​Учасники аграрного ринку підтримують зміни до законодавства щодо функціонування та обігу аграрних розписок

23.06.20, 14:00

На батьківщині аграрних розписок, у Бразилії, агровиробники впродовж останніх 20 років розвивають свої господарства завдяки вчасному фінансуванню та можливості інвестувати в якісні технології для високих врожаїв. Застава майбутнього врожаю стала ефективним рішенням для невеликих агровиробників, котрі не мали інших активів для застави та не могли скористатися традиційними інструментами кредитування. Українські фермери стикалися з аналогічними викликами, тож Україна прийняла у 2012 році Закон про аграрні розписки для впровадження інструменту на основі адаптованої та вдосконаленої бразильської моделі.

Протягом останніх п’яти років аграрні розписки стали однією з найбільш успішних та ефективних ініціатив на ринку агрофінансування України. За підтримки Державного секретаріату Швейцарії з економічних питань (SECO) та завдяки активній співпраці державного, приватного та громадського секторів понад 2300 агровиробників зі всіх областей України скористалися інструментом та залучили понад 27 мільярдів гривень від 200 кредиторів.

Практика використання інструменту також показала потенціал та шляхи вдосконалення, що забезпечать можливість збільшувати обсяги доступного фінансування в аграрному секторі, дозволяючи фермерам вчасно залучати ресурси на кращих умовах, підвищувати продуктивність сільськогосподарського виробництва. З метою кращої реалізації потенціалу аграрних розписок на початку 2020 року у Верховній Раді було зареєстровано законопроект №2805 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування та обігу аграрних розписок. Невдовзі його буде винесено до сесійної зали на повторне перше читання. Своїми думками щодо цінності запропонованих ним новел поділилися учасники аграрного ринку.

Тарас Висоцький, заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України: «Сьогодні аграрні розписки працюють як у сегментах традиційних зернових та олійних культур, так і у плодоовочівництві, нішевої та сертифікованої органічної продукції, бджолярстві та тваринництві, – загалом об’єднуючи понад 40 різних ланцюгів доданої вартості.

У багатьох випадках невеликим українським агровиробникам важко отримати доступ до традиційних інструментів кредитування через відсутність активів для прийнятної застави. Аграрні розписки вирішують проблему та дозволяють виробникам використовувати майбутній врожай як заставу, щоб вчасно залучати фінансування та інвестувати у виробництво. На сьогодні цей інструмент в Україні є прикладом одного з найуспішніших партнерств з міжнародними інституціями.

На початку цього року у Верховній Раді було зареєстровано проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування та обігу аграрних розписок, що зробить цей інструмент ще доступнішим для вітчизняних агровиробників. У законопроекті запропоновано визнати природу розписки як неемісійного цінного паперу, а також дозволити її обіг у формі електронного документа. Це спростить порядок видачі, обігу та припинення аграрних розписок та робить інструмент більш доступним ще більшому колу агровиробників. Міністерство підтримує подальший розвиток аграрних розписок в частині модернізованого законодавства».

Сергій Фролов, директор Департаменту агропромислового розвитку Полтавської ОДА: «В Україні інструмент аграрних розписок пройшов своє перше випробування на Полтавщині. Він став порятунком для малих, мікро та середніх фермерів, бо дозволив їм подолати хронічну проблему безгрошів’я. Сьогодні особливо важливо дбати про цей сегмент, оскільки кількісно він виглядає потужно, але економічно – не дуже. Тільки в нашій області 70% фермерів мають в обробітку до 100 гектарів. Подібна картина спостерігається і в інших регіонах країни. Тому важливо скористатися виробничим потенціалом таких невеличких господарств. Це можливо, якщо законопроект №2805 спростить та здешевить їм доступ до кредитних ресурсів через аграрні розписки. Ми бачимо великий потенціал, але без законодавчих змін лише окремі малоземельні фермери користуються можливостями аграрних розписок.

Допомагаючи дрібним, малим та середнім сільгоспвиробникам, аграрні розписки сприяють й розвитку місцевих економік. Завдячуючи їм збільшуються обсяги агровиробництва, створюються нові робочі місця, збільшується кількість позик, які заходять в села від місцевих кредиторів. Ці позитивні зрушення потрібно посилювати. Як на мене, на це і спрямований згаданий законопроект».

Павло Коваль, генеральний директор Української аграрної конфедерації: «Серед всього іншого, законопроект вдосконалює процедуру видачі аграрних розписок для отримання кредитних ресурсів. Вона здійснюватиметься в електронному форматі. Це прогресивний крок, бо вся інформація буде проходити через об’єднані державні реєстри, що скорочує час, необхідний на оформлення аграрної розписки, бо не потрібно приходити до нотаріуса, стояти до нього в черзі, заздалегідь виготовляти паперові документи. І саму процедуру здешевлює.

