У двох районах Кіровоградщини готові відкрити паліативні відділення!

30.10.16, 10:00

Цього тижня у Добровеличківському та Олександрійському районах відбулися презентації фотовиставки онкохворих дітей «Дорослі очі на дитячому обличчі» та пройшло обговорення перспектив розвитку надання паліативної допомоги пацієнтам.

«П'ятнадцять онкохворих дітей зображено на фотовиставці… П'ятнадцять дитячих доль, які змагаються за своє життя з онкохворобою… На одній світлині зображена дівчинка, яка подолала онкохворобу. На інших – діти, які ще змагаються за своє життя. В Україні від онкологічних захворювань щороку помирає близько двохсот дітей. Вони потребують паліативної допомоги – якісного знеболення, належного догляду і підтримки», - зазначила організатор фотовиставки Вікторія Семененко.

«Ми наголошуємо на розвитку паліативної допомоги в районах – відкритті паліативних ліжок, спеціалізованих паліативних відділень чи хоспісу. Згідно даних департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації всього в області 88 паліативних дітей, з них найбільша кількість - 57 дітей в місті Кропивницькому, у Добровеличківському районі – 18 (це 20% дітей від загальної кількості). Третє місце займає Олександрійський район, де 6 паліативних дітей.
Тому саме у цих районах, після благодійного фестивалю у Кропивницькому «Допоможи дитині жити», ми і провели презентації, де закликали владу та громадських активістів приділяти увагу цій проблемі на місцевому рівні. Ми запропонували в Олександрійському районі, відповідно до потреби, відкрити мінімум 4 в районі та 9 у місті паліативних ліжок, а також 3 паліативних ліжка у Добровеличківському районі», - наголосив аналітик Кіровоградського обласного відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» Костянтин Данильченко.
Представники влади та присутні медики підтримали пропозиції громадських активістів щодо розвитку паліативної допомоги в їхніх районах. Впевнені: втілити їх можливо, якщо буде підтримка. «Моє бачення вирішення цієї ситуації: паліативні відділення потрібно робити окремо. Тобто одне на кілька районів, щоб воно дійсно працювало, надавало якісні послуги паліативним пацієнтам. Добровеличківський район потужний і може це зробити. Але це окреме фінансування, окремий штат. Нам потрібна підтримка», - наголосив головний лікар Добровеличківської центральної районної лікарні Петро Гинькут.
Заступник голови Добровеличківської районної ради Андрій Огреба та депутат Добровеличківської районної ради Мирон Шинкарук запевнили, що цю тему обов’язково будуть просувати у своєму районі, адже розуміють її важливість. «Сьогоднішня зустріч і обговорення теми паліативної допомоги в районі дала нам чітко зрозуміти цю проблему. Ми готові працювати, щоб у нашому районі розвивати надання паліативної допомоги хворим. Обов’язково ці пропозиції буде озвучено на засіданнях депутатських комісій районної ради і ми спільно будемо приймати відповідні рішення», - прокоментував Андрій Огреба.

Тема створення кращих умов для паліативних пацієнтів знайшла свій відгук і в Олександрійському районі. Голова райдержадміністрації Богдан Куруп відзначив можливість відкриття паліативного відділення за умови створення госпітальних округів, адже тоді буде перерозподіл, відповідно, деякі приміщення вивільняться. «Ми дякуємо, що ви підняли цю тему. Одна із проблем – це дійсно відсутність інформування населення, владних структур, громадських активістів про те, що таке паліативна допомога, хоспіс. На рівні обласної ради вже проводилися перемовини про те, щоб розробити програму паліативної допомоги в області. Такої програми немає на державному рівні, але ця програма повинна бути і включати у себе п’ять напрямків. Паліативна допомога – це полегшення життя не лише самому хворому, а й рідним, які його оточують. Така програма потрібна не лише області, а й загалом країні. Я вже спілкувалася з головою обласної ради і ми плануємо доручити департаменту охорони здоров’я розробити цю програму. Звичайно, якщо буде обласна програма, то легше буде впроваджувати це на рівні районів», - зазначила голова постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики Ірина Чемерис. Після презентації у Добровеличківці та Олександрії громадські активісти Кіровоградської мережі ЛЖВ зробили висновок: подібні заходи доцільно проводити у районах, адже там тема розвитку паліативної допомоги перебуває в тіні…

Фотовиставку «Дорослі очі на дитячому обличчі» створено за підтримки МФ «Відродження», повідомляє Прес-служба КОВ ВБО «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» (керівник прес-служби: Вікторія Семененко, 099 65 73 923 Semenenko_vik@ukr.net )



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!