​Житомирський досвід розвитку громад переймали кіровоградці

07.03.18, 14:00

Однією із найважливіших складових успішного економічного розвитку громади є її сталість, що визначається як збереження результатів упродовж тривалого часу. Для того, щоб переймати досвід колег із Житомирщини у сфері сталого розвитку, нещодавно туди з’їздила делегація із більш ніж двох десятків представників органів місцевого самоврядування Кіровоградщини.

Навчальний тур «Розробка та впровадження планів розвитку території - як запорука сталого розвитку громад» мав на меті продемонструвати учасникам поїздки, що у процесі добровільного об'єднання в одну територіальну громаду з'являється потужний фінансовий ресурс, що спроможний здійснювати помітний вплив на соціально-економічний розвиток об'єднаної територіальної громади.

- Я переконаний, що у рамках об’єднання суттєво зростає значення якісного планування розвитку об'єднаної громади та спрямування ресурсів на вірно визначені пріоритети, - зазначає керівник кіровоградської делегації, Олег Яременко, директор Кіровоградського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки програми «U-LEAD з Європою». На його думку, у рамках візиту на Житомирщину лідери органів місцевого самоврядування з Кіровоградської області якраз і могли переконатися у важливості розробки стратегічних планів розвитку, які є важливими складовими сталого розвитку. І від імені всіх учасників поїздки Олег Яременко дякує колегам із Житомирського Центру розвитку місцевого самоврядування організацію корисного візиту.


- На сьогоднішній день лише три ОТГ Кіровоградської області із тринадцяти мають власні стратегічні плани розвитку, і ще чотирьом громадам ми нині надаємо допомогу у розробці стратегічних планів, - коментує ситуацію Денис Абрамов, радник з регіонального розвитку Кіровоградського Центру розвитку місцевого самоврядування. За його словами, через відсутність стратегій розвитку питання забезпечення сталості громад залишається не у пріоритеті для багатьох територій, або ж має виключно соціальний чи економічний характер.

З огляду на це, метою навчального туру до Житомирської області якраз і був обмін досвідом між різними об’єднаними територіальними громадами, а також вивчення кращих практик сталого розвитку та ознайомлення із основними вимогами до розроблення профілю та інвестиційних візиток громад.

- Коли мешканці громади, створюють нову організацію, зокрема, об’єднану територіальну громаду, то їм просто необхідно встановити мету, цілі та шляхи для успішної її функціонування, - переконана Інна Завірюха, голова Соколівської ОТГ. На її думку, якщо відсутнє бачення куди прямувати і навіщо це робити, то реальні зміни не відбуваються.

Нагадаємо, що Кіровоградський Центр розвитку місцевого самоврядування, за зверненням громад, постійно забезпечує інформаційну та консультативну допомогу органам місцевого самоврядування і об’єднаним територіальним громадам на Кіровоградщині з питань втілення реформи децентралізації, створення проектів регіонального розвитку, місцевих фінансів та комунікацій. Якщо представникам ініціативних груп потрібні коментарі, консультації чи навчання (а все це – безкоштовно!), телефонуйте будь ласка за номерами: (0522) 32-02-86 або 095-356-35-98 (щодня у будні з 9.00 до 18.00).



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!