Євроінтеграційні зміни в українському харчовому законодавстві

03.06.19, 12:00

В обласній філармонії пройшов форум "Євроінтеграційні зміни в українському харчовому законодавстві. Особливості впровадження системи НАССР" за участі голови "Асоціації з інтеграції НАССР" Владислава Веремеєнка, провідних експертів з питань впровадження зазначеної системи, представників Держпродспождивслужби, операторів ринку харчових продуктів. Учасників форуму привітав перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко, інформує сайт Кіровоградської ОДА.

Європейська модель контролю за якістю та безпечністю харчових продуктів - НАССР (Hazard Analysis and Critical Control Point) впроваджується в Україні з метою контролю небезпечних факторів хімічного, мікробіологічного та фізичного походження від сировини до обігу та споживання готової продукції. Належна її реалізація дозволяє не тільки знизити ризики, пов'язані із харчовими отруєннями споживачів, а й удосконалити технологічні процеси виробництва, покращити якість продукції та конкурентоспроможність на світових ринках. Потенційні зарубіжні партнери висувають нашим виробникам вимоги до наявності на підприємствах системи НАССР, регламентованої у більшості розвинених країн світу.

Перший заступник голови облдержадміністрації наголосив на актуальності обговорюваної теми. "Адаптація української системи безпечності харчових продуктів до європейських норм та стандартів є надзвичайно важливою як для здоров'я і тривалості життя людей, так і для економічної складової. У результаті впровадження європейської моделі контролю ми повинні отримати і економічний зиск від експорту, і можливість споживання українцями безпечної та якісної харчової продукції", - підкреслив посадовець.

Сергій Коваленко також повідомив, що минулого року Кіровоградщина експортувала продукцію до 128 країн світу на суму понад 116 мільйонів доларів США, проте основну масу експорту складає продовольча сировина і лише близько 6% - готові перероблені продукти. "Впевнений, що нові підходи до контролю якості продукції стануть тим дороговказом, який дозволить і збільшити експорт готових продовольчих товарів, і покращити якість харчування жителів області та, відповідно, показник тривалості життя".

Форум проводився для керівників компаній-виробників харчових продуктів, представників підприємств постачальників та реалізаторів, власників і працівники закладів громадського харчування з метою надання їм базових знань для впровадження системи НАССР. У 2019 році усі оператори ринку, які працюють у сфері виробництва і обігу харчових продуктів, мають її впровадити. Нині на Кіровоградщині, за інформацією начальника ГУ Держпродспоживслужби в області Ігоря Бойчука, у системі НАССР зареєстровано 50% від загальної кількості підприємств, які займаються експортом.

Фото - Олена Карпенко



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!