​З більш ніж мільйона декларацій за рік перевірено лише 80

05.10.17, 16:00

Антикорупційна група Реанімаційного Пакету Реформ закликає вище керівництво держави забезпечити належну роботу системи е-декларування. У Антикорупційній групі б’ють тривогу: з більш ніж мільйона декларацій за рік НАЗК перевірила лише 80. До правоохоронних органів передані 4 справи. Причиною є не тільки технічні проблеми, а й, насамперед, цілеспрямоване політичне блокування цієї реформи з боку державних органів, заявляють експерти.

Введення електронного декларування зіграло ключову роль у наданні Україні безвізу та істотно вплинуло на позиції України в індексі сприйняття корупції Transparency International – держава піднялася цього року на два пункти (з 27 до 29).

Водночас, безпрецедентний рівень прозорості виявив неочікувано високі статки чиновників, а виявити ухилення від податків чи незаконне збагачення контролери від держави не можуть, бо автоматична перевірка фінансових звітів і досі залишається недосконалою.

З мільйона декларацій за рік Національне агентство з питань запобігання корупції перевірило лише 80 – тобто 0,008%. З них лише три справи було передано до правоохоронних органів для кримінального розслідування декларування недостовірних даних або ж незаконного збагачення. Одна справа – щодо адміністративного правопорушення.

Без дієвої ж перевірки декларацій, на думку експертів, система має обмежений вплив

Існуючий порядок повної перевірки електронних декларацій є неефективним, зазначають експерти. Оскільки НАЗК:

·перевіряє лише задекларовані відомості, а не все майно;

·зобов’язана закінчити перевірку за 90 днів;

·не має доступу до державних реєстрів і баз даних, необхідних для автоматичної перевірки;

·доступ Національного Агентства до власного реєстру ускладнений.

З огляду на вищезазначене, Антикорупційна група Реанімаційного Пакету Реформ закликає найвище керівництво держави забезпечити незалежність НАЗК та належну роботу системи е-декларування, а НАЗК – забезпечити виконання покладених на нього законодавством обов’язків. Тому, на думку агентства, необхідно невідкладно:

НАЗК винести зміни до Порядку контролю і повної перевірки електронних декларацій задля усунення бар’єрів для притягнення посадовців-корупціонерів до відповідальності, а Мін’юсту оперативно зареєструвати зміни;

·забезпечити автоматизований доступ НАЗК до власного реєстру електронних декларацій;

·НАЗК та іншим державним органам (Мін’юст, ДФС, МВС тощо) забезпечити автоматизований доступ НАЗК і обмін електронними даними з державними реєстрами (як мінімум, до реєстру прав на нерухоме майно, земельного кадастру, баз даних ДФС та Пенсійного фонду);

·НАЗК запустити систему автоматизованого контролю та перевірки декларацій.

Експерти також звертаються до міжнародних партнерів України загалом, і Європейського Союзу, зокрема, із закликом пильно слідкувати за реформою, що є зобов’язанням Україною перед ЄС в рамках пакету макрофінансової допомоги, і вимагати повної її імплементації, а в разі саботажу — повного перезавантаження складу самого Агентства та конкурсної комісії з відбору членів Агентства.

Підготовлено ГО “Інтерньюз-Україна” на основі даних ГО “ТОМ 14″ в рамках проекту “Декларації



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!