Помічник виборця: Чат-бот допомагатиме українцям дізнатися все про перебіг парламентських виборів

10.07.19, 12:00

Застосування чат-ботів – поширена бізнесова практика. Шістсот тисяч чат-ботів в усьому світі щодня розсилають мільярди повідомлень. І це тільки через месенджер у Фейсбуці. Чи варто переймати цей досвід громадським організаціям? Безумовно! Тому автори і авторки проекту «реАнімація виборців», що його втілює громадська організація «Турбота», запускають чат-бот «Помічник виборця», який допомагатиме мешканцям Центральної України зробити усвідомлений вибір під час цьогорічних парламентських виборів.

Як виборець може отримати відповідь на важливі для себе питання? Звісно, зайти на сайт Центральної виборчої комісії. Але тенденція така, що сучасний український інтернет-користувач не хоче залишати свою улюблену соціальну мережу і прагнуть отримувати всю інформацію тут і зараз - 24 години на добу, 7 днів на тиждень.

Не чекаючи, поки ЦВК встановить собі чат-бот, або бодай чат, громадська організація «Турбота» за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні запускає у месенджері Фейсбуку чат-бот «Помічник виборця».

«Чат-бот допоможе мешканцям трьох центральних областей – Кіровоградської, Полтавської та Черкаської, отримати повну і об’єктивну інформацію про кандидатів-мажоритарників, про партії, їхні програми і списки кандидатів, а також іншу актуальну інформацію, і все це – не полишаючи свою улюблену соціальну мережу», - розповідає керівниця проекту Вікторія Талашкевич. За її словами, чат-бот вже працює у тестовому режимі і наповнюється інформацією, яку збирають партнери проекту – громадська організація «Культурний діалог» (м. Кременчук) та громадська організація «Fly Media» (м. Черкаси).

Зайти у чат-бот можна вже зараз, не зважаючи на тестовий режим, за наступним посиланням: https://m.me/427760384745537?ref=w6620707 – користувача це посилання направить у Месенджер Фейсбука, де йому чи їй потрібно натиснути кнопку «Почати», щоб підписатися на чат-бота.

«Ми плануємо надсилати всім підписникам чат-бота інформацію про важливість перевірки себе у списках, а також нагадування про те, що потрібно взяти участь у виборах», - розповідає експертка проекту Ольга Гріднєва.


Якщо ви ніколи раніше не чули про чат-бота, то розповімо, що це програма, яка взаємодіє із користувачем, отримує від нього дані та запити і перетворює їх в корисну для нього інформацію – розрахунки, поради, рекомендації, списки. Іноді це просто програма привітання, але у випадку «Помічника виборців» - це складне інженерне рішення, яке пропонує мешканцям різних округів трьох центральних областей ключову інформацію по кандидатам, партіям, спискам і так далі.


«Коли ми почали проектувати чат-бота, нам треба було зрозуміти, інформація з яких джерел нам потрібна, щоб, взявши у користувача дані, повернути йому чи їй саме ту інформацію, яка їх цікавить», - розповідає керівник громадської організації «Турбота» Андрій Флоренко. За його словами, джерелами стали як відкриті дані сайту Центральної виборчої комісії, так і інформація із баз даних медіа, штабів, громадських організацій, які спостерігають за виборами.


Таким чином «Помічник виборця» дозволяє на простих і зрозумілих принципах надати людині потрібну інформацію, економлячи її сили і час. Та й, на відміну від багатьох технологій, це вже не перспектива, а реальність. Наприклад, цього літа у Кропивницькому було запущено велосипедного чат-бота, який представляє вело спільноту міста.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!