Енергозбереження: Сильніші разом!

28.09.16, 16:00

Днями у Кривому розі пройшла серія заходів задля впровадження енергозберігаючих технологій - за ініціативи команди «Сильніші разом». Зокрема, усі зацікавлені мали змогу відвідати круглий стіл на тему «Можливості для енергоефективності в місті Кривий Ріг» за участю заступника міського голови Андрія Полтавця, в.о.начальника відділу з питань енергоменеджменту та впровадження енергозберігаючих технологій Ляни Буравльової, аналітика житлово-комунальних та енергетичних програм Громадські мережі ОПОРА Юлії Чеберяк, експерта IFC проекту «Енергоефективність у житловому секторі України» Ігоря Галочки, керівника інформаційної кампанії «Сильніші разом» Любові Акуленко, а такожекспертів Кривого Рогу.

За словами експерта Ігоря Галочки, експерта IFC, у Кривому Розі вже другий рік поспіль успішно діє Проект «Енергоефективність у житловому секторі України». Він наголосив, що Кривий Ріг має значні здобутки в розвитку енергоефективності та ОСББ загалом. Так, під час свого виступу експерт розповів про успішні історії енергоефективності в місті Кривий Ріг та як працюють державні програми енергоефективності та програми ЄБРР в місті.

У свою чергу, керівник інформаційної кампанії «Сильніші разом» Любов Акуленко відзначила, що цьогорічного опалювального сезону Україна вперше в історії увійде в зону ринкових тарифів на енергію для населення. «Незважаючи на те, що майже половина населення зможе претендувати на отримання житлово-комунальних субсидій, перед іншими постане питання, яким чином можна зменшити розмір плати за житлово-комунальні послуги. Виникає виклик перед місцевими органами влади, які інструменти для підвищення енергоефективності будівель можуть бути запропоновані людям», - зазначила Любов Акуленко.

Вона додала, що місцева влада має для цього як більші ресурси на місцевому рівні внаслідок реформи децентралізації, так і програму «теплих кредитів» від Держенергоефективності - єдину в країні, що може підтримати інвестиції у енергоефективність фінансово. «Також важливо підтримати активних громадян, які мають бажання створювати об'єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ та інші), аби продемонструвати, що мешканці за підтримки держави цілком спроможні зробити своє житло економним та комфортним», - наголосила керівник інформаційної кампанії «Сильніші разом».У свою чергу, заступник міського голови Андрій Полтавець наголосив, що на сьогодні підвищення енергоефективності особливо актуальне, як для Кривого Рогу – одного з найбільших промислових центрів України, так і для всіх міст України. «Впровадження енергоефективних технологій, залучення додаткового ффінансового ресурсу для модернізації комунальних установ та оптимізації системи теплопостачання міста є надзвичайно важливим питанням сьогодення», - наголосив Андрій Полтавець.

Наприкінці насчиненого дня пройшов і тренінг для голів ОСББ на тему: «Написання проектів. Залучення фінансування з ЄС для заходів з енергоефективності». До участі у навчальній сесії були запрошені також лідери громадських організацій та всі, кому цікава тема написання проектів, залучення фінансування і фандрейзингу для реалізації проектів представниками некомерційного сектору. Тренінг провела Вікторія Талашкевич, керівник громадської організації «Прес-клуб реформ» із міста Кропивницький. Під час тренінгу йшлося про принципи залучення коштів, основні засади написання вдалого проекту, джерела пошуку інформації про грантові програми та механізми фандрайзингу, у тому числі - із використанням матеріалів, що їх розробила Тетяна Лебухорвська, «Буковинська Агенція Регіонального Розвитку» та експертки програми tech2empower (WAKE).



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!