​Гендерні аспекти ринку праці на Кіровоградщині

29.02.20, 10:00

Ринок праці України характеризується високим ступенем залучення жінок і має відносно гендерно нейтральне регулювання, за винятком захисту робітниць у шахтах та інших галузях важкої промисловості.

Участь жінок на ринку праці логічно швидко зростала під час та після світових війн. На початку 70-х років у Радянському Союзі був досягнутий гендерний баланс. Такі неофіційні відносини призводять до численних гендерних наслідків. По-перше, працівника, який має намір подати скаргу на несправедливе поводження, може зупинити страх втратити роботу, яка неформалізована чи формалізована частково.

Жінки, як правило, більшою мірою страждають від дискримінації та експлуатації на ринку праці, аніж чоловіки. Бракує ініціатив, спрямованих на зменшення гендерної різниці в оплаті праці або підтримки кар’єрного розвитку жінок, а ініціативи, спрямовані

на поєднання роботи і сімейного життя, залишаються поодинокими. Надання відпустки по догляду за дитиною батькові стало однією з небагатьох ініціатив, запроваджених нещодавно з метою підвищення гендерної рівності.

Проте ця можливість не отримала достатньої інформаційної підтримки з боку уряду, а статистичні дані про її використання відсутні. В Україні важко обчислити реальну гендерну різницю в оплаті праці, оскільки статистика заробітної плати враховує лише офіційну заробітну плату і не зважає на оплату в «конверті» чи незареєстровану підприємницьку діяльність. Утім, за даними ЄЕК ООН, у 2012 р. гендерна різниця в оплаті праці становила приблизно 27%, свідчить дослідження «Жінки та чоловіки на ринку праці України. Порівняльне дослідження України та ЄС».

На Кіровоградщині протягом 2019 року послуги служби зайнятості області отримали 40,2 тис. зареєстрованих безробітних, зокрема 49,0% (19,7 тис. осіб) жінок та 51,0% (20,5 тис. осіб) чоловіків. За сприяння служби зайнятості протягом 2019 року отримали роботу 21,5 тис. осіб, у тому числі 41,1% (8,9 тис. осіб) жінок, а також 58,9% (12,7 тис. осіб) чоловіків.

Профорієнтаційними послугами було охоплено 38,1 тис. осіб, з них 48,7% (18,6 тис. осіб) безробітних жінок та 51,3% (19,5 тис. осіб) чоловіків. Для підвищення конкурентоздатності на ринку праці у січні-грудні 2019 року до професійного навчання за направленням служби зайнятості області було залучено 5,1 тис. безробітних, зокрема 32,1% (1,7 тис. осіб) безробітних жінок та 67,9% (3,5 тис. осіб) чоловіків.

Протягом 2019 року у громадських та інших роботах тимчасового характеру взяли участь 9,3 тис. осіб, з них 54,6% (5,1 тис. осіб) жінок та 45,4% (4,2 тис. осіб) чоловіків. Станом на 1 січня 2020 року кількість зареєстрованих безробітних становила 15,0 тис. осіб, зокрема 49,0% (7,3 тис. осіб) жінок та 51,0% (7,7 тис. осіб) чоловіків, інформує Відділ статистики та прогнозування Кіровоградського обласного центру зайнятості.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!