Патріотичне виховання по-кіровоградськи

17.06.15, 18:00

Кіровоградський обласний художній музей проводить системну роботу у напрямку національно-патріотичного виховання громадян, в першу чергу майбутнього нашої держави – молоді. Ряд виставок, що відкриваються в музеї протягом року, мають чітко виражене національно-патріотичне спрямування. До таких можна віднести виставки до Дня Соборності України, Дня Конституції України, Дня Незалежності України, Дня Державного Прапора України, Дня Українського козацтва, Дня захисника України, ін. Активна виставкова діяльність музею охоплює і тему ІІ Світової війни, даруючи відвідувачам виставки до Дня Перемоги, Дня Скорботи, Дня початку або закінчення ІІ Світової війни, Дня партизанської слави. Даний напрямок роботи не обмежується експозиційною діяльністю, а знаходить свій прояв у підготовці відповідних лекцій і бесід, демонстрації фільмів, організації творчих зустрічей, проведення різноманітних акцій та участь у проектах, тощо.

Так ще у березні 2014 року Кіровоградським обласним художнім музеєм було започатковано акцію «Україна єдина!» (фотографування мешканців та гостей обласного центру із плакатами – «Україна єдина», «Кіровоград - це Україна», «Кіровоградщина - це Україна», «Крим - це Україна»). За час проведення акції зібрано понад 12 000 світлин, які можна переглянути на сторінці музею у соц. мережі «Facebook» та ін. Акція де-факто набула статус міжнародної, оскільки учасниками її стають в тому числі і жителі інших країн. Акція має широке тиражування (висвітлення у електронних та друкованих ЗМІ, запис телепередач та відео презентацій), набула статус безстрокової. Акція триває.

Знакові заходи кінця 2014: У ІІ півріччі 2014 року обласний художній музей приєднався до безтермінової акції «Замаскована турбота» (виготовлення маскувальної сітки для військовослужбовців Кіровоградщини). Акція продовжується і у 2015 році шляхом залучення усіх бажаючих до плетіння маскувальної сітки військовослужбовцям Кіровоградщини для проведення антитерористичної операції на сході країни. 26 вересня 2014 року розгорнуто експозицію «Герої не вмирають!» до дня народження загиблого учасника АТО, музейного працівника та краєзнавця Віктора Анатолійовича Голого (1981-2014). Виставка діє і по сьогодні. 10 грудня 2014 року в приміщенні обласного художнього музею відбувся Благодійний аукціон з метою допомоги військовослужбовцям Кіровоградщини, що постраждали внаслідок проведення антитерористичної операції на сході країни та перебувають на стаціонарному лікуванні в медичних закладах. Зібрано близько 15 тис. грн. Організатори: Управління молоді та спорту обласної державної адміністрації, Молодіжна рада ІІІ скликання при виконавчому комітеті міської ради, обласний художній музей. 24 грудня 2014 року відбувся Благодійний аукціон «Ялинка для кіборгів». Кошти отримані під час аукціону, передані на особливий подарунок для військових 3-го полку спецпризначення. Зібрано близько 9 тис. грн. Організатори: Благодійний фонд «Берегиня миру», обласний художній музей.

Систематично проводяться бесіди патріотичного спрямування Протягом січня-початку червня 2015 року було проведено 46 таких бесід, найбільш поширена тематика – «Героям Слава!», «Навічно в пам’яті», «Україна на шляху до євроінтеграції», «Рік, який нас усіх змінив», «Українська мова – душа нашого народу», «Герої Крут», «До дня Соборності, «Країна починається з тебе» та ін. Проводяться покази документальних та відеофільмів: - «Майдан»; - «Рік, який нас усіх змінив»; - Відео презентації, які розкривають трагічні сторінки історії українського народу (до Дня пам’яті Героїв Крут, Дня Соборності України, до Дня Героїв Небесної Сотні, тощо).

