​Планувати сім’ю – варто!

09.07.14, 15:00

Вже декілька років під таким гаслом діє програма «Здоров’я жінок України» від американського фонду USAID. Як логічне її продовження, у середині червня в Житомирі відбувся тренінг-семінар для регіональних журналістів «Планування сім’ї в Україні – соціальний та медичний аспекти».

Практикуючий лікар-гінеколог, ендокринолог Вікторія Варенич в доступній формі розповіла про «Медичні аспекти планування сім’ї». При цьому наголошуючи на збереженні репродуктивного здоров’я, необхідності планувати появу дітей та про контрацептиви, як один з кращих методів збереження здоров’я.
В рамках тренінгу журналісти відвідали Житомирський обласний центр планування сім’ї та репродукції людини. Та поспілкувались з представниками ГО «Молодь. Жінка. Сім’я» на чолі з Нелею Ковалюк, яка розповіла про проект, що займається питаннями людей з інвалідністю. Пані Неля з колегою Володимиром (обидва пересуваються на візках) досліджували, наскільки лікарні Житомира враховують потреби людей з інвалідністю: під’їзди до будівель, вхідні двері, оглядові кімнати, генікологічні крісла, зручні санвузли, підготовка самих лікарів працювати з такими пацієнтами.
Експеримент показав, що недоліки є, але, на сьогоднішній день, місцева влада намагається їх усунути. Щодо лікарів, то опитування показало: лише 14% мають спеціальну підготовку для роботи з особливими пацієнтами. В основному, це реабілітологи або молоді лікарі, які проходили спеціальні курси.

Зустріч з медиками та соціологами, людьми з інвалідністю та спеціалістами програми «Здоров’я жінок України» показала, що існує чимало тем, які потрібно піднімати у нашому суспільстві. Але саме головне, на чому робився акцент – це на необхідності планувати появу дитини, піклуватися про власне репродуктивне здоров’я та обов’язково радитись з лікарями-фахівцями щодо цих питань.

автор - Лідія Сиротюк




Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!