Як переселенцям адаптуватись у Кіровограді?

14.04.15, 18:00

Нещодавно у Кіровограді відбувся бліц-форум на тему: «Взаємовигідна співпраця переселенців та територіальної громади». На заході, зокрема, виступили громадські активісти Леся Шутенко та Ірина Левченко, які займаються адаптацією переселенців у складний період і презентували проект "Вудочка". Вони намагаються поєднати творчість і спосіб заробити.

- У них немає постійного житла, постійної роботи, вони не знають що їх чекає у майбутньому. Але питання зайнятості ми б могли вирішити, - зазначає активістка. Зараз жінок закликають долучитись до майстерні в’язання, а надалі готують й інші напрямки. З одного боку це може бути спосіб забезпечити себе, а з іншого - релаксація, пише сайт Гречка

Лариса Петрівна, переселенка, зі своєю сім’єю у Кіровограді з 6 липня. Вони проживають у гуртожитку КНТУ: "...Стан апатії ми собі дозволити не можемо. Це більше схоже на стан чекання. Ми чекаємо, що от-от це все закінчиться. В основному, сім’ї сюди приїхали з дітьми, а дітей треба піднімати. Від цього обов’язку війна нас не звільняє. Зараз найкраще, якщо кожен з переселенців визначиться, що він хоче в майбутньому. Треба надіятись на себе, - розповідає жінка. - Є два табори: хазяї і люди,що приїхали зі сходу, назвемо їх гості. Найголовніша проблема переселенців, що люди не бачуть майбутнього. Люди приїхали сюди, втративши дім, втративши точку опори".

Майстер- класи, на думку жінки, дуже допомагають. Наприклад, до майстер-класів, які проводила Армія Спасіння, у тому числі у рамках проекту "Разом ми можемо!", який реалізує ГО "Турбота", долучились близько 25 людей. У цей час люди розслабляються і відкриваються.

- У Кіровограді ми були вражені демократизмом. Коли людина може на ринку казати те, що думає. У Луганську це закінчилось після Нового року 2014. Люди бояться висловлюватись, спілкуватись. Склалась ситуація, коли людина людині гієна, благородне слово вовк я і сказати не можу. Ми з чоловіком точно знаємо, що туди не повернемось. Там суспільство вже не здорове. Навіть якщо ми відвоюємо цю землю, стирача мозку у нас немає, а на людей вже діяла пропаганда
, - розповідає переселенка.

До речі, найближчої суботи - 18 квітня, - у приміщенні кіровоградського відділення "Армії спасіння" відбудеться майстер-клас для переселенців - заняття з практик ручної роботи. Проведе МК громадська організація "Турбота" за кошти, надані у рамках суб-гранту від ГО "Фундація прав людини" - за підтримки Чорноморського фонду регіонального співробітництва "Black Sea Trust". Тренінг дадуть майстрині студії "Мир Креатива" Варвара Діордієва та Ірина Чорна. Більше про проблеми та виклики, здобутки і перемоги переселенців у Кіровограді читайте на сторінці у Facebook - Допомога переселенцям у Кіровограді.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!