Юнак із Кіровограда зробив кар'єру у команді "ВКонтакте"

10.08.15, 18:00

Дмитро Кондратьєв народився і виріс у Кіровограді. Уже в 15 років юного програміста запросили до Пітера, знайомитися із Павлом Дуровим, російським програмістом, одним із творців і колишнім генеральним директором соціальної мережі «ВКонтакті». Вже через якийсь час Діму покликали працювати над проектом Telegram в основній команді. У 17 років він переїхав заради цього в Санкт-Петербург, а в 18 років увійшов до штату «ВКонтакте». Сьогодні 19-річний Кондратьєв - iOS-розробник Snapster, нового продукту компанії. Про те, як він зробив кар'єру в такому юному віці, його роботі у «ВКонтакте» і життя в Пітері він розповів в інтерв'ю AIN.UA.

- Розкажи трохи про себе: з якого ти міста, де навчався, як став програмістом? Чим займався до того, як почав співпрацювати з «ВКонтакте»?
- Я народився і виріс у невеликому українському місті - Кіровограді. Комп'ютерами зацікавився ще в дитинстві. У нас вдома випадково знайшлась приставка, яку можна було підключити до телевізора і писати на ній прості консольні програми на QBasic. Так я отримав перший досвід. Це спонукало мене вивчати технології та здобувати навички програмування. Інтереси поступово змінювалися, але бажання самонавчатися не зникало.

Закінчив я одну з найсильніших шкіл міста з фізико-математичним ухилом. Займав призові місця на всеукраїнських олімпіадах і турнірах з програмування. Завдяки цим перемогам отримав запрошення відразу в кілька кращих університетів країни, зокрема КПІ, КНУ імені Шевченка. В цей час я вже почав працювати над різними проектами. Робив свій блог, а також різні додатки для «ВКонтакте», різні розширення для браузерів, які спрощували життя людям. Щось сам, щось спільно з друзями.

Ще до «ВКонтакте» допомагав Ромі Шмельову розвивати школу програмування в Кіровограді (Ш ++). Спершу я був першим учнем, але незабаром сам став викладачем. Навчання безкоштовне і доступне абсолютно всім, але основний акцент, звичайно, робиться на дітей і школярів, адже це майбутнє. Чисто альтруїстична ініціатива, де програмісти -практики діляться своїм досвідом і допомагають людям розвинутися. Все це забирало багато часу і сил, зате давало набагато більше знань і практичних навичок, ніж може забезпечити будь-яку вищу освіту. Тому я зробив вибір на користь справжньої роботи, а не ймовірних перспектив у майбутньому. Треба сказати, що це було, мабуть, найважливішим і правильним рішенням у моєму житті.

- Так ти не став вступати, а відразу пішов працювати?
- Поступив, провчився два тижні і пішов.

- Працюючи над проектами, ще будучи школярем, ти вже заробляв? Можеш розповісти, як змінювалися твої доходи, на що витрачав зароблене?
- Я завжди намагався робити тільки те, що цікаво і приносить задоволення, тому досить довго реалізовував тільки свої ідеї або ж просто допомагав знайомим, у яких перебували цікаві завдання. Тому фінансова сторона стояла на останньому місці. Коли вдавалося заробити трохи грошей, я інвестував їх у себе. Купував нову техніку для практики в розробці, їздив до Києва на різні конференції та намагався почати жити самостійно.

- Як потрапив у «ВКонтакте»? Який був самий перший проект, над яким ти для них працював?
- Поки я займався розробкою сайтів, природно, доводилося вивчати безліч вже реалізованих рішень. Соціальна мережа «ВКонтакте» завжди була для мене прикладом ідеального поєднання технічного рішення, дизайну, простоти і зручності для користувачів. Для мене це був зразок того, до чого варто прагнути всім розробникам. У жовтні 2011-го року команда «ВКонтакте» оголосила про конкурс для web-розробників. Потрібно було створити інтерфейс профілю з використанням API. Для мене, 15-річного учня старшої школи, це було грандіозним шансом проявити себе. Я трудився цілодобово протягом двох тижнів. І це принесло свої плоди: посів третє місце у конкурсі, за яке отримав iPhone 4S в якості призу й запрошення від Павла Дурова в Санкт-Петербург. Це була можливість не тільки подивитися місто, але й познайомитися з командою «ВКонтакте», поспілкуватися з Дуровим, завести контакт. Ми тоді з ним поговорили і вирішили, що Web - вже не круто, потрібно йти в Mobile. Оскільки мені подарували iPhone, вибір припав на iOS. Приїхавши додому, я почав вивчати це середовище.

