​Топ 5 найбільш оригінальних пам’ятників України

09.04.19, 14:00
5 місце — пам'ятник туристу у Кам'янці-Подільському
5 місце — пам'ятник туристу у Кам'янці-Подільському

Пам'ятник , жадібності, самогонному апарату та, навіть, корупціонеру! Можливо ви будете здивовані, проте для того, щоб побачити ці незвичайні пам'ятки не треба їхати у відпустку за тридев'ять земель, адже всі вони знаходяться в різноманітних куточках України та звідусіль притягують до себе туристів з фотоапаратами. Отож, до вашої уваги п'ятірка найбільш незвичайних пам'ятників України.

5 місце — пам'ятник туристу у Кам'янці-Подільському

Кам'янець-Подільський — одне з найкрасивіших міст України. Сюди з'їжджаються мільйони туристів упродовж усього календарного року. Подивитись у Кам'янці-Подільському і справді є що. Та серед великої кількості пам'яток в історичній частині міста знайшлось місце і для нової оригінальної пам'ятки. Мова йде про пам'ятник туристу, пройти повз який просто неможливо. Фотоапарат на шиї, рюкзак за плечима та захоплений вираз обличчя — в даній пам'ятці знайшло своє відображення все, що може стосуватись справжнього туриста. Звичайно ж, як і кожен подібний пам'ятник, кам'янець-подільська пам'ятка має свої особливості. Так, народне повір'я гооврить, що кожен хто доторнеться до пачки грошей, що заховані в кишені шортів туриста, неодмінно розбагатіє.

пам’ятник водопровіднику у Черкасах
пам’ятник водопровіднику у Черкасах
4 місце — пам'ятник водопровіднику у Черкасах

Як з розумом використати старі зношені труби точно знають у Черкасах, де у 2004 році, біля місцевого водоканалу, на честь його 90-річчя, встановили пам'ятник водопровіднику, якого в народі, по-простому прозвали дядя Вася. Унікальність цієї пам'ятки ще й в тому, що вона є єдиною спеціалізованою не тільки в місті, а й на території всієї Черкаської області. Подібний пам'ятник можна знайти і у місті Харкові, проте на відмінну від свого черкаського колеги дяді Васі, харківський водопровідник поки залишається безіменним.

пам’ятник жадібності у Бердянську
пам’ятник жадібності у Бердянську
3 місце — пам'ятник жадібності у Бердянську

Місто Бердянськ також порадує своїх гостей місцевим креативом, адже тут встановили пам'ятник на честь приказки! Хто ж не чув такого виразу, як “жаба давить”, спрямованого зазвичай на адресу жадібних людей? А в Бердянську цей вислів отримав ще й своє візуальне відображення у вигляді пам'ятника, який можна побачити на місцевій набережній. Сенс самої скульптури у донесенні того, що жадібність і заздрість — це недоліки, які притаманні кожній людині, не залежно від статі та віку. На підтвердження цьому, автор пам'ятника, Микола Мироненко, зобразив у своїй роботі жабу, яка сидить на чотирьох головах : чоловіка, жінки, літньої людини та дитини.

пам’ятник самогонному апарату у Черкасах
пам’ятник самогонному апарату у Черкасах
2 місце — пам'ятник самогонному апарату у Черкасах

Знову Черкаси фігурують у нашому рейтингу і цього разу завдяки не менш оригінальній пам’ятці, а саме — пам'ятнику самогонному апарату, встановлений у 2008 році. З якихось причин місцева влада не дала згоду на встановлення пам'ятника на вулицях міста, проте його можна було знайти в одній із зал місцевого ресторану “Росава”. Щоправда, сьогодні доля усієї унікальної пам'ятки не відома, адже за словами місцевих жителів, після закриття ресторану на ремонт, пам'ятник зник. Проте все ж, якщо вам вдасться віднайти та побачити на власні очі пам'ятник самогонному апарату, за закускою далеко йти не доведеться, адже поруч з тим же рестораном “Росава” розташований пам'ятник ще одному суто українському символу — варенику.

&ft5 1 місце — пам'ятник невідомому корупціонеру у Чернівцях

Напевно, найбільш злобуденний пам'ятник цього топу! Сенс цієї роботи найкраще пояснив сам автор, місцевий художник — Анатоль Федірко : “ Контекст пам'ятника — абсолютно авангардна форма актуального мистецтва. Перша рука, яка надсилає монету вниз, це рука того, хто дає хабар. Дві руки, які приймають цю монету — образ корупціонера, який жадібно її ловить. Тут зображено три, а не чотири руки, оскільки “дає” одна рука, закликаючи до корупції. Та дві руки, які цей хабар приймають”.

Знайти витвір автора можна на головній пішохідній вулиці Чернівців — імені Ольги Кобилянської, де арт-монумент і залишився після презентації.

текст -
Олександр Нікітін, фото з сайтів — ua.igotoworld.com, cherkassy.glo.ua, chernivtsy.depo.ua



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!