Коло досконалості: створення мандали

19.07.24, 17:00

Днями в освітньо-культурному просторі "Гончаренко центр" пройшло заняття з малювання мандали. Спікеркою була Наталія Науменко, тренерка з йоги. У приміщенні було спекотно, бо вимикали світло і не працював кондиціонер, тим не менше пані Наталія запалювала присутніх своїм ентузіазмом.

Вона розповіла про те, що наука, навчання більше направлені на розвиток лівої півкулі, в той час як права пов'язана з підсвідомим, інтуїцією. Часто важко спіймати, як вона працює, тим більше її цілеспрямовано розвивати. Але вона розвивається, коли ми працюємо спонтанно. Саме для цього і створенні заняття під назвою "Таємниці мандали. Ключ до самопізнання".

Мандала (з санскриту) – "коло, рух, диск", означає багато предметів зі схожою формою. Як термін та метод у психології її використовував ще Карл Юнг.

Мандала це символічний малюнок у крузі, що представляє внутрішній стан людини. Це відображення того, хто малює, якщо це робиться спонтанно, несвідомо. Чому коло? Це пов'язано з архетипічними рисами – сонце, місяць та певні інші символи мають форму кола. Розмір кола може бути будь-який, в основному це розмір голови.

Архетипічні риси, які притаманні для кола:

  • Символи сталості, вічності, циклічності – місяць та його фази, сонце тощо;
  • Уособлення життя – кільця на зрізі дерева, центр квітки, паляниця, живіт вагітної жінки і т.д.;
  • Захист – коло з солі чи крейди, щит, обручка, вишивка на рукавах та інше.

Головна задача мандали – терапія, робота з собою та прагнення до самопізнання. Малювання мандали допомагає під час довготривалого стресу, тривожності, нервовості, втоми, вигорання. Вона працює як інструмент, що допомагає людині сильніше пізнати саму себе. Також цей метод можна використовувати для кращого зосередження.

“Найважливіша порада для створення мандали – потрібно повністю вимкнути мозок, він не повинен заважати малювати. У цьому методі немає канонів, правильних чи неправильних малюнків, гарних чи негарних. Нормально те, що кінцевий результат не подобається. Це означає, що саме в цей момент стан психіки незбалансований, випливають якісь проблеми, а також те, що робота почалась”, - говорить пані Наталія.

Трішки трактування. Багато симетрії, статистична картинка говорить про нормальний стан психіки в цей момент. А якщо мандала наче рухається, пульсує, завертається, це може говорити про якісь підсвідомі проблеми, тривожність, нервовість, втому тощо.

Сильний центр малюнку, що привертає увагу це бажання заявити про себе, показати, що для мене зараз важливі мої цілі, їх виконання. Чіткі кордони мандали говорять, що підсвідомо людина хоче окреслити свої кордони, бути в безпеці.

Якщо мандала ділиться на дві половини, верх – це свідоме, низ – підсвідоме; якщо ділиться на сторони, права більш чоловіча, ліва жіноча. Хоча це залежить від того, як повернути малюнок ,-) Таку терапію мандалою можна використовувати щоб побороти тривожність, розв'язати якусь проблему, допомогти самому собі.

"Процес набагато важливіший за результат" – говорить Наталія.


Авторка тексту і фото – Гончарук Ольга



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!