Енергоефективні технології – це шлях до реальної економії бюджетів різних рівнів

18.05.16, 18:00

«Енергоефективні технології – це не тільки вимога часу чи модна словосполучення. Це шлях до реальної економії бюджетів різних рівнів. Це вже не теорія, це практика, яку застосовую і бачать реальні результати» - ця теза стала лейтмотивом практикуму, що відбувся в Кіровограді.

Практикум на тему:«Законодавче забезпечення впровадження енергозберігаючих заходів у сфері ЖКГ» відбувся в рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який реалізується за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку. Організатор: : Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування та «Асоціація міст України»

Вітаючи присутніх виконавчий директор Кіровоградського РВ АМУ Валентина Ільюшкіна зазначила, що вже напрацьований органами місцевого самоврядування досвід впровадження енергоефективних технологій виправдав себе і вже приносить суттєву економію бюджетам. Окрім того, Кіровоградщина, має потенціал альтернативних видів палива: буре вугілля, пілети та місцевого виробника, який протягом останніх трьох років виробляє твердопаливні котли різних потужностей. Особливо це важливо, якщо врахувати, що протягом останніх 20 років в обласному центрі відсутнє таке поняття , як централізоване гаряче водопостачання, а більше 50 відсотків квартир у багатоквартирних будинках перейшли на автономне опалення.

Стратегічно важливі напрямки енергозбереження в обласному центрі присутнім окреслив начальник Головного управління житлово-комунального господарства Кіровоградської міської ради Олександр Хачатурян. Зокрема, він зупинився на необхідності заміни важливих ділянок теплових мереж теплового господарства, ізоляція тепломереж, оптимізація їх гідравлічних режимів; виведення з експлуатації нерентабельних котелень та переведення існуючих на альтернативне паливо, зокрема в закладах соціальної сфери; проведення термомодернізації багатоповерхових житлових будинків

На прикладі КП «Теплоенергетик» учасники розглянули можливості зменшення споживання енергоносіїв на потреби підприємств та технологічних витрат в теплових мережах. Окрім, того директор КП «Теплоенергетик» головний інженер В’ячеслав Карауш розповів про можливість переходу трьох котелень підприємства на опалення кам’яним та бурим вугіллям, що видобувається на території області. Період окупності проекту 7-8 років, але у довгостроковій перспективі це дозволить громаді визначатись із тарифом і не залежати від цінових коливань на газовому ринку.

Свою лепту у енергозбереження Кіровограда вже внесли працівники КП ЕЗО «Міськсвітло» .Частина вулиць освітлюється світлодіодними лампами, використовуючи програмне забезпечення , що регулює час вмикання і вимикання обладнання за астрологічним часом.

Представники органів місцевого самоврядування сільських та селищних рад в свою чергу говорили про можливість використання твердопаливних котлів виробництва місцевого заводу, які дозволяють опалювати приміщення побутовими відходами та пілетами.

Розглянувши конкретний досвід учасники семінару отримали вичерпну інформацію, щодо наявності і алгоритму використання існуючої законодавчої бази, залучення позабюджетних коштів, можливостей отримання пільгових кредитів впровадження енергоефективних технологій. Зазначивши, що часу для першочергових заходів обмаль, а підготовка до опалювального сезону 2016-2917 стане черговим іспитом на зрілість для органів місцевого самоврядування всіх рівнів.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!