Жити, а не виживати. Адаптація переселенців у Кіровограді

23.03.16, 12:00

Майже два роки в Україні тривають збройні конфлікти на Сході. Стільки ж часу минуло з моменту від коли у нашій країні з'явилося поняття переселенці та люди, які отримали статус внутрішньо переміщений осіб. Це люди, які залишаючись громадянами України втратили свою малу Батьківщину через перипетії у великій політиці та інформаційну війну. Наразі багато жителів Луганської та Донецької областей знайшли прихисток у інших регіонах України і вже на мирних територіях намагаються влаштувати своє життя. Процес налагодження їхнього життя тримає дуже довго і складно.

фото з сайту https://i.ytimg.com
фото з сайту https://i.ytimg.com
Наша країна не є взірцем щодо ідеальної роботи законів та адміністративних установ, але раптова проблема з переселенцями загострила найскладніші питання. Перш за все, пам’ятаємо, що офіційний статус та допомогу від влади внутрішньо переміщені особи почали отримувати не одразу. Перші місяці після початку антитерористичної операції було колом взаємодопомоги власними силами волонтерів та небайдужих людей. Згодом прийняті постанови та закони вирівняли ситуацію, але не дозволили переселенцям вирішити усі проблеми. За словами юристів громадської приймальні УГСПЛ та ГО «Території успіху» складнощі виникають часто через недостатньо чітко прописані процедури, неясно прописані пункти законів та недостатню поінформованість населення про свої права.


До прикладу, існує разова допомога ПВО (внутрішньо переміщеним особам), які потребують спеціального дороговартістного медичного догляду відповідно до Постанови КМУ №535 від 1.10.2014. Щоб отримати ці кошти людина має звернутися до Управління праці та соціального захисту населення з заявою та пакетом документів. Згодом збирається спеціальна комісія, яка вирішує надавати чи не надавати гроші. Однак юристи говорять, що на практиці управління соціальної безпеки не знає як саме діє цей закон, оскільки процедура не прописана, тому не можуть нічим допомогти. Переселенці близько знайомляться з судовою системою нашої країни, а також часто навідуються до юристів та нотаріусів.

Велика частка питань, які виникають, можна вирішити лише у судовому порядку, як наприклад встановити факт смерті та отримати легітимне свідоцтво про смерть родича на території ЛНР та ДНР. Юрист приймальні УГСПЛ Олена Гурба розповіла: «Починаються проблеми з оформленням спадку та інших документів. У таких випадках звертаються у суд. Ми складаємо позовні заяви та пишемо клопотання, щоб звільнили від судового збору, бо немає коштів на це». Також труднощі виникають у пошуку житла та оплаті комунальних послуг. Якщо у місті, куди прибула сім’я переселенців є місце для проживання, яке може надати міська, районна або селищна рада, то впродовж півроку люди можуть за нього не платити, але люди платять. Після закінчення цього строку доводиться винаймати житло, однак ніхто не хоче роботи це офіційно.

«ПВО не можуть оформити субсидію офіційно. Вони не мають договору оренди і живуть за домовленістю сторін, бо власнику доведеться платити податок. Деякі власники квартир, навіть не хочу показуватися орендарям і здають житлові площі лише через рієлтора», – розповіла координатор Луганської та Донецької областей при обласному штабі по переселенцям при ОДА, голова ГО «Крок на зустріч людям» Валентина Кулачко.

За словами юриста громадської приймальні УГСПЛ обійти цю проблему можна, однак це обхід діючого закону. Сторони укладають договір на безоплатне проживання на папері і власник пише заяву, що не проти оформлення субсидії, проте продовжує отримувати не офіційній гроші за житло. Заяву власника обов’язково повинен завірити нотаріус. Така система можлива тільки за чесності обох сторін, до того ж займає час та кошти. Не можна сказати, що у всьому життя переселенців нагадує хаос і купу надскладних проблем. За словами Валентини Кулачко діти адаптувалися швидко і ніяких проблем з влаштуванням у садочки та школи не виникало, медичний догляд надається і кіровоградцям, і переселенцям за однакових умов. Також спостерігається постійна допомога волонтерів у пошуку необхідних речей, таких як одяг, дитяче приладдя, канцтовари для школярів, посуд та багато іншого.

Валентина Кулачко додала: «Більшість кіровоградців проявили себе з такої сторони позитивно. Від себе відривають приносять сюди, на початку навіть муку, крупи, ложки несли. А на справді, зарплати тут невеликі і люди самі намагаються «викручуватися», щоб нормально жити».

За допомогою у вирішені перелічених проблем або ж будь-яких інших звертайтесь до Обласного штабу по переселенцям при ОДА у приміщення обласної державної адміністрації, а також до громадської приймальні УГПСЛ та ГО «Території успіху» за адресою вул.. Єгорова, 40 (каб. 213).

Автор - Мілана-Анастасія Панченко



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!