​Грип: 64 летальних випадки в Україні, 10 – на Кіровоградщині

15.06.19, 18:00

Такою є сумна статистика епідсезону з грипу 2018|2019 рр. Це тільки одна з цифр, що прозвучали під час семінару на тему: «Здійснення дозорного епіднагляду за грипом в Кіровоградській області», що відбувся за ініціативи фахівцівКНП «Регіональний центр громадського здоров’я Кіровоградської обласної ради» за підтримки програм глобального Фонду для боротьби із СНІДом, туберкульозом та малярією в Україні.

До участі в заході запросили спеціалістів дозорних центрів із обласних та міських лікарень Кропивницького, структурних підрозділів.

Аналізуючи роботу дозорних центрів області, програмна фахівчиня з питань громадського здоров'я КНП «Регіональний центр громадського здоров’я Кіровоградської обласної ради» Надія Оперчук наголосила на високому рівні професіоналізму спеціалістів при проведенні обстежень, що відповідають оновленим рекомендаціям щодо проведення епіднагляду за грипом Відділу грипу та ГРВІ ДУ «ЦГЗ МОЗУ» відповідно листа від 09.10.2018року №3795 «Щодо надання звітності по грипу».

Надія Оперчук
Надія Оперчук
Надія Оперчук констатувала, що практично у кожному дозорному центрі вже готові працювати із електронним документообігом і запровадять його зразу ж після отримання відповідного програмного забезпечення. Присутні в чергове детально обговорили алгоритми відбору лабораторного матеріалу та подальшої співпраці з наступного епідсезону з грипу та ГРВІ 2019 - 2020 рр., який почнеться з 40 тижня 2019 року, який стартує 30 вересня.

«Лабораторно підтверджені випадки грипу почали реєструвати на Кіровоградщині наприкінці грудня. Діагностували штами H1N1, H3N1, тим не менш діагноз грип або ГРВІ в межах минулого епідсезону склав майже 90 % від усіх звернень за медичною допомогою. Наша статистика підтверджує 73 відсотків захворілих на ГРВІ це діти. А 10 летальних випадків від ускладнень грипу в області - люди працездатного віку і пенсіонери, які відносились до групи медичного ризику, мали супутні хронічні захворювання і не були вакциновані проти грипу. Тож, вже сьогодні треба починати проведення широкої інформаційних кампанії щодо профілактичних заходів та імунізації», - наголосила під час виступу Надія Оперчук.

Серед іншого було розглянуто і питання вакцинації населення. З огляду на низьку кількість щеплених від грипу, а минулого року, вона становила трохи більше 4,5 тисяч людей по всій області (з них 1500 медичних працівників та 1000 дітей) присутні обговорили можливості донесення інформації про прогнозовані на наступний епідсезону штами більшої кількості населення за допомогою інформаційних матеріалів у ЗМІ, через співпрацю із органами місцевого самоврядування, тощо, повідомляє фахівчиня з комунікації КНП «Регіональний центр громадського здоров’я Кіровоградської обласної ради» Валентина Остапчук.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!