Відбуваються культурно – мистецькі заходи патріотичного спрямування. Проведено 23 заходи, серед яких найвагоміші: 26 березня 2015 року в обласному художньому музеї відбулося нагородження волонтерів, які допомагають військовим у зоні АТО за участі єпископа Кіровоградського та Голованівського Української Православної Церкви Київського патріархату владики Марка та кіровоградських волонтерів, які допомагають військовим у зоні АТО. 23 квітня 2015 року рамках роботи «Музичної вітальні» відбувся вечір патріотичної пісні «Веде нас в бій борців упавших слава!», в якому прозвучали стрілецькі і повстанські пісні та пісні АТО; 29 квітня 2015 року співробітники музею прийняли участь у культурно-мистецькій акції «АТО: образи одного року» в Кіровоградській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Дмитра Чижевського.

Проходять лекції, круглі столи: 20 лютого 2015 року до Міжнародного дня рідної мови відбулася лекція «Українська мова і література як важливий фактор ідентифікації української нації» за участі лектора – краєзнавця, голови Кіровоградської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, члена правління Благодійної організації «Центрально-Українська Православна Духовно-соціальна Академія», члена Національної спілки журналістів України, директора Державного архіву Кіровоградської області Олега Бабенка. 24 березня 2015 року організовано та проведено круглий стіл на тему «Після війни – мир!» (захід відбувся в рамках ініціативи «Аспен-Україна», мета якої – обговорення на рівні дискусії певної проблеми, беручи за основу наукові праці видатних істориків, політологів, журналістів тощо). Відкриваються стаціонарні виставки, проводяться пересувні, серед яких найвагоміші: 22 січня 2015 року відкрито виставку «Це моя Україна» до Дня Соборності України; 4 березня 2015 року відкрито персональну виставку творів члена Національної спілки художників України, майстра народного мистецтва Національної спілки майстрів народного мистецтва України Ольги Коломієць «Люблю Україну»; 6 березня 2015 року Розгорнуто експозицію творів «Не нарікаю я на Бога…» до 201-ї річниці від дня народження поета, художника, мислителя Тараса Григоровича Шевченка; 16 березня 2015 року проведено пересувну виставку «Герої не вмирають!» та урок мужності «Героям слава!» в навчально-виховному комплексі – Кіровоградському колегіумі.

Протягом квітня – травня 2015 року у відділі обласного художнього музею – картинній галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна» в рамках відзначення Дня пам’яті та примирення проведено цикл майстер-класів по виготовленню виробу із тканини «Мак». Окрім того співробітники музею постійно беруть участь в урочистій зустрічі учасників АТО (м. Кіровоград). 8 квітня 2015 року в приміщенні музею, було проведено VІ Великодній Благодійний аукціон, на якому відбувся продаж картин, безоплатно наданих художниками, меценатами, галереями та колекціонерами. Зібрано понад 360 тис. грн. - рекордну суму за весь час проведення Великодніх Благодійних аукціонів. Цього року вперше, кошти зібрані в результаті торгів спрямовані на потреби пацієнтів Кіровоградського обласного шпиталю, де лікуються і ветерани війни, і поранені внаслідок війни, що триває на Сході нашої країни (придбано сучасне фізіотерапевтичне та операційне обладнання, сучасний стоматологічний кабінет, операційний інструментарій, тощо).

16 квітня 2015 року проведено ХІ Міжнародну акцію «Ніч музеїв» - «Музеї заради сформованого суспільства». Акція відбулася під гаслом «Україна – єдина». В рамках святкової програми відбувалися заходи, в тому числі і патріотичного спрямування, наприклад, виступ дитячого колективу «Люті бендерики», флеш –зона «Україна єдина» та ін. Музей в цей день відвідало 12 тис. чол. В рамках індивідуального та родинного відвідування за звітній період постійно забезпечується безкоштовне відвідування та екскурсійне обслуговування представників дорослої та дитячої аудиторії, які прибули з Автономної Республіки Крим, Східних областей України, а також учасників АТО, які проходять лікування у Кіровоградському обласному госпіталі для ветеранів війни.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!