Ми були учасниками робочої групи, яка готувала законопроект до розгляду у Верховній Раді, і нам близькі його напрацювання. Закликаємо народних депутатів виважено поставитися до законопроекту і надати належну парламентську підтримку. Тим паче, що більшість аграрних асоціацій схвально висловилися на користь запропонованих змін».

Олександр Ільїн, фінансовий директор ТОВ «Укравіт Агро»: «Наша компанія є одним з лідерів аграрного ринку, забезпечуючи українських агровиробників якісними засобами захисту рослин для відмінних врожаїв. Ми йдемо назустріч своїм клієнтам, вибудовуючи довгострокове партнерство, зокрема через запровадження комплексних програм та ефективних фінансових інструментів для розрахунку за придбані продукти «Укравіт». З цією метою ще в 2019 році запровадили аграрні розписки, котрі дозволяють навіть невеликим агровиробникам вчасно придбати засоби захисту рослин на кредитних умовах під заставу майбутнього врожаю.

Ми бачимо великий потенціал подальшого розвитку інструменту аграрних розписок та підтримуємо зміни до законодавства, запропоновані в рамках законопроекту №2805. На нашу думку, визначення аграрної розписки цінним папером збереже усі поточні переваги для агровиробників та кредиторів та водночас створить додаткові нові можливості. Серед них найважливішою для «Укравіт» як компанії-кредитора стане розвиток рефінансування, що дозволить компанії ефективно керувати власним робочим капіталом та збільшувати обсяги доступного фінансування для своїх клієнтів-агровиробників. Ми очікуємо, що Верховна Рада прийме законопроект №2805 у першому читанні вже найближчим часом».

Іван Єрко, директор «ОТП Агро Фабрика»: «Аграрний сектор тривалий час залишається драйвером економічного зростання України, однак розвиток вітчизняного сільського господарства обмежений через нестачу фінансових ресурсів на рівні агровиробників. Через брак твердої застави фермери мають обмежений доступ до традиційних кредитних продуктів. Зі свого боку, фінансові установи не мали ефективних альтернативних інструментів, що дозволили б задовольнити попит на кредитні ресурси господарств, насамперед, в сегменті невеликих підприємств. Свого часу саме аграрні розписки стали таким взаємовигідним рішенням та шляхом для банків збільшувати обсяги кредитування агровиробників.

Наразі понад 30% усіх виданих аграрних розписок були профінансовані банками, але потенціал банківського сектору значно більший. Запропоновані зміни до закону про аграрні розписки дозволять вдосконалити наявну практику використання аграрних розписок, підвищуючи ефективність та надійність інструменту. Додатково оновлене законодавство забезпечить підґрунтя для створення ліквідного вторинного ринку та сек’юритизації аграрних розписок, що сприятиме припливу капіталу в сектор та його якісній трансформації. Наш банк очікує, що запропоновані законодавчі зміни будуть прийняті парламентом та забезпечать подальший розвиток аграрного сектору України».

Наталія Мініч, кредитний менеджер ТОВ «Суффле Агро Україна»: «Успіх аграрного сектору в цілому залежить від успішності агровиробників, їхньої можливості вчасно купувати якісні матеріально-технічні ресурси для інвестицій в майбутній врожай. Аграрні розписки дозоляють кредиторам надавати сільгоспвиробникам ресурси, забезпечені заставою майбутнього врожаю, і таким чином покращувати їхній доступ до фінансування для підвищення продуктивності агровиробництва.

Із запуском аграрних розписок по всій території України на початку 2018 року наша компанія та чимало інших постачальників змогли запровадити цей механізм в системне використання та поглиблювати співпрацю з наявними клієнтами, водночас залучаючи нових. Динамічний розвиток ринку підтверджує – інструмент дієвий та ефективний. Однак практика застосування на ринку також показала і можливості подальшого вдосконалення інструменту, як от оптимізацію вартості та часу підготовки для здійснення операцій з аграрними розписками.

Такі новації можуть забезпечити запропоновані зміни до законодавства: наприкінці січня в Верховній Раді було зареєстровано законопроект №2805 щодо функціонування та обігу аграрних розписок. Модернізований законопроект враховує найкращий досвід використання інструменту аграрних розписок та підходи основних учасників аграрного ринку. Ми підтримуємо запропоновані законодавчі зміни та очікуємо, що законопроект буде прийнятий найближчим часом, що дозволить зробити аграрні розписки швидшими та дешевшими для агровиробників, водночас забезпечивши додаткові переваги для кредиторів за розписками».

Клод Вільд, посол Швейцарії в Україні: «Швейцарія пишається результатами, досягнутими завдяки програмі впровадження аграрних розписок. Ми сподіваємося, що законодавчий процес дозволить забезпечити подальший розвиток цього важливого інструменту».

Учасники ринку підтримують законопроект №2805 щодо функціонування та обігу аграрних розписок та очікують його прийняття Верховною Радою у повторному першому читанні вже найближчим часом.

Микола ЛУГОВИЙ, Національний прес-клуб «Українська перспектива»



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!