​В Олександрії розпочнуть процес створення піклувальних рад у школах

15.03.20, 16:00

У загальноосвітніх закладах Олександрії працюватимуть над створенням піклувальних (наглядових) рад. У цьому освітянам допоможе команда проєкту “Реформа освіти під громадським контролем”, що втілює кіровоградський осередок ВГО “Асоціація сприяння самоорганізації населення” завдяки проєкту, який виконує Інститут висвітлення війни та миру (IWPR) за підтримки Міністерства закордонних справ Королівства Норвегії. Таке рішення було прийнято на вчорашній зустрічі начальника управління освіти, молоді та спорту Міської ради Олександрії Вікторії Чернецької з директорами шкіл та очільницею КОО ВГО “Асоціація сприяння самоорганізації населення” Аллою Волошиною.

Фінансова автономія шкіл у цьому місті була впроваджена ще в 2016 році. Кожен навчальний заклад має свій рахунок, яким розпоряджається, розробив власну стратегію розвитку. У деяких закладах навіть є піклувальні ради, однак вони не працюють. З ініціативою завершити процес автономізації шкіл виступила Ірина Сіміненко,заступниця директора НВК “Марто-Іванівський ЗНЗ І-ІІ ст”, яка була учасницею дводенної школи в Кропивницькому, присвяченої темі фінансової автономії шкіл. Саме вона стала агенткою змін і прийшла з такою ідеєю до керівниці місцевого управління освіти і профільного заступника міського голови. Після цього була ініційована спільна зустріч із директорами усіх шкіл і садочків Олександрії.

“Під час зустрічі ми домовилися, що в рамках проєкту, що зараз втілюємо, ми допоможемо навчальним закладам Олександрії запустити в роботу дієві піклувальні (наглядові) ради, а також проведемо 2 тренінга по написанню проєктів для керівництва шкіл і садочків. Політична воля у керівництва управління освіти до впровадження дієвої фінансової автономії є. Керівники навчальних закладів до фінансової автономії налаштовані скептично, бо уже мають свій досвід, але готові навчатися і пробувати запустити фінансову автономію по-новому”, - поділилася результатами зустрічі Алла Волошина.

Діяльність піклувальних (наглядових) рад при освітніх закладах передбачена Законом України “Про освіту”. Вони є альтернативою традиційним батьківським комітетам, що діють у школах і садочках ще з радянських часів. Така рада є колегіальним органом, склад якого формується засновником закладу або уповноваженим ним органом з урахуванням пропозицій закладів освіти, органів громадського самоврядування закладу освіти, депутатів відповідної місцевої ради, самих батьків. Піклувальна рада допомагає навчальним закладам у розробці стратегії та перспективного плану розвитку і водночас має можливість аналізувати стан виконання цих планів, сприяє залученню додаткових джерел фінансування, що не заборонені законом, та моніторить виконання кошторисів закладу, надаючи свої пропозиції, що є обов’язковими для розгляду керівником закладу. Рада матиме право пропонувати заохочення та стягнення для вчителів і вихователів, а також ініціювати фінансовий аудит закладу.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!