Глиняні іграшки ожили!...

06.01.15, 16:00

Днями у мистецькому відділі бібіліотеки ім. Д. Чижевського відбувся майстер-клас "Українська іграшка" із глини. Провела його викладач кафедри образотворчого мистецтва та дизайну мистецького факультету Лариса Кулініч. На початку майстер-класу пані Лариса розповіла про давні традиції створення іграшок із глини, а також показала різні вироби із цього природного матеріалу.

Далі ж всі - від малечі до дорослого - взяли в руки глини і почали створювати іграшки. У руках пані Лариси все виглядало дуже просто, а насправді виявилося, що треба плідно попрацювати, аби майбутня тваринка вийшла до ладу. Але кожен хотів зробити свою пташку, баранця, а то і зайця. Процес захопив дітей та батьків!
- Раніше дорослі рідко робили із глини іграшки, - розповідає Лариса Кулініч. - Цим займалися самі діти. І так собі могли підзаробити, або обміняти свої вироби на вишні чи на щось інше. А коли в село приїздили гончарі, то попереду бігли діти і свистіли у свищики і цим сповіщали людей про приїзд виробників посуду.
Спочатку в багатьох не виходило, доводилося пробувати ще і ще. Але під кінець діти починали захоплено гратися своїми виробами. Через тисячі років глиняні іграшки і досі актуальні. Адже вони відображають справжність життя!

автор - Тетяна Пташник, сайт "Акула"




Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!