Восени 2013-го ми з колегою за деякими проектами вирішили написати десктопну версію для Telegram на OS X. Зробили робочий прототип (для мене це був перший досвід розробки під дану платформу), показали його Павлу і отримали запрошення працювати над месенджером в основній команді. Через рік, коли додаток з нашого боку вже було доведено до досконалості, я почав шукати нове місце роботи. У той момент «ВКонтакте» відкрила вакансію iOS-розробника для нового фотододатку - і я вирішив спробувати.

- А як ти дізнався про вакансію? Наскільки мені відомо, «ВКонтакте» не розміщують їх на рекрутингових ресурсах, а самі «хантять» людей.
- Ми працювали пару місяців в одному стартапі з майбутнім розробником Snapster під Android. Він влаштувався у «ВКонтакте» через форму на vk.com/jobs, порадив і мені подати резюме. Я вирішив спробувати. Через якийсь час мені написали і дали завдання. Все вийшло дуже швидко. Тестове завдання я виконав вчасно - за тиждень. За ним послідувала співбесіда по скайпу. Ми перейшли безпосередньо до обговорення проекту, над яким мені треба було працювати. Я пройшов усі етапи, тому зібрав рюкзак, поїхав до Пітера і приступив до роботи.

- Спілкувався з Дуровим? Яке враження він на тебе справив? Як відреагував на його відхід з компанії?
- Поки ми працювали над проектом, Павло Валерійович був для мене наставником. Ми обговорювали ідеї, він давав цінні поради і підтримував мої найсміливіші рішення. Його відхід з «ВКонтакте» для мене не був сюрпризом. У нього є власне розуміння світу і цілей, яких він хоче досягти. Я вважаю, що будь-який вибір, який робить людина, є самим правильним для нього.

- Чому вирішив переїхати в Пітер? Віддалено з України працювати не вийшло?
- Перший раз я переїхав до 17 років, потім багато їздив по різних містах і країнах, шукав натхнення і тому не прив'язував себе до чогось конкретного. У момент проходження співбесіди у «ВКонтакте» я був вдома, в Україні. А в Санкт-Петербург переїхав заради роботи в штабі разом з командою розробників «ВКонтакте». Для мене важливо перебувати в одному приміщенні з тими, з ким я роблю спільний проект. Чесно скажу, я не вірю у віддалену роботу і не уявляю, як команди запускають свої стартапи, перебуваючи в різних містах, радячись іноді по скайпу.

- Крім тебе в команді є українці?
- У Санкт-Петербурзі немає. А в київському штабі «ВКонтакте» ви були в гостях. Але розробники тільки в Петербурзі.

- Як тобі працюється в команді? Відчуваєш себе затишно?
- Сьогодні я працюю в команді Snapster, зі мною в команді над проектом трудяться кілька людей. Для мене це один з найкращих досвідів, який може отримати розробник в моєму віці (Дімі 19 років - ред.). Олег Ілларіонов і Андрій Рогозів стали справжніми наставниками для мене і, вважаю, для моїх колег. У нас дуже дружний і згуртований колектив, під час спільних обідів ми можемо придумати якесь нововведення і вже ввечері його втілити. Саме тому ми змогли випустити додаток в такі короткі терміни. Всі повністю занурені в процес.

- Які враження від життя в Росії? Як змінилася твоє життя після переїзду в побутовому плані?
- Живу один, недалеко від роботи. Оренда житла в Петербурзі за вартістю виходить такою ж, як і в будь-якому великому місті. Обзавівся тут достатньою кількістю знайомих, регулярно відвідую різні заходи, гуляю - загалом, веду звичайне життя. Регулярно відвідую батьків в Україні. Часто подорожую, буваю в Європі. Нещодавно ось з Парижа повернувся. Люблю дивитися різні міста, знайомитися з місцевою культурою, подумки приміряти, хотів би я жити в певному місті чи ні. Взагалі переїзд в Санкт-Петербург став важливою подією ще тому, що я вперше зіткнувся з дорослим життям. Я завжди був досить самостійним, однак тут довелося вирішувати велику кількість побутових питань: оформлення документів, оренда квартири і все з цим пов'язане. Але я справляюся, мені навіть подобається. Найпрекрасніше те, що я повністю вільний.

- До речі, ти ж не громадянин Росії - як ти працевлаштований у «ВКонтакте»? Там начебто не все так просто з офіційним працевлаштуванням для приїжджих ...
- Оформлений як іноземний громадянин, для якого в'їзд в РФ безвізовий. Проблем ніяких немає, є список необхідних документів для отримання дозволу на роботу. Також потрібно пройти тести на знання російської мови, медичну комісію. На все пішло тижні два. І звичайно, «ВКонтакте» з усім допомагали.

- Ти створив iOS-версію Snapster. Поодинці працював або Snapster для iOS робить команда?
- Ми з колегою займаємося версією для iOS, інші працюють над додатком для Android. Керують процесом Олег і Андрій. Також є дизайнер і фотографи, разом з якими опрацьовували інструменти. Ми провели велике дослідження, розпитали професіоналів своєї справи про те, що могло б допомогти їм створювати справжні фотошедеври за допомогою мобільних пристроїв. Було безліч задумів, частину з яких ми вже втілили, інша з'явиться в найближчих оновленнях. Ми планували створити інструмент, який буде цікавий як для звичайних користувачів, так і для професійних фотографів. І у нас це вийшло.

Після запуску Snapster користувачі відразу включилися в процес, почали тестувати додаток, розповідаючи, що подобається, а що варто було б поліпшити. Зібравши зворотний зв'язок, ми почали працювати над нововведеннями і зовсім скоро випустимо нову версію. У «ВКонтакте» дуже цікава, жива і лояльна аудиторія. А для нас користувач - найважливіший елемент будь-якого глобального проекту. Те, заради чого ці проекти і з'являються. Тому мені завжди дивно спостерігати за історіями, коли стартапи не дослухаються до аудиторії. Не дивно, що такі проекти швидко закриваються, втрачаючи вкладені в них інвестиції і сили.

- Що думаєш про перспективи Snapster, його шансах в конкурентній боротьбі з Instagram?
- Що стосується конкуренції з Instagram, думаю, вона присутня тільки на першому етапі. І Snapster, і Instagram - додатки для обробки фотографій. Але це тільки зараз. У нас абсолютно різна аудиторія, різні і завдання, які ми хочемо вирішити. Наприклад, важливою відмінністю нашого застосування є можливість створювати і ділитися власними фільтрами - такого немає ні в кого. Вже зараз у створеному нами продукті є сервіс «згораючих фотографій». Тут наш конкурент - Snapchat. Але ми вже працюємо над величезною кількістю нововведень, які зроблять Snapster єдиним у світі додатком, що володіє подібними можливостями. У будь-якому випадку я вважаю, що конкуренція - основний двигун в світі. Саме вона змушує здійснювати грандіозні звершення, втілювати найсміливіші рішення і робити нові відкриття. Все нове - це добре переосмислене старе.

- В Україну плануєш колись повернутися?
- Постійно повертаюся. Раз на пару місяців приїжджаю, спілкуюся з друзями, знайомими розробниками. Коли я в Петербурзі, то все-одно регулярно стежу за новинами про Україну, хоча й далекий від політики, підтримую зв'язок з хлопцями з Києва та Кіровограда, допомагаю батькам. Я отримую новий досвід, працюючи пліч-о-пліч з людьми, що досягли серйозних висот у своїй сфері. Мені здається, що Україна зараз - це саме те місце, де набуті знання і вміння можна застосувати на практиці, щоб змінити життя людей на краще. Такі шанси даються не завжди, їх упускати не можна. Вірю, що в Україні все добре буде - у настільки талановитих і працьовитих людей не може бути по-іншому. Сподіваюся, мій досвід виявиться корисним і теж посприяє цьому. Зрештою, я буду дуже старатися.

Надрукував сайт "Гречка" з посиланням на сайт Ain.ua



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!