​Турбуючись про найдорожче: дитячий туберкульоз як вилікувати і захиститися

26.10.19, 10:00

Діти значно вразливіші до туберкульозу. Проте, припустити, що це захворювання може торкнутися дітей, доволі важко, попри те, що епідемія туберкульозу в країні триває з кінця 90-х років. Та туберкульоз вражає дітей і, навіть, немовлят. Як вилікуватися, навіщо контрольоване лікування і як соціальні працівники БО «100 відсотків життя. Кропивницький» підтримують хворих на туберкульоз – про це у матеріалі.

«Після діагнозу лімфома Беркіта, туберкульоз показався нестрашним»

Про захворювання дитини – туберкульоз печінки та кишківника, Марина дізналася у 2016 році, коли зробили біопсію печінки. Та до цього – вони пройшли кількарічний шлях обстежень та лікувань.

- Ми зверталися до лікаря неодноразово. У нас були несистематичні підйоми температури. Дитина її спершу навіть не відчувала. Донька почала хворіти із чотирьох років - то болить животик, то не болить, то висока температура, то звичайна. У таких випадках ми потрапляли у лікарню і нам давали уколи. З 2015 року ми їздили на обстеження у столичні заклади. Нам ставили різні діагнози – алергічний кон’юктивіт, реактивний панкреатит, метаболічні кардіопотія, ускладнення ГРВІ та багато інших. Все що хоч, тільки не те, що потрібно, - розповідає історію анонімно мама 11-річної дівчинки Оленки, що хворіє на туберкульоз, Марина.

Поки почули правильний діагноз пройшло багато часу. Каже, серед діагнозів ставили і онко, навіть, після того, як зробили дитині біопсію лімфовузла. Тоді запропонували зробити хімію. Сказали: життя – на секунди. Та материнське серце підказувало інше – тож від хіміотерапії відмовилися і з хворою дитиною поїхали у Київські профільні медичні заклади.

- Перебували у стаціонарі півроку, діагноз не ставили. Тоді зробили ПЕТ-КТ і визначили, що з печінкою проблеми. Зробили біопсію печінки. Чому раніше протягом цих півроку не зробили? Температура була до 39, не контрольована, антибіотиками не збивалася. Тому раніше і не могли взяти біопсію. І три різні лабораторії підтвердили нам діагноз… Знаєте, після діагнозу лімфома Беркіта, туберкульоз показався нестрашним, - каже Марина.

Дівчинці призначили лікування. Уже на другий тиждень лікування температура спала. Ставало краще. Через два місяці перевили на амбулаторне лікування. Зараз Оленці 11 років. Вона весела, активна. У школу не рекомендували ходити, та на свій страх і ризик батьки відпустили.

- Ми продовжуємо лікуватися. У нас зараз повторний курс лікування розписаний на півроку. Ми віримо, що вилікуємо туберкульоз, - з надією каже Марина.

«ДОТ-супровід – це підтримка і дітей, і дорослих»

Таких історій, яка спіткала Марину – у діяльності соціальних працівників БО «100 відсотків життя. Кропивницький» - десятки. І це не просто історії – за ними страждання дітей, які вживають сиропи і пігулки, які переборюють побічні реакції ліків, які витримують кількамісячні перебування у лікувальних стінах та обмежені у багатьох речах, які потім вдома продовжують амбулаторне лікування. І ще – це історії батьків, які ховають заплакані очі від дітей, які сидять над дитячими ліжками з проханнями випити ліки, які плекають надії, щоб лікування туберкульозу було успішним. У таких ситуаціях підтримки потребують і самі батьки, адже діти відчувають їх емоційний стан…

- На допомогу приходять наші соціальні працівники, які здійснюють ДОТ-супровід, тобто контрольоване лікування. У чому воно полягає? Це коли соціальний працівник приносить ліки додому, тим самим контролюючи перебіг лікування, а також мотивує дітей і батьків продовжувати протитуберкульозне лікування, психологічно підтримує. Для повноцінного харчування дітей, передбачені сертифікати на отримання продуктових наборів. Такий ДОТ-супровід ми маємо можливість реалізувати в рамках проєкту «100 відсотків життя та якісних послуг на Кіровоградщині» за підтримки Глобального фонду, - коментує координатор напрямку супроводу хворих на туберкульоз БО «100 відсотків життя. Кропивницький» Оксана Шершень.

Під ДОТ-супроводом на Кіровоградщині у соціальних працівників наразі перебуває семеро дітей.

«У дітей найпоширеніший позалегеневий туберкульоз органів дихання»

За інформацією Кіровоградського обласного тубдиспансеру в області епідситуація щодо туберкульозу серед дітей та підлітків останні три роки стабілізувалась та має тенденцію до зниження. У середньому виявляємість кожен рік - це 10 - 11 дітей та 5 - 7 підлітків.

- У дітей здебільшого трапляється позалегеневий туберкульоз органів дихання – це туберкульоз внутрішньогрудних лімфатичних вузлів. Також трапляється і туберкульоз легень. Щодо прогнозу до одужання, то діти мають високі шанси на повне одужання. Вищі ніж у дорослих, але це стосується дітей, які були вакциновані БЦЖ. У невакцинованих дітей, особливо першого року життя, часто бувають розповсюджені форми туберкульозу, які вражають усі ограни та системи і при такому поширеному процесі прогноз щодо одужання дуже складний, - коментує головний лікар Кіровоградського обласного тубдиспансеру Галина Горенко, додаючи: - Туберкульоз у немовлят виникає рідко. Захворювання можливе за умови тривалого сімейного контакту із хворими на туберкульоз, або у тих, хто не був щеплений вакциною БЦЖ в пологовому будинку. В такому випадку ризик виникнення захворювання після зараження збільшується в десятки разів. На жаль, в минулому році у нас в області зареєстрований один випадок захворювання дитини віком до року життя. На даний час дитина закінчила курс лікування і вилікувана.

«Найнезахищеніші - діти перших років життя та без вакцини БЦЖ»

За підсумками 2018 року Кіровоградщина займає 15 місце серед областей України по захворюваності на туберкульоз серед дітей віком до 14 років та 13 місце, відповідно, серед підлітків. Здебільшого хворіють діти з сільської місцевості. Але, не зважаючи на те, що показники захворюваності знижуються, викликає занепокоєння зростання серед дітей, що захворіли, хіміорезистентних форм туберкульозу. Здебільшого, це діти родин, де є хворі на туберкульоз. За підсумками 2018 року серед всіх дітей, що були зареєстровані такі діти склали 30%, зауважує Галина Горенко.

Фахівець звертає увагу, що найнезахищенішими вважаються діти перших років життя та діти, які не отримали щеплення від туберкульозу (вакцина БЦЖ). Адже і в першому, і в другому випадках у таких дітей немає сформованого імунітету від туберкульозу. Також в зоні особливого ризику перебувають діти до трьох років, в родині яких є хворі на туберкульоз легень дорослі, які проживають безпосередньо з дітьми, або часто їх навідують.

- Туберкульоз у дітей часто протікає безсимтомно. Проте у дитини може відмічатися підвищення температури тіла до 37-37,50С, загальна слабкість, знижений апетит, схуднення, погане набирання ваги, кашель частіше сухий і з приступами. Особливо приділяти увагу щодо таких симптомів у дитини мають сім’ї, в яких є, або були випадки захворювання на туберкульоз, - наголошує Галина Горенко.

«Туберкульоз – виліковний, якщо лікувати»

Строки лікування дитячого туберкульозу, схеми лікування не відрізняються від дорослого. Це значить, що лікування тривале та може сягати від шести місяців до двох років, в залежності від того, на який туберкульоз хворіє дитина (чутливий або хіміорезистентний). Діти дуже рідко виділяють збудник туберкульозу. Частіше за все вони хворіють малими формами туберкульозу, при яких бактеріовиділення вкрай мале. Головне - вчасно запідозрити та виявити туберкульоз. Лікування від туберкульозу і для дітей, і для дорослих є безкоштовним, наголошують в профільному закладі.

- Лікування дітей, хворих на туберкульоз, відбувається переважно в дитячому відділенні Кіровоградського обласного протитуберкульозного диспансеру, яке має усе необхідне для цього. В області функціонує санаторій цього профілю - КНП «Староосотський обласний дитячий протитуберкульозний санаторій Кіровоградської обласної ради», який розміщений у селі Поселянівка Олександрівського району. Щороку в санаторії оздоровлюється приблизно 300 дітей. Це – діти з групи ризику щодо захворювання на туберкульоз. Тобто ті, які мали контакт з хворими на туберкульоз, тубнінфіковані тощо. Також є санаторії протитуберкульозного профілю поза межами нашої області, які розташовані у Карпатах, Одеській, Київській областях. Щороку в таких санаторіях з нашої області відпочиває біля 100 дітей, - наголошує Галина Горенко.

Щоб уникнути захворювання на туберкульоз, медичні працівники радять: щеплення дитини вакциною БЦЖ (якщо відсутні протипоказання) одразу в пологовому будинку. На першому році життя дитини батькам слід бути обережним з оточенням малюка та дозволяти контакт лише з тими особами, які пройшли флюорографічне обстеження органів грудної клітки. Варто привчати дитину до здорового способу життя, який є запорукою профілактики усіх захворювань, в тому числі й туберкульозу.

текст - Вікторія Семененко



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!