Міжнародний день проти гомофобії і трансфобії відзначили у Кіровограді

20.05.15, 14:00

Міжнародний день проти гомофобії і трансфобії відзначається щороку 17 травня. Цей день був вибраний не випадково, адже саме 17-го травня 1990 року Генеральна асамблея Всесвітньої організації охорони здоров'я виключила гомосексуальність зі списку психічних захворювань.

Основним завданням дня проти гомофобії і трансфобії тоді, 25 років тому, повинне було стати привертання громадської уваги до геїв, лесбійок, бісексуалів і транссексуалів (ЛГБТ), особливо в тих країнах, де питання сексуальності досі вважаються табу, а ЛГБТ-люди піддаються дискримінації. Гомофобія - це збиральна характеристика для різних форм негативної реакції на прояви гомосексуальності, а також на пов'язані з нею суспільні явища. Трансфобія – подібні негативні реакції на прояви трансгендерності та транссексуальності.

Визнання Міжнародного дня проти гомофобії і трансфобії ставить певні зобов'язання перед міжнародним співтовариством, яке вже об'єдналося у боротьбі з багатьма іншими формами дискримінації і соціального насильства, але доки ще у більшості держав не зробило широкої підтримки у боротьбі за рівні права незалежно від сексуальної орієнтації або гендерної ідентичністі.

Незважаючи на прагнення більшості українців поділяти європейські цінності, відкриті прояви дискримінації ЛГБТ у нашому суспільстві досить поширені. Тому публічне проведення заходу на підтримку прав ЛГБТ у Кіровограді не гарантувало безпеки учасникам заходу. Отже, вже другий рік поспіль, у місті відбувся тематичний флеш-моб до 17 травня - і проводився він, так би мовити, «таємно».
Учасники акції наперед домовились між собою про місце і час проведення флеш-мобу, не повідомляючи деталі у соціальних мережах. Було вирішено запустити у небо китайський ліхтарик, прикрашений різнокольоровими стрічками у вигляді веселки (веселка є загальноприйнятим символом ЛГБТ). Таким чином учасники флеш-мобу вирішили привернути увагу до прав ЛГБТ. Флеш-моб мав назву «За рівні права для різних людей».

«Ми хотіли показати, що боротьба з гомофобією — це справа не лише самих геїв, лесбійок і транссексуалів, ця боротьба — також справа влади і усього громадянського суспільства» - заявила координатор програм профілактики ВІЛ серед ЧСЧ (чоловіків, що мають секс з чоловіками) в м. Кіровоград Вікторія Лінцова. Дискримінація ЛГБТ часто вимушує одностатеві пари «підпільно» формувати свої стосунки та обирати для зборів закриті та безлюдні місця, це все є додатковими бар`єрами для охоплення цієї групи послугами профілактики та медичного супроводу, і значно збільшує потенційні ризики поширення ВІЛ-інфекції та інших захворювань, що передаються статевим шляхом.

За даними Моніторингу поширеності ВІЛ серед ЧСЧ за 2013 рік – до 9% ЧСЧ мають ВІЛ-інфекцію, що в багато разів перевищує показник поширеності ВІЛ серед загального населення. Поки що спільнота ЛГБТ у нашому місті недостатньо розвинена та мобілізована для того, щоб самостійно відстоювати свої права та представляти інтереси своєї групи, тому дружні програми неурядових організацій є важливим інструментом стримування соціально-небезпечних хвороб серед ЧСЧ.

З початку 2015 року Кіровоградське обласне відділення «Всеукраїнської мережі людей, що живуть з ВІЛ» надає комплексні послуги з профілактики ВІЛ цільовій групі чоловіків, що мають секс з чоловіками. Тільки за перші 3 місяці проекту послугами охоплено 97 ЧСЧ, з яких 62 було протестовано на ВІЛ-інфекцію. Серед послуг проекту – видача презервативів, експрес-обстеження на ВІЛ, сифіліс, гонорею, хламідіоз, психологічна допомога. Всі послуги проекту є безкоштовними, за фінансової підтримки Глобального фонду по боротьбі з ВІЛ, туберкульозом та малярією.

За додатковою інформацією можна звертатись у офіс організації: Кіровоград, вул. Преображенська 2, 6 поверх, каб. 12-14, з 10.00 до 17.00, тел. (0522)24 69 04, e-mail – kovlgv@ukr.net Ми всі маємо різні ознаки, але маємо бути толерантними та людяними!



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!