​Депресивна подорож до Олександрії

09.08.19, 12:00
Олександрія, фонтан на Соборній площі
Олександрія, фонтан на Соборній площі

Дизель з Золотоноші за п'ятнадцять хвилин до півночі доправив мене до станції імені Тараса Шевченка. Того дня, це була остання моя пересадка і це означало, що вокзал стане моїм притулком на всю ніч, адже перша електричка до Знам'янки відправляється о 5 годині ранку.

Читайте також:
Подорож до Золотоноші: знайомство з містом та його історією

Абсолютно свідомо я не спав цілу ніч, хоч і планував на початку подрімати кілька годин у платній залі очікування. Однак, загальна пожвавленість, яка стояла на станції очевидно підбадьорювала і мене, а тому спостерігаючи за пасажирами і потягами, які зупинялись тут чи не кожні півгодини, я пробайдикував до самого ранку.

вокзал міста Олександрія
вокзал міста Олександрія
Близько п'ятої ранку, на пероні згасли ліхтарі, а це знаменувало початок нового туристичного дня. Для посадки на електричку довелось перейти на Північний вокзал, де вже зібрались пасажири. Посадка розпочалась хвилин за 15 до відправлення. Не звертаючи уваги на заклик диктора купувати квитки в касах, пасажири розпорошились невеликими групками по 8-ми вагонному електропоїзді. Після намотаних кіл по перону вокзалу, в ногах і спині відчувалась втома, тому навіть дерев'яна лавочка електрички видалась за блаженність.

Читайте також:
Золотоноша: замальовки провінційного містечка

На початку восьмої години ранку електричка прибула до Знам'янки. Попри бажання випити чаю для бадьорості, особливо не було часу зволікати, адже до приміського поїзда на Олександрію залишалось всього трохи більше 15-ти хвилин. Менш ніж за годину, потяг прибув на станцію Олександрія.

місто Олександрія
місто Олександрія
Розташування Олександрії можна назвати цілком вигідним у плані залізниці, адже станція розташована між двома великими вузлами — Знам'янкою і П'ятихатками. Відповідно, через місто курсує велика кількість пасажирських потягів. З 1869 по 1901 роки, залізниця проходила неподалік Олександрії, а вже на початку 20 століття колії з'явились і у самому місті, у напрямку станції П'ятихатки. Будівля вокзалу кілька разів перебудовувалась. А сучасного вигляду набула не так давно — у 2003 році.

Пам'ятник невідомому солдату, місто Олександрія
Пам'ятник невідомому солдату, місто Олександрія
Саме місто є другим за кількістю населення у Кіровоградській області. Його населення на сьогодні складає 80 тисяч. А заснована Олександрія була у 1746 році. Поява поселення на місті сучасної Олександрії безпосередньо пов'язана з тодішнім Єлисаветградом, а точніше з будівництвом фортеці на теренах нашого міста. Однак, ще до цього, з 1746 року, Олександрія була відома як козацьке поселення під назвою Усівка, метою якого був захист від набігів татар. Після будівництва Елисаветградської фортеці, в Усівці було розміщено військовий гарнізон, а саме поселення отримало нову назву — Бечея. Ця назва нагадувала сербам, які займали левову кількість гарнізону про їх рідну місцевість. У 1784 році поселення трансформувалось в повітове містечко, отримавши нову назву — Олександрійськ, яку згодом спростили до Олександрії.

місто Олександрія
місто Олександрія
Моя ж прогулянка Олександрією не мала якогось чіткого маршруту, адже я просто йшов куди ноги ведуть. Ті, кому доводиться час від часу проводити безсонні ночі, не дадуть збрехати, що зранку окрім типових симптомів недосипання, відчувається ще й погіршення настрою. Зазвичай, це ніяк не заважає мені під час прогулянок містами, однак цього разу, чомусь, хотілось якнайшвидше повернутись додому. Хоч, автобусом, з Олександрії до Кропивницького дістатись простіше простого, особливо вранці та в обід, однак я все ж поставив собі задачу, оглянути все за 2-3 години.

Олександрія, пам'ятник Тарасові Шевченку
Олександрія, пам'ятник Тарасові Шевченку
Можливо, через те, що я не так багато встиг оглянути, цілісного враження про Олександрію не склалось. До того ж, відчувалась схожість із Золотоношею. Часто виникало відчуття, ніби все це я вже бачив вчора. Однак, у позитивному сенсі ця схожість проявилась у тому, що як в Золотоноші, так і в Олександрії велика кількість старовинної архітектури. Тут, так само як і в Золотоноші, збереглась дореволюційна будівля чоловічої гімназії, збудована у 1903 році.

Соборна площа, місто Олександрія
Соборна площа, місто Олександрія
В іншому, Олександрія мало чим відрізняється від будь-якого середньостатистичного райцентру. Типові пам'ятні знаки в пам'ять про жертв Голодомору, загиблих в Афганістані, пам'ятник невідомому солдату і, звичайно ж, Тарасові Шевченко. Такий набір пам'яток можна зустріти у будь-якому містечку подібного типу.

місто Олександрія
місто Олександрія
Попри достатньо неоднозначні враження про Олександрію, все ж хочеться списати їх на виключно суб'єктивні причини, такі як відсутність настрою і як наслідок доволі поверхневе знайомство з містом. Тому, в будь-якому разі, Олександрія ще отримає свій шанс і я планую повернутись сюди ще раз для того, щоб віднайти ті самі особливості, які б відрізняли її від великої кількості міст подібного типу.
Пам'ятник невідомому солдату, місто Олександрія
Пам'ятник невідомому солдату, місто Олександрія
текст і фото - Нікітін Олександр



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!