​Альпійські кози й чорноліські сири: нова гастрономічна атракція запрацювала неподалік від Кропивницького

19.07.20, 14:00

"Про сири з козиного молока кажуть: "Що французу пахне, українцю смердить". Ми руйнуємо цей міф!", - говорить власник комплексу "Лісова Коза" Сергій Григір і завзято запрошує на гостини. Бо ж тепер за 28 км від Кропивницького можна відвідати оригінальну гастрономічну атракцію, особисто познайомитися зі справжніми чотириногими француженками і водночас нарешті розсмакувати козине молоко, якого багато хто не хоче пити.

Власник комплексу "Лісова Коза" Сергій Григір
Власник комплексу "Лісова Коза" Сергій Григір
"Лісова коза" - одне із найбільших племінних господарств Альпійської породи кіз в Україні. Окрім державного статусу племінних репродукторів, “Лісова коза” ще й відомий у столиці і низці українських міст виробник якісних сирів та молочної продукції під брендом “Чорноліські фермерські сири”.

“Лісова коза” - відомий виробник якісних сирів та молочної продукції
“Лісова коза” - відомий виробник якісних сирів та молочної продукції
Від 2016 року козина ферма ферма розширилася і відкрила туристично-рекреаційний комплекс, який з липня 2020 року можна відвідати всією родиною. Головна мета розвитку екотуризму, говорять на господарстві, привабити свого краянина до споживання дійсно натурального продукту, який готується без хімічних домішок,показати, що молочні продукти з козиного молока насправді корисні і смачні, і дати можливість відпочити на природі, зарядитися енергією таємничного Чорнолісся.

Альпійська порода - одна з найпродуктивніших молочних порід кіз
Альпійська порода - одна з найпродуктивніших молочних порід кіз
“Альпійська порода - одна з найпродуктивніших молочних порід кіз. Тварини цієї породи чудово почувають себе в різних умовах утримання - як стійловому, так і на вільному випасі. Наші кози живуть в режимі строгого біологічного захисту, у пристосованих для цього приміщеннях, тому молоко має дуже високі смакові та якісні показники і, зрозуміло, не має специфічного запаху чи присмаку, якого всі так бояться”, - розповідає господар комплексу Сергій Григір.

Секрети розведення кіз та створення якісної продукції - основа екскурсії
Секрети розведення кіз та створення якісної продукції - основа екскурсії
Секрети розведення кіз та створення якісної продукції - основа екскурсії, яку можна відвідати на тепер уже туристично-рекреаційному комплексі. Тут розкажуть і про процес виготовлення і дозрівання поживних сирів (тверді сири можуть визрівати кілька років!), про годування Альпіських кіз (яких до речі можна купити на фермі двічі на рік!), про те, як корисне молоко потрапляє від кіз у чани для пастеризації (без жодного контакту з людьми і повітрям!).

Тут можна уявити, який вигляд має погріб, де зберігаються сири
Тут можна уявити, який вигляд має погріб, де зберігаються сири
“Дитячого садка” для кіз і справжнього “погрібка” побачити турист не зможе через суворі санітарні норми, однак на території комплексу доступні: контактний зоопарк із молодими козами, яких дозволяється годувати, сироварня, яку можна побачити через скло, фірмовий магазин “Сирна лавка” із можливістю замовити дегустацію, кілька тематичних фотозон, зелена територія для відпочинку. Остання, до речі, багата старовинними легендами навколо Чорного лісу, що поряд із фермою, та пов’язана з подією глобального масштабу! Місце, де розташована “Лісова коза”, - це епіцентр кратеру від падіння гігантського астероїда, який близько 68 мільйонів років тому впав на Землю. Цей кратер, який в наукових колах названо Бовтиський, має діаметр - 27 кілометрів та є сьомим за розмірами на планеті.

Можна відвідати дегустацію та придбати її
Можна відвідати дегустацію та придбати її
Окрім насолоди від краєвидів і контакту з тваринами, тут можна отримати й гастрономічну насолоду. Бо ж кожен має можливість відвідати дегустацію продукції “Лісова коза” та придбати її з собою (тут вона продається на 10% дешевше, ніж в супермаркетах Кропивницького). В асортимені: молоко, йогурти та десерти з козиного молока, та сири різих видів: екстратверді, напівтверді (гауда з добавками, класична гауда та гауда з домішками, маасдам), і м'які (бринза, шеври і рікотта). Ціни: від 39 грн за 100 грамів сиру.

Ціни станом на липень 2020 року від 39 грн за 100 грамів сиру
Ціни станом на липень 2020 року від 39 грн за 100 грамів сиру
Для справжніх поціновувачів сирів у майбутньому плануюють влаштовувати дегустації за вином, однак поки на сироварні щедро діляться порадами з чим краще спожити той чи інший ароматний продукт.

Дістатися на атракцію “Лісової кози” можна власним авто - 28 кілометрів дорогою від Кропивницького в напрямку Києва та Черкас, за селом Підлісне. Або ж замовити автобусну екскурсію через турагентство “Акіта-Тур” (вартість туру 250 грн з людини, проїзд і дегустація включені). Для туристичних груп передбачена екскурсія, індивідуальним туристам допоможуть зорієнтуватися і дізнатися більше про “Лісову козу” інформаційні буклети.

Для груп передбачена екскурсія, індивідуальним туристам допоможуть інформаційні щити
Для груп передбачена екскурсія, індивідуальним туристам допоможуть інформаційні щити
Контакти: 095-213-18-91 (для замовлення екскурсій), 067- 520 - 04-12 (для замовлення сиру)

Сайт: www.lisovakoza.com.ua

Facebook: facebook.com/lisovakoza

Instagram: @lisovakoza

Велика і зручна парковка для авто
Велика і зручна парковка для авто
Текст та фото - Світлана Дубина




  • Власник комплексу "Лісова Коза" Сергій Григір
  • “Лісова коза” - відомий виробник якісних сирів та молочної продукції
  • Альпійська порода - одна з найпродуктивніших молочних порід кіз
  • Секрети розведення кіз та створення якісної продукції - основа екскурсії
  • Тут можна уявити, який вигляд має погріб, де зберігаються сири
  • Можна відвідати дегустацію та придбати її
  • Ціни станом на липень 2020 року від 39 грн за 100 грамів сиру
  • Велика і зручна парковка для авто
  • Для груп передбачена екскурсія, індивідуальним туристам допоможуть інформаційні щити

Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!