Якщо особа була підприємцем, чи може вона бути зареєстрована як безробітна?

22.01.19, 16:00

Якщо у особи останнім видом діяльності було виконання роботи за цивільно-правовим договором або особа була підприємцем, чи може вона бути зареєстрована як безробітна?

Відповідно до пункту 17 діючого порядку реєстрації безробітних, для надання статусу безробітного особа подає заяву та пред’являє окремі документи, зокрема трудову книжку. Якщо громадянин виконував роботи згідно цивільно-правового договору, він має пред’явити такий договір. Якщо у особи був інший вид зайнятості, вона має пред’явити відповідний документ, який підтверджує припинення останнього виду зайнятості.

Під час виконання робіт згідно цивільно-правового договору підприємство має сплачувати за особу єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Тому період виконання таких робіт враховується при обчисленні страхового стажу під час призначення допомоги по безробіттю.

Запис про виконання робіт згідно цивільно-правового договору до трудової книжки не вноситься. З особою має бути укладено договір у двох примірниках, один з яких зберігається у громадянина. В договорі має бути здійснено запис про припинення його дії.

Якщо особа була зареєстрована як фізична особа-підприємець та припинила діяльність, вона може бути визнана безробітною. Період сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування зараховується до страхового стажу особи.

Колишнім підприємцям необхідно враховувати, що на момент звернення до центру зайнятості вони мають припинити підприємницьку діяльність. Запис про це має бути внесено до відповідного державного реєстру. Недопустимим є реєстрація як безробітного, без наявності запису в реєстрі про припинення державної реєстрації. У разі такої протиправної реєстрації, особа має повернути одержану допомогу по безробіттю.

Рекомендуємо усім колишнім підприємцям належним чином ставитись до процедури припинення державної реєстрації та повідомляти працівників філії обласного центру зайнятості про факти ведення раніше підприємницької діяльності, нагадує Богдан Стоян, заступник директора Кіровоградського обласного центру зайнятості.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!