Мажоритарники не об’єднувались заради інтересів області

21.06.17, 14:00

Протягом 2017 року п’ятеро народних обранців від Кіровоградщини долучилися до підготовки 24 законодавчих ініціатив. Проте співпрацювали законотворці регіону лише під час роботи над п’ятьма ініціативами. Такі результати зафіксували експерти Громадянської мережі ОПОРА, проаналізувавши результати поточної законотворчої діяльності народних депутатів.

Аналіз законотворчої діяльності народних депутатів, обраних в одномандатних виборчих округах Кіровоградської області, є частиною загального огляду показників парламентської роботи народних обранців за поточний рік.

Експерти Громадянської мережі ОПОРА проаналізували законотворчу активність п'яти кіровоградських народних депутатів та зіставили їхні показники. Взагалі цьогоріч п’ятеро мажоритарників долучилося до підготовки 24 законодавчих ініціатив. З них по дев’ять ініціатив у народних депутатів Костянтина Яриніча (фракція партії «Блок Петра Порошенка») та Анатолія Кузьменка(фракція партії «Блок Петра Порошенка»), п’ять в Олеся Довгого(група «Воля народу»), одна в Михайла Поплавського(група «Воля народу») та жодної в Станіслава Березкіна(група «Відродження»).

З-поміж усіх законодавчих ініціатив всього 3 були зареєстровані як індивідуальні. Це відповідає тенденції, що склалася у Верховній Раді, коли нормативні акти реєструються у співавторстві. Саме це забезпечує більшу ймовірність підтримки ініціативи в сесійній залі.

Експерти також простежили рівень консолідації, а в даному випадку – законотворчої взаємодії кіровоградських мажоритарників. Серед усіх 24 законодавчих ініціатив, зареєстрованих у 2017 році, лише у п'яти з них у авторському колективі значиться по двоє кіровоградських мажоритарників: Костянтин Яриніч й Анатолій Кузьменко (4 законопроекти) та Костянтин Яриніч й Олесь Довгий (1 законопроект).

Спільні зусилля депутатів Костянтина Яриніча та Анатолія Кузьменка були спрямовані на підтримку законопроекту «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань та підстав закриття кримінального провадження»; законопроекту «Про Регламент Верховної Ради України» (щодо підвищення ефективності пленарних засідань Верховної Ради України); законопроекту про внесення зміни до частини першої статті 164 Сімейного кодексу України (щодо розширення підстав позбавлення батьківських прав); а також законопроекту про внесення змін до Додатку №3 та Додатку №4 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» (щодо забезпечення конституційних прав громадян на житло, відновлення фінансування державних житлових програм з метою вирішення питання забезпечення житлом громадян, зокрема молоді, учасників АТО та внутрішньо переміщених осіб).

Ще один законопроект об'єднав зусилля Олеся Довгого та Костянтина Яриніча – «Проект Закону про надання житлової допомоги громадянам України, житло яких було зруйноване (знищене) або пошкоджене внаслідок збройної агресії держави-агресора».

Згідно з аналізом, ознак «кіровоградського лобі» не виявлено. Так, жоден з п’яти проектів законів, де виявлено співавторство депутатів від Кіровоградської області, безпосередньо не стосується регіону. Натомість є ознаки консолідації зусиль двох мажоритарників – Костянтина Яриніча та Анатолія Кузьменка (фракція партії «Блок Петра Порошенка»).

Моніторинг здійснюється Громадянською мережею ОПОРА в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

За коментарями звертайтеся:

Зоя Лебідь, громадська консультантка ОПОРИ в Кіровоградській області

тел.: 0957943072

e-mail: zoyhmil@uk.net



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!