​Невидимі рани: Розуміємо травматичний стрес

22.07.24, 10:00

Днями відбулась інформаційна сесія "Травматичний стрес" від волонтерок Червоного Хреста з психосоціальної підтримки. Спікерками були пані Наталя та пані Юля, базові консультантки.

Пані Юлія почала сесію з того, що пояснила, хто такий базовий консультант: "Це такий щабель перед тим, як йти до психолога. Коли ви розумієте, що не можете самі справитись зі своїми проблемами, але вважаєте, що до психолога ще рано, тоді ви можете записатись до нас на консультацію. У Кропивницькому в офісі Червоного хреста є три консультанти, по області їх більше. Ви обираєте людину, з якою вам буде комфортно працювати і це повністю безкоштовно та конфіденційно".Далі відбулося знайомство з учасниками та учасницями із Кропивницького. Також на заході присутня команда Червоного Хреста, що приїхали з Харкова, щоб поновити знання, набратись досвіду, дізнатись щось нове.

Потім консультантки запропонували присутнім вправу на "заземлення", щоб зосередитись. Учасники та учасниці встали та почали гойдатися зі сторони в сторону, не підіймаючи п'ят від землі. Далі гойдались вперед-назад і закрили очі, щоб відчути своє тіло. Ціль вправи була – зрозуміти, що ти тут і зараз, прислухатись до свого тіла, усвідомити свої почуття в цей момент.

Також присутні обговорили війну та те, як вона впливає на людей, а ще - різні симптоми стресу: надмірне вживання їжі, поганий сон, виснаження роботою, постійна лінь, грудка у горлі, агресія тощо.

Пані Наталя говорить: "Будь-яка реакція нормальна. Ми всі люди, ми всі різні. Не ми ненормальні, ситуація ненормальна". Учасники розповіли, як вони справляються зі стресом: творчість, співи, малювання, театр, перегляд фільмів, плач, сміх, жаління на життя та інші.

Три реакції на стрес:

●Бий – це проявляється в агресії, бажанні дати відсіч;

●Біжи – це бажання тікати;

●Замри – це бажання прикинутись, заховатись в комфортному місці.

Коли така реакція діє кілька хвилин, це нормально, але коли затягується, людина опиняється у стані стресу, тривожності.

Стратегії, що допомагають людині боротись зі стресом:

●Мистецтво, творчість;

●Спорт;

●Читання книг;

●Перегляд фільмів;

●Ремонт у домі;

●Зміна обстановки;

●Прибирання;

●Крик (потрібно кричати дуже сильно, до хрипу, щоб викинути стрес);

●Спілкування;

●Сім'я;

Деструктивні стратегії, які допомагають в моменті:

●Куріння;

●Вживання алкоголю;

●Наркотики;

●Медикаменти.

Ці методи шкідливі до здоров'я.

Чотири способи управління стресовими ситуаціями:

1.Звертаємо увагу і називаємо – називаємо проблему своїми словами, розуміємо її, приймаємо;

2.Відчуття безпеки – учасники зробили вправу і роздивились приміщення для того, щоб зрозуміти, чи безпечно вони почуваються.

3. Позитивне налаштування – спроба визнати свої проблеми.

4. Поділитись своєю проблемою з людиною, якій довіряєте, яка не буде допитуватись до останніх спогадів, особливо якщо вони болючі.

Присутні зробили вправу на дихання: всі поклали руки на живіт та груди і намагаються вдихнути так, щоб рука на грудях не рухалась. Вдихати потрібно носом, видихати ротом.

Далі була вправа про приємний спогад. Пані Юля зачитала текст, де учасників та учасниць попросили згадати милий момент і як можна більше деталей: смак, час, запах, що чули, яким було тіло, фрази, емоції, фрази, пейзаж, кольори, що гарно тощо.

Одна з учасниць, Наталія, розповіла про швидкі картинки в її голові від цієї вправи і те, що їй хотілось паузи.

Коли організм дає збій, то варто звернутись до спеціалістів – психологи, психіатри, психотерапевти. Це нормально ходити на них. Якщо ви не боретесь самі з проблемою, не значить, що вона зникне. Фізичне і психічне здоров'я пов'язані й треба піклуватись про все.

"Так як ви самі, ніхто інший вас не знає, тому потрібно піклуватись самого про себе. Стрес – це норма. Погано, коли він діє довго і не проходить" – говорять пані Наталя та пані Юля.

Наостанок учасники та учасниці пішли на дах, де у Гончаренко центрі є публічний сад, і зробили приємну вправу на розслаблення.


Авторка тексту і фото – Гончарук Ольга



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!