Декларація Валерія Давидова

20.12.16, 16:00

19 грудня 2016 року у Кіровоградському обласному художньому музеї відбулося відкриття персональної виставки творів «Декларація Валерія Давидова».

Давидов Валерій Миколайович народився 21 грудня 1954 року у м. Кіровоград. У 1993 році закінчив Санкт-Петербурзький державний академічний інститут живопису, скульптури та архітектури імені І.Ю. Рєпіна. Учасник багатьох всеукраїнських та обласних художніх виставок. Член Національної спілки художників України з 2005 року.

Валерій Миколайович Давидов займав посаду директора Кіровоградського обласного художнього музею (з 1998 по 2001 рік). Саме він був одним із перших директорів, який доклав чимало зусиль для відкриття музею для відвідувачів після створення музею у травні 2001 року. Символічно, що 15 років потому, коли заклад знову відкриває свої двері для усіх любителів мистецтва після ремонтних робіт, саме виставка творів Валерія Давидова відкривається в цих залах.

Валерій Миколайович брав участь в обласних, республіканських, міжнародних художніх виставках. Серед них – Всеукраїнська художня виставка “Жінки України – митці” (Київ, 2002), Всеукраїнська художня виставка “Мальовнича Україна” (Донецьк, 2002), Всеукраїнська виставка до Дня художника (Київ, 2003), Всеукраїнська Різдвяна художня виставка (Київ, 2003), Всеукраїнська виставка “Мальовнича Україна” (Львів, 2003), Всеукраїнська виставка “Мальовнича Україна” (Яготин, 2004), Всеукраїнська осіння художня виставка (Київ, 2004), Всеукраїнське бієнале графіки (Київ, 2006), Всеукраїнська художня виставка «Море акварелі» (Одеса, 2016). За ініціативи та безпосередньої участі Валерія Миколайовича було проведено декілька виставок дипломних робіт випускників мистецького факультету Кіровоградського державного педагогічного університету ім. Володимира Винниченка. Помітними у творчій біографії стали проведення персональної виставки вторів в художньому салоні міста (2005), організація та участь у виставці «Вчитель та учні» (м. Кропивницький, обласний художній музей, 2006), участь у виставці кіровоградських художників в Національному заповіднику «Софія Київська», що проходила в рамках проекту «Скарби музеїв України на святій землі Софії Київської» (2009). Зокрема, у 2008 році, В.Давидов брав участь у Національному проекті «Українці у світі» (створення портретів видатних українців, написав п’ять портретів, зокрема, портрети видатних художників-земляків, видатних діячів культури ХХ століття Петра Оссовського та Олександра Осмьоркіна).

Валерій Миколайович брав участь у цікавих мистецьких проектах, У травні 2006 року в співавторстві з членом НСХУ Артемом Кіндрицьким був художником-постановником спектаклю за твором Івана Франка «Лис Микита» в Кіровоградському обласному академічному музично-драматичному театрі імені М. Кропивницького. У 2015 році зі студентами мистецького факультету Кіровоградського державного педагогічного університету імені Винниченка створив розпис біля тайм-клубу «Берлога».

Окремим напрямком роботи художника є іконопис. З 1993 року ним створено ряд прекрасних іконописних образів, серед яких виділяються ікони «Єлисаветградська Богородиця», «Свята Єлизавета», «Святий Миколай», що зберігаються у Спасо-Преображенському соборі нашого міста.

Участь у пленерах, у тому числі, міжнародних, – окрема сторінка творчої біографії майстра. Під час роботи на посаді директора обласного художнього музею Валерієм Миколайовичем була започаткована мистецька акція-пленер «Кіровоградщина очима художників». У 2015 році взяв участь у пленері у м. Світловодськ Кіровоградської області (організатор – галерея «Єлисаветград») та пленері, присвяченому пам’яті видатних художників-земляків Івана Похитонова (1850-1923) та Петра Оссовського (1925-2015) у Добровеличківському, Новоукраїнському та Маловисківському районах.

На сьогодні В.М. Давидов працює старшим викладачем кафедри образотворчого мистецтва та дизайну Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка, а також викладачем Кіровоградської міської дитячої художньої школи імені О. Осмьоркіна, зосереджує свою увагу на вихованні талановитої молоді. За ініціативи та безпосередньої участі Валерія Миколайовича було проведено декілька виставок дипломних робіт випускників мистецького факультету Кіровоградського державного педагогічного університету ім. Володимира Винниченка та в 2006 році було відкрито виставку «Вчитель та учні». Його вихованці - учасники Всеукраїнських та міжнародних виставок. Деякі з них вступили до вищих навчальних закладів мистецького спрямування, зокрема, до Національної академії образотворчого мистецтва та архітектури України, деякі вже стали членами Національної спілки художників України, розвиваючи кращі традиції вітчизняного образотворчого мистецтва.

Роботи Валерія Миколайовича зберігаються в Кіровоградському обласному художньому музеї, Добровеличківському районному краєзнавчому музеї, Кашинському краєзнавчому музеї (Російська Федерація) та в багатьох приватних колекціях України, Росії, Європи й Америки.

В.М. Давидов працює у напрямку реалістичного живопису. Жанровий діапазон творчості художника дуже широкий: пейзаж, натюрморт, портрет, жанрова картина і т. ін. Дана виставка, яка отримала промовисту назву «Декларація Валерія Давидова», засвідчує вірність художника традиціям реалістичного мистецтва, які він і розвиває протягом усього свого творчого шляху.

На відкритті виставки В.Давидовим до фондів обласного художнього музею був подарований портрет видатного художника-земляка Петра Оссовського, написаний спеціально для музею.

Анатолій Кімнатний – завідуючий відділом

Кіровоградського обласного художнього музею –

картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна»




Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!