​Мала Виска недоотримала 7,5 мільйонів податку

29.01.19, 10:00

Маловисківська ОТГ - перша в області створена об’єднана територіальна громада, яка три роки поспіль на практиці демонструє успішні приклади впровадження реформи децентралізації.

Перший за півстоліття ремонт водогону у Паліївці, реконструкція та ремонти закладів освіти, оновлення вуличного освітлення та капітальні ремонти доріг, започаткування двох масштабних фестивалів ( «Авіафест» та
«Дорога до миру»), залучення недержавних коштів та участь у міжнародних проектах - всі ці досягнення зробили громаду відомою далеко за межами області . Але, ще багато чого необхідно зробити: покращити, збудувати,реконструювати чи відновити, аби поліпшити якість життя мешканців громади. На це потрібні ресурси і їх пошук з боку міської ради проводиться в режимі «нон- стоп», повідомляє Валентина Остапчук.


Прикро, але факт: протягом 2016 – 2018 років Маловисківська ОТГ недоотримала близько 7,5 мільйонів гривень ПДФО від установ розташованих на території громади.

Факти недоплати суми ПДФО міською радою виявлено наприкінці лютого 2018 року, що підтверджено витягами з порталу Е-дата, який є офіційним державним інформаційним ресурсом у мережі Інтернет, такими установами:

- Територіальний центр соціального обслуговування населення Маловисківського району;
- відділ освіти, молоді та спорту Маловисківської РДА;
- НКП «Маловисківська центральна районна лікарня»;

- КНП «Маловисківський центр первинної медико – санітарної допомоги».

«Усі ці установи розташовані у місті Мала Виска, в яких працюють мешканці громади на благо яких ми і намагаємося покращити якісні показники життя створюючи їм комфортні умови проживання на території ОТГ, - зазначає Маловисківський міський голова Юрій Гульдас, - При цьому замість того аби поповнювати бюджет міської ради їх податки сплачуються на рахунки сільських рад, які не увійшли до складу ОТГ. 7,5 мільйонів гривень для нас величезна сума, яка дозволила б реалізувати низку важливих соціальних проектів. Для порівняння: на ремонт дитячого садочку «Чебурашка» було витрачено близько 1,6 млн.грн., на капітальний ремонт дороги між Малою Вискою та Паліївкою – 1, 5 млн. грн.. Тож не складно зрозуміти скільки б ми могли зробити на користь громади соціальних проектів, отримавши фінансовий ресурс у 7,5 мільйонів гривень».

Після виявлення фактів несплати ПДФО адміністрація Маловисківської міської ради розпочала «перемовини» із керівництвом РДА та керівниками структурних підрозділів РДА,- боржників ПДФО. Перші листи із констатацією фактів недоплати було спрямовано у лютому 2018 року. ( ФОТО 1,2)

У відповіді на звернення керівництво Маловисківської РДА, спираючись на Бюджетний Кодекс, констатувало:

«перерахування коштів з податків фізичних осіб проведена відповідно до чинного законодавства України». ФОТО 3.

Цікавий факт, що після повідомлень боржників про факт недоплати ПДФО, з липня 2018 року керівники даних установ розпочали процес перереєстрації установ на інші юридичні адреси ( підстава - розпорядження Маловисківської РДА), при цьому незмінюючи фактичного місцезнаходження. Так, Територіальний центр соціального обслуговування, відділ освіти, молоді та спорту Маловисківської РДА; КНП «Маловисківський центр первинної медико – санітарної допомоги» перереєстрували місцезнаходження юридичних осіб - с. Велика Виска, а КНП «Маловисківську районну лікарню» - с. Оникієво, яке розташоване за 30 кілометрів від їх фактичного місцезнаходження. «Ми відслідковували ситуацію. Всі факти, які на наше переконання, обмежують право громади на отримання ПДФО було викладено у окремих листах - зверненнях до органів ДФС, Прокуратури Кіровоградської області, Управління захисту економіки в Кіровоградській області. Адже виявлені факти - це пряме порушення ст. 64 Бюджетного Кодексу, де чітко передбачено, що ПДФО, який сплачується податковим агентом-юридичною особою ( її філією, відділенням, іншим відокремленим підрозділом) зараховується до відповідного місцевого бюджету за місцезнаходженням цього податкового агента в обсягах податку, нарахованого на виплачені фізособі доходи, - так коментує ситуацію Тетяна Захватихата, спеціаліст - юрист Маловисківської міської ради і додає, - Крім цього підпунктом 168.4.3 п. 168.4. ст. 168 ПКУ передбачено, що суми ПДФО, нараховані відокремленим підрозділом на користь фізичних осіб, за звітний період перераховуються до відповідного бюджету за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу.

Наразі, Маловисківська міська рада звернулась до Господарського суду Кіровоградської області аби в судовому порядку повернути кошти, що сприятимуть соціально – економічному розвитку території та її мешканців.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!