Виставка «Я – патріот» відкрилась у Кіровограді

30.01.15, 18:00

На цьому тижні у приміщенні Кіровоградського обласного краєзнавчого музею відбулась презентація виставки «Я – патріот», на якій представлені творчі роботи учнів професійно-технічних закладів області, присвячені останнім подіям – АТО на сході України. Відкрила виставку Наталія Агапєєва – директор Кіровоградського обласного краєзнавчого музею.

У своєму виступі Наталія Юріївна акцентувала увагу на тому, що учнівська творчість традиційно пропагується у спільних заходах Кіровоградського державного будинку художньої та технічної творчості та обласного краєзнавчого музею з метою патріотичного виховання молоді. Вона зазначила, що виставка має особливе значення в аспекті сьогодення, так як проводиться з метою активізації національно-патріотичного виховання молоді, гідного вшанування пам’яті загиблих учасників антитерористичної операції, консолідації українського суспільства.

Серед запрошених була директор департаменту освіти і науки Кіровоградської обласної державної адміністрації, Лещенко Ельза Володимирівна, котра у своєму виступі звернула увагу на вагомість активної життєвої позиції молоді, зокрема, учнів навчальних закладів, тому що сьогодні вкрай потрібно вийти усім миром із складного становища, об’єднати суспільство і почати працювати задля розвитку України.

Директор Кіровоградського державного будинку художньої та технічної творчості Коптєва Ольга Миколаївна відзначила, що матеріали для створення виставки представили 24 професійно-технічних навчальних заклади області.

Почуття любові до Батьківщини, національної гідності українця молодь виразила через свої творчі роботи. Представлені роботи – це внесок учнів у підтримку бойового духу бійців, у тому числі колишніх випускників. Більше сотні випускників ПТУ області беруть участь в антитерористичній операції, що не може не викликати почуття гордості, поваги до їхнього героїзму стійкості та мужності. Серед них, на жаль, є 11 загиблих. Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять героїв, які загинули в антитерористичній операції...

Не тільки моральну підтримку надають учні професійно-технічних училищ нашим військовим. Вони роблять свій матеріальний внесок у допомогу бійцям АТО – збирають грошову допомогу, плетуть маскувальні сітки, допомагають у ремонті військової техніки. Учні ПТУ №40 м. Новоукраїнки під керівництвом своїх викладачів виготовляли «буржуйки» для фронту. Про це розповіла присутнім Наєвська Наталя Миколаївна – заступник директора з виховної роботи ПТУ №40, м. Новоукраїнки.

В Україні відбувається чергова хвиля мобілізації. Полякова Олена Олександрівна – провідний спеціаліст відділу по роботі з особовим складом та громадськістю Кіровоградського обласного військового комісаріату наголосила що працівники військкомату щодня спілкуються з десятками людей, серед яких чимало добровольців, в тому числі молодих людей, які народилися, зростали і виховувалися вже у незалежній Україні і іншої батьківщини вони не знають. Тому патріотичне виховання молоді зараз вкрай важливе.

Спеціальний гість відкриття виставки - офіцер відділення по роботі з особовим складом 3 полку спецпризначення капітан Францішкевич Сергій Васильович просив передати подяку всім учням ПТУ області, які зігрівають бійців на передовій не тільки «буржуйками», теплими носочками, смачними пиріжками, а й своїми листівками та малюнками.

Виставка відкрилася в День пам’яті Героїв Крут, який, не дивлячись ні на що, назавжди залишиться у нашій пам’яті, днем подвигу та прикладу для майбутніх і нинішніх поколінь, днем надії і любові до своєї Вітчизни. На знак пошани до Героїв Крут і сьогоднішніх героїв, які віддають своє життя за Батьківщину, учні гуртків Кіровоградського державного будинку художньої та технічної творчості і Вищих професійних училищ № 9 і 8 підготували зворушливий концерт.

Представляючи виставку, завідуюча відділом історії Пархомчук Валентина Олександрівна розповіла, що для створення виставки було надано більше 300 робіт. Це різноманітні аплікації, вишивки, фото колажі, малюнки, художні реферати тощо. Найкращі з них представлені на виставці. Перш за все, це роботи з зображенням символіки України – герба, прапора, гімну, різноманітні за технікою карти України, але, обов’язково, повні за територією – з Кримом, Донбасом, Луганщиною.

Провідним експонатом виставки є творча робота -13-ти метровий рушник - аплікація, що висвітлює історію України – від утворення Київської Русі до сьогодення. А це, в більшості, є боротьба за незалежність - Козацька держава, геній Тараса Шевченка, діяльність УНР і героїчна загибель Героїв Крут, трагедія голодомору і репресій, вічний подвиг захисників Батьківщини у роки Великої Вітчизняної війни і становлення незалежної України – все це сторінки нашої історії, які ожили на «Рушнику української історії», виготовленому учнями ПТУ №16 м. Малої Виски. До речі, експонат такого розміру вперше експонується у музеї.

Має підбадьорити бойовий дух українців скульптура козака з українським прапором – робота учнів професійного ліцею сфери послуг м Кіровограда. Очевидно, надихали останні події і кулінарів, які виготовляли і патріотично оформлювали страви для своїх героїв – ці світлини в експозиції.

Юні зварювальники з ПТУ №8 м. Кіровограда по-чоловічому взялися до справи – виготовляли зображення військової техніки і спорядження. Представлені різноманітні аплікації і малюнки, на яких зображено Україну в образі дівчини, яку роздирають ворони, карта України на яку ступає нога окупанта, дитинство під дулами автоматів… Особливо трепетною виглядає скромна аплікація з Ульяновського ПТУ №11 «Мамо, благослови на Перемогу!»

Головним експозиційним комплексом виставки «Я - патріот» є комплекс, присвячений подіям, які зараз відбуваються на сході України. Учасниками АТО є випускники професійно технічних училищ області. На жаль, серед них є і загиблі герої, у тому числі Алєєксєєв Микола з м. Ульянівки, олександрійці Кіктенко Гордій, Бендеров Максим, Козенко Олександр, кіровоградці Волохов Олексій та Кондаков Олександр та інші.. Деякі з них представлені на світлинах, на той час ще живі і здорові. На фотографіях ми бачимо їх серед побратимів – рішучих, мужніх, сильних чоловіків. Але вони вже ніколи не побачать своєї рідної землі, як і багато наших земляків.

На виставці представлені роботи з зображенням голубів, які обов’язково повернуть мир у нашу країну. В експозиції - ікони православних святих. Наші молитви за долю України сьогодні до них! Маємо надію, що виставка «Я – патріот» не залишить байдужими відвідувачів, дасть змогу глибше зрозуміти жахливі події, котрі відбулися на сході України, засвідчити своє прагнення миру і єдності країни. Виставка експонуватиметься у музеї протягом місяця.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!