Сьогодні - День прапора

22.08.13, 10:31

Днями  у Кіровоградському обласному художньому музеї  буо розгорнуто експозицію, присвячену Дню Державного Прапора України, який відзначається сьогодні. Головна мета виставки – візуальна презентація одного з головних атрибутів і символів нашої держави та надання необхідної інформації про нього.

Сучасний Державний Прапор України у його жовто-синьому варіанті був затверджений постановою Верховної Ради України 28 січня 1992-го року, замінивши таким чином  червоно-синій прапор УРСР.  Але необхідно відзначити, що червоний колір відігравав в історії українського прапора також дуже важливу роль, оскільки тривалий час символом української державності та козацтва були  саме червоні, або малинові прапори, кольори яких символізували владу і силу. Доречи, прапор останньої Січі, ліквідованої у 1775-му році, також був червоного кольору.

Поєднання жовтого і синього кольорів вперше зустрічається  у  ХІІ столітті в гербі Галицько-Волинського князівства, на якому було зображено золотого лева на синьому, або блакитному, фоні.  Пізніше жовто-сині прапори набувають поширення серед  козаків під час національно-визвольної війни 1648-1654 років під проводом Богдана Хмельницького.

Наступний період широкого використання українцями синьо-жовтих прапорів був пов'язаний з революційною хвилею, яка, ніби дев’ятий вал, накрила Європу у 1848 році. У березні 1848-го року відбулася революція у Австро-Угорщині, до складу якої входили західноукраїнські землі. В жовтні 1848-го року Руська Рада, яка представляла національно-визвольний рух українського населення галицьких земель, оголосила своїми символами герб у вигляді золотого лева на лазуровому фоні і синьо-жовтий прапор, який з того часу остаточно стає символом ще неіснуючої української держави.

Революційні події 1917-го року сприяли активізації національно-визвольного руху на Україні та актуалізації національної символіки. Усі  тогочасні мітинги, демонстрації, революційні виступи в армії і на флоті відбуваються під  прапорами двох кольорів – червоного і синьо-жовтого.

14 січня 1918-го року Центральна Рада приймає «Закон про прапор», згідно якого синій і жовтий кольори були офіційно затверджені як «державні кольори Української держави». Але не зумівши зберегти свою державність і будучі розділеною між декількома державами, Україна втратила право і на свою національну символіку. Відносну лояльність в цьому питанні проявила тільки польська влада, яка дозволила використовувати синьо-жовтий прапор як символ єднання українців, що проживали на землях Галичини. А на території Радянської України, знову майорів червоний прапор. Але тепер він  символізував революційну боротьбу і кров, пролиту «за справу світової революції». В 1919-му році на прапорі з’являється напис «Українська Соціалістична Радянська Республіка», а в 1937-му році – серп і молот.
В 1949-му році прапор Радянської України стає двокольоровим. У нижній частині з’являється блакитна стрічка, яка символізує Україну як морську державу, а у верхній частині – п’ятикутна зірка.

У такому варіанті він проіснував до 1992-го року, хоча вже 24 липня 1990-го року Президіум Київської міської ради розпорядився вивісити над будинком міськради на Хрещатику,  поруч з червоно-синім прапором, синьо-жовтий прапор.

4 вересня 1991-го року синьо-жовтий прапор було піднято і над приміщенням Верховної Ради. Але тільки на початку наступного року депутати Верховної Ради затвердили «жовто-блакитний» прапор в якості державного.

В експозиції, розгорнутій в обласному художньому музеї, представлений зменшений варіант сучасного українського прапора, герб Кіровоградської області та цікавий інформаційно-ілюстративний матеріал, який присвячений не тільки головному герою даного свята, а й іншим символам нашої держави, як загальнодержавного, так і регіонального рівня. Важливою складовою експозиції є також декілька варіантів гіпсових макетів медалі «Герб» у центральній частині яких – легендарний тризуб. Автор цих робіт – Андрій Васильович Німенко (1925 – 2006), наш земляк, видатний мистецтвознавець, художник, графік, скульптор, медальєр, письменник.  

автор - Олег Юрченко – старший науковий співробітник
Кіровоградського обласного художнього  музею



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!