"Повернення до життя" допомагає боротися із наркотичною залежністю

14.05.14, 15:30

Кіровоградський обласний реабілітаційний центр "Повернення до життя" допомагає людям боротися із наркотичною залежністю! Центр ресоціалізації наркозалежної молоді обласного благодійного фонду "Повернення до життя" створений у листопаді 2003 року у с. Плоске, Знам'янського району як структурний підрозділ обласного благодійного фонду «Повернення до життя». Дмитрівська сільрада своїм рішенням передала в безоплатне користування терміном на 15 років приміщення колишнього дитячого садку для розташування в ньому вищезазначеного центру.

Обласний центр ресоціалізації наркозалежної молоді при ОБФ "Повернення до життя" є єдиною у Кіровоградській області установою, яка надає послуги стаціонарного характеру хворим на наркоманію та людям з подвійною проблемою (ВІЛ-інфікованим наркозалежним) на нерелігійній основі.

Метою діяльності центру є ресоціалізація наркозалежної молоді шляхом надання комплексу соціально-реабілітаційних та інших послуг, а також профілактичної роботи з молоддю. За основу реабілітаційного процесу прийнята 28-денна програма соціально-психологічної реабілітації «12 Кроків», яка близько 15 років успішно реалізується міжнародним благодійним фондом „Реабілітаційний центр "Ступені” (м. Одеса). Місією програми є: методами соціально-психологічної реабілітації допомогти пацієнтам з психічними та поведінковими розладами, що викликані вживанням психоактивних речовин, припинити або значно зменшити їх вживання і підвищити якість життя.

Реабілітаційна програма «12 Кроків» повністю відповідає «Реабілітаційному комплексу №1» Уніфікованих стандартів наркологічної допомоги населенню у лікувально-профілактичних закладах України, затверджених міністром охорони здоров'я України від 27 липня 1998 року.

Програма включає:
- індивідуальне, групове і сімейне консультування та психотерапію;
- участь у групах самодопомоги типу АН (анонімні наркомани) та/або самодопомоги ЛЖВ (люди, що живуть з ВІЛ);
- освітню програму.
Освітня програма:
- концепція хвороби та одужання;
- проблеми життя з ВІЛ;
- профілактика інфекційних захворювань (гепатит, туберкульоз, хвороби, що передаються статевим шляхом та ін.);
- сімейна освіта;
- сексуальна освіта;
- філософія духовності;
- антистресова програма;
- арт-терапія.

Робота над Кроками включає письмові та усні заняття, щоденні та щотижневі підсумкові заняття по вивченню програми «12 Кроків». Окрім того, в програму включений компонент ресоціалізації:
- здобуття навичок суміжних професій;
- соціально - правова освіта;
- трудотерапія;
- індивідуальні консультації юриста. Юридична допомога для клієнтів центру є безкоштовною і конфіденційною.

Додатково проводиться робота по зміцненню фізичного здоров'я клієнтів. Окремим компонентом програми є робота з ВІЛ-інфікованими клієнтами:
- групові заняття з усіх питань стосовно ВІЛ/СНІД;
- індивідуальні консультації за принципом «рівний - рівному»;
- індивідуальні консультації лікаря СНІД-центру з усіх питань ВІЛ/СНІД.

Клієнт, який завершує курс реабілітації, та його батьки мають можливість відвідувати групи самодопомоги анонімних наркоманів/людей, що живуть з ВІЛ/СНІД, на базі реабілітаційного центру і отримують індивідуальні та сімейні консультації соціального працівника з постреабілітаційного супроводу. Участь у реабілітаційному процесі, групах самодопомоги, житті співтовариства, дає змогу клієнтам реабілітаційного центру не лише переборювати провину, тривогу, депресію та самотність, але і наповнювати своє життя конструктивним змістом. Співтовариство у центрі це компромісне суспільне середовище, психологічно захищена територія, яка сприяє реалізації закладеного в кожному життєвого потенціалу. Реабілітаційне гасло звучить: „Не лише роки для життя, а й життя для років".

Адреса - 27426, Кіровоградська область, Знам'янський район, село Плоске, вулиця Радянська, 62а, наш E-mail - fundaids@ukr.net
Контакти: Керівник обласного благодійного фонду "Повернення до життя" - Остапов Олександр (05233) 3-29-54, директор реабілітаційного центру - Разумов Геннадій (066) 178 7651 , старший консультант реабілітаційного центру - Лемешенко Наталія (066) 995 3848 (за всіми питаннями з реабілітації просимо зв'язуватись саме за цим номером!)



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!