна Коваленко: Нас об'єднало бажання покращити ментальне здоров'я батьків. Ми вирішили звернути увагу на це, бо я побачила по своїй мамі, як вона морально виснажується. І ми запланували заняття спортом, фізичні заняття, тренування для дорослих, то тепер можу зробити висновки! Після кожного заняття вона говорить, що її ментальне здоров'я покращилось. Вона завжди ходить з усмішкою і хоче продовжувати відвідувати тренування.

- Хто з громади підтримує вас у втіленні ваших ідей у життя?

Каріна Коваленко: Нам допомагає наша тренерка, допомагає проводити заняття, готує нас, щоб ми могли проводити самі. Це Ірина. Рубля. Також нас підтримує керівництво стадіону. Саме там у нас проходять заходи, а також керівництво будинку культури під назвою “Ювілейний”. І спортивна школа також

- На якому етапі втілення ідеї ви зараз перебуваєте? Які заходи проводите?

Єлизавета Бубнова: Ми проводили заняття з дорослими, також із дітьми. Це заняття на гімнастичних м'ячах і на степ-платформах.

- Розкажіть про тих людей, чиє життя зміниться на краще внаслідок вашого проєкту? Яких конкретних результатів ви плануєте досягти?

Каріна Коваленко: Коли ми проводимо заняття для дорослих, то бачимо, що часто виконувати вправи їм складно, вони втомлені, після тренувань всі аж червоні, але їм все подобається і вони приходять до нас ще, і ще!

- На даному етапі - що було найскладніше для вас як учасників та учасниць програми UPSHIFT?

Єлизавета Бубнова: Було складно складати та виконувати бюджет проекту, проводити закупівлі. Цифри не сходилися, ФОПи не знаходилися. Але ми справилися!

- Якби ви могли одним словом описувати свої відчуття і враження від участі - що це було б з слово та чому?

Каріна Коваленко: Це слово "Захват". Тому що з самого початку створення нашого проєкту, мене переслідує це відчуття. Мені дуже це цікаво! Мені подобається організовувати та проводити заходи. Коли я бачу посмішки батьків та дітей, я розумію, що нам вдалося те, що ми задумали!

Єлизавета Бубнова: Моє слово - це “Радість”. Тому що, коли ми втілювали заходи за проєктом, у мене постійно була і є посмішка, мені подобається це робити. Я радію від цього.

- Після завершення проєкту - яким ви бачите його продовження вже поза рамками UPSHIFT?

Каріна Коваленко: Ми будемо продовжувати проводити заходи . Далі будемо залучати людей, і будемо проводити з ними заняття. Можливо, вже не буде так багато занять, як зараз, але вони будуть.

- Насамкінець, поділіться, як ви відчуваєте - як змінилися ви у результаті участі у програмі UPSHIFT? Які нові знання, вміння, навички вже отримали?!

Каріна Коваленко: Я навчилась розподіляти обов'язки, тому що раніше мала звичку все робити сама. Також я навчилася проводити закупівлі - я до цього ніколи таким не займалася.

Єлизавета Бубнова: Я навчилася діяти самостійно, приймати рішення у ситуаціях, коли потрібно організувати велику групу людей, краще комунікувати з людьми.

Наостанку хочемо запросити на тренування всіх бажаючих! Заняття проходять або на стадіоні, якщо сприяє погода, або в залі МПК «Ювілейний», щотижня у вівторок та п’ятницю: 18.00 - 19.00; 19.00-20.00 год. Так як для тренування треба підготувати відповідну кількість обладнання, то прохання повідомити про бажання займатися за тел. 0660621086.

Слідкуйте будь ласка за діяльністю команди “Сила 5-ти” в Інстаграмі - https://www.instagram.com/power_five.5 Більше дізнатися про цю та інші команди, які беруть участь у програмі UPSHIFT можна на сайті https://upshiftukraine.org/ і в Інстаграмі https://www.instagram.com/ngozadzerkallya/ UPSHIFT — це глобальна програма Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), яка реалізується у понад 40 країнах. Програма надає можливість молоді пройти тренінг за методологією Human Centered Design (людиноорієнтований дизайн), отримати менторську підтримку та ресурси, щоб створити соціально важливі проєкти.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!