​Війна не зламала: Атовці звикають до мирного середовища

24.11.17, 10:00

Днями в інформаційно-консультаційному центрі обласного центру зайнятості, за участі представника соціального партнера – Кіровоградської організації медико-психологічної адаптації суспільства «КОМ-ПАС», відбувся інформаційний семінар для військовослужбовців та учасників АТО.

Спікером семінару став Олександр Постовий, волонтер-психолог ГО «Центр медико-психологічної реабілітації «КОМ-ПАС» на базі Кіровоградського обласного госпіталю ветеранів війни. У семінарі узяли участь демобілізовані військовослужбовці та учасники АТО.

Для подолання негативних наслідків війни необхідна, з одного боку, цілеспрямована спільна робота громади, сім'ї, а з іншого – професійна допомога кваліфікованих спеціалістів. Але, у будь-якому випадку, повернення до умов мирного життя має бути головним мотивуючим фактором відновлення власної емоційної рівноваги. Тож під час семінару також піднімалися питання соціальної та психологічної адаптації тих, хто повернувся до цивільного життя.

Під час семінару, демобілізовані військовослужбовці обговорили усі ризики, які несе в собі посттравматичний синдром. Його мають усі без винятку учасники бойових дій, волонтери та лікарі, які перебували у зоні проведення АТО. Нерідко симптоми існують упродовж довгих років і стають перешкодою для нормального існування, як самого учасника АТО, так і для членів його родини: змінюється поведінка, розвиваються різні соматичні захворювання, конфлікти, немотивована агресія, депресивні стани.

За словами Олександра Постового, психологічна реабілітація – це насамперед допомога. Не слід сприймати людей, які отримують таку підтримку як потенційно неврівноважених. Це люди, які потрапили до складного життєвого становища з якого є вихід, тому їм просто слід допомогти звикнути до миру. Також колишні воїни отримали запрошення на індивідуальні консультації з метою вирішення проблем соціальної адаптації, зняття психологічної напруги, побудови відносин та планів у мирному житті.

Військовослужбовці, які повертаються до мирного життя, потребують підтримки і, насамперед, у реалізації свого права працювати і отримувати за це гідну винагороду. Саме тому присутніх поінформували про роль працевлаштування у ресоціалізації військовослужбовців і те, які кроки здійснює служба зайнятості у цьому напрямку та про конкретні здобутки і напрацювання. Бажаючі отримали детальну інформацію про послуги центрів зайнятості області, а саме, щодо працевлаштування, професійного навчання, сприяння підприємницькій ініціативі тощо.

Такі заходи спрямовані на прискорення психологічної та соціальної адаптації демобілізованих учасників АТО та спрямування загальних зусиль на прискорення їх зайнятості.

К. Білоконь, провідний фахівець із зв’язків з громадськістю та пресою Кіровоградського обласного центру зайнятості



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!