Олександрійський район: память століть. Рік дві тисячі шістнадцятий

22.04.2016
22.04.2016

22 квітня о 13.00. у відділі краєзнавства ОУНБ ім. Д.І.Чижевського відбудеться презентація книги «Олександрійський район: память століть. Рік дві тисячі шістнадцятий”. Упорядники видання: Віктор Голобородько (краєзнавче дослідження), Ірина Голобородько (методичне і бібліографічне упорядкування), Надія Чуянова (методичне упорядкування, загальне редагування).

Це - історія про ті чи інші події, які відбувалися на Олександрійщині упродовж століть, про конкретних людей, образи яких відтворено у книзі, про допущені помилки і реальні досягнення, які, на думку упорядників видання, робили не абстракті - “народ”, “влада”, “герої”, “вороги”, а конкретні люди.

У книжці є і герої, і антигерої, проте не в звичних для минулого чорно-білих кольорах, а у всій різнобарвності, в залежності від часу і подій. Колишній чекіст стає на бік руху опору у тилу ворога за часів Другої світової. Командувач УНР опиняється по інший бік кордону на запрошення радянської влади, проте гине на рідній землі. Агресори і борці за незалежність, реформатори і консерватори. Про все це йдеться у книзі, бо все це було в нашій історії і є в нашому сучасному житті.

У книзі є розповіді про відомих і маловідомих громадськості людей, чиє життя і діяльність пов'язані з Олександрійщиною: географом і декабристом Володимиром Романовим, фундатором ґрунтознавства Василем Докучаєвим, депутатом Третьої думи імперії, земським діячем Володимиром Буцьким, скульптором Володимиром Домогацьким, генерал-хорунжим армії УНР Юрієм Тютюнником, керівником партизанського з'єднання Іллею Дібровою, істориком і етнографом Павлом Глядківським, Героєм Радянського Союзу Олександром Дидишком, розвідником Олексієм Шаповаловим, краєзнавцем Антоном Пономаренком, поетом і прозаїком Віталієм Юречком, державним діячем, олександрійським міським головою Олексієм Скічком.

Всього у книзі близько 80 невеликих за об’ємом заміток, розповідей, статей, цитованих джерел. Головна ідея упорядників - надати у невеликому за обсягом публіцистичному творі максимальну інформативність для тих, хто хоче зануритись у події недавні та понад столітньої давнини.

Без пропаганди, лише факти та історичні краєзнавчі події пропонуються читачам.

Книга видана за сприяння Олександрійської районної державної адміністрації та районної ради у кіровоградському видавництві “Імекс-ЛТД”.

Запрошуємо долучитися до презентації краєзнавців, співробітників архівів, музеїв, бібліотек, викладачів, студентів та усіх, хто цікавиться історією рідного краю.
Вхід вільний.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!