Посли військово-повітряного джазу

28.03.17, 16:00

Минула субота стала днем неймовірної ексклюзивної радості для кропивничан-меломанів. Неймовірної – адже мало того, що джазові концерти в нашому місті відбуваються вкрай нечасто, до того ж того послухати цю музику у виконанні гостей з країни, в якій джаз власне й народився – то взагалі рідкісна рідкість.

Ексклюзивна – тому що Кропивницький став одним із трьох міст країни (поруч із Києвом та Одесою), в якому на честь 25-річчя встановлення дипломатичних відносин між США та Україною виступили «TheАmbassadors» - джаз-бенд оркестру Військово-повітряних сил Сполучених Штатів, що базуються в Європі. Ну, і де ж іще виступати офіцерам ВПС, як не у БК «Авіатор» Льотної академії НАУ.

Уже на перших творах, які того вечора виконували «TheАmbassadors», зал встав. Не те, щоб від захоплення виконавським рівнем (це трапиться пізніше). Щоб підкреслити дружбу між нашими країнами, музиканти на початку виконали гімни України та Сполучених Штатів. А далі вже почався джаз. Не буду корчити із себе виняткового знавця цього музичного жанру, не буду приховувати, часто після оголошення виконуваного твору доводилося гуглити. Скажімо, почувши композицію «AChildisBorn», поліз в інтернет і прочитав, що це відомий джазовий стандарт Теда Джонса та Алека Вайлдера.

Хоча, на щастя, не всі твори та імена композиторів, які прозвучали на концерті, були для мене новими. Скажімо, ім’я Гленна Міллера я знаю ще з дитинства, адже в домашній фонотеці була платівка його оркестру (і тільки тепер замислився – як це так могло статися, що записи джазової музики опинилися в пересічній радянській родині). Саме Міллеру була присвячена програма, виконана «TheАmbassadors» у Кропивницькому, адже цей всесвітньо відомий джазмен був засновником першого оркестру Військово-повітряних сил США.
Навіть попри те, що учасники «TheАmbassadors» мають офіцерські звання й деякі з них перед приходом у джаз-бенд були військовими пілотами, під час концерту та й після нього продемонстрували, що вони більше музиканти, аніж військові. Вони й на сцені поводилися по-джазовому розкуто, та й по завершенні виступу влаштували не тільки імпровізовану фотосесію з усіма охочими, але й імпровізований виступ разом з курсантським оркестром Льотної академії.


Дмитро Шульга, спеціально для "Кіровоград24"